Reluarea succesivă a proceselor de selecție și numirea administratorilor și directorilor companiilor cu capital majoritar de stat cu mandate de doar 4 luni reprezintă o practică ce afectează strategia pe termen lung a respectivelor societăți, afirmă Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea, entitate care este acționar minoritar în mai multe companii controlate de Guvern.
Derapaje majore s-au produs recent de la regulile de guvernanță corporativă în cazul companiilor de stat, spune Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea (FP) din partea administratorului, compania americană Franklin Templeton. „Este o rușine”, a declarat pentru Profit.ro cel care are în administrare Fondul, cel mai relevant acționar minoritar în companii controlate de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Greg Konieczny
Nemulțumirea este legată în primul rând de înlocuirea succesivă a conducerilor administrative și executive ale societăților de stat cu persoane plasate în poziții interimar, cu mandate de numai 4 ani. Cum aceste companii activează în domeniul energiei sau infrastructurii, unde planurile se fac nu pe 2-3 ani, ci pe termene extinse, de 15-20 de ani, mandatele pe termen scurt nu au cum să se adreseze problemelor legate de strategiile pe termen lung, spune Konieczny.
Ultimul caz datează chiar de la începutul acestei săptămâni cănd la transportatorul de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE), a fost numit un nou director general în persoana lui Dan Silviu Baciu, de asemenea, cu un mandat de numai 4 luni. Fondul are o deținere de 6,06% din titlurile companiei, după ce în urmă cu 3 ani și-a redus semnificativ expunerea, vânzând un pachet reprezentând 23,6% din capitalul social al companiei.
„De speriat”
Principala preocupare a Fondului este, însă, legată de Hidroelectrica, societate unde a fost reluat chiar și procedura de desemnare a companiei care face selecția personalului. Proiectele pe termen lung sunt, astfel, blocate, inclusiv listarea producătorului de energie hidro, pentru care FP nu vede o listare decât cel mai devreme în luna iunie a anului viitor.
Pentru Konieczny este „de speriat” că sunt numiți în funcție de influențele politice oameni care trebuie să ia decizii de zi cu zi și care trebuie să fie capabili în domenii sensibile precum cel energetic. Chiar și pentru companii care și-au ameliorat performanțele precum Romgaz Mediaș (SNG) sau Aeroporturi București, factorii de decizie au mers pe varianta îndepărtării vechilor conduceri și intoducerea mandatelor interimare succesive. „Nu le este frică nici să îndepărteze oamenii care au adus schimbări pozitive în companii”, a conchis Konieczny.
Fondul Proprietatea are participații relevante la companii cu capital majoritar de stat precum Nuclearelectrica (SNN), Salrom, Hidroelectrica, Administrația Porturilor Maritime, Aeroporturi București și Poșta Română. Fondul, entitate creată pentru despăgubirea victimelor exproprierilor regimului socialist, este listată la cota Bursei de Valori București, iar la ultimul preț de piață de 0,8440 lei/acțiune, capitalizarea de piață se ridică la 8,50 miliarde lei (1,83 miliarde euro).