Într-o sesiune marcată de o lichiditate modestă, cele mai tranzacționate acțiuni au fost cele ale Băncii Transilvania și BRD Groupe Société Générale. Știrea privind perspectiva plafonării prețului la gazele naturale s-a estompat abia astăzi, iar titlurile producătorilor din industria de profil au cunoscut un declin drastic al volumelor după activitatea de tranzacționare intensă din sesiunile precedente.
Bursa s-a liniștit după o etapă de volatilitate marcată de o reaprindere a volumelor. Dacă astrofizicienii au pus în evidență existența unor furtuni de gaz metan pe planeta Uranus, Bursa de Valori București a avut din a 2-a parte a săptămânii trecute propria ei „furtună” a gazului metan, antrenată de postarea pe portalul Ministerului Finanțelor Publice a unui proiect de act normativ care prevede plafonarea prețului gazelor naturale la 55 lei/MWh, un nivel inferior chiar celui de dinainte de liberalizarea pieței de profil în primăvara anului trecut.
Este furtuna care s-a oprit abia astăzi, când acțiunile celor 2 producători de gaze naturale locali, Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) au avut fiecare transferuri mai mici de 1 milion de lei, față de activitatea de tranzacționare neobișnuită din sesiunile precedente marcată de informațiile contradictorii cu privire la impunerea restricțiilor în piața de profil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluția divergentă arată că ambele titluri încearcă să găsească puncte de echilibru după ce au fost purtate de rafalele furtunii de gaz metan în mișcări de amplitudini diferite. Astfel, titlurile OMV Petrom au urcat cu 1,26%, până la prețul de 0,3220 lei/acțiune, iar cele ale Romgaz au suferit un declin de 0,96%, până la prețul de 31,05 lei/acțiune. Titlurile OMV Petrom având o pondere mai mare în indicele sectorial BET-NG, l-a tras în sus petru o închidere cu 0,20% peste referință.
Calmarea piețelor după neliniștile iscate de proiectul de act normativ între timp retras de guvern și asupra căruia discuțiile s-ar putea relua „chiar și peste ani” potrivit declarațiilor ministrului de finanțe Eugen Teodorovici se vede mai degrabă la nivelul volumelor.
Nimic nu mai amintește de nervozitatea din piață de joi, când a fost iscată „furtuna” de gaz metan. Atunci titlurile Romgaz au adunat schimburi în valoare de 41,57 milioane lei, cele mai ridicate cu excepția primei zile de prezență în ringul bursier de la listarea companiei în noiembrie 2013. Declinul de 5,03% de atunci nu a fost recuperat decât parțial de cele 2 sesiuni de revenire care au urmat și care au cumulat transferuri mai mici, de 10,92 milioane lei și, respectiv 19,72 milioane lei.
Pentru OMV Petrom, companie petrolieră, „furtuna” de gaz metan a avut reverberații mai mici, fiind pe parcursul a doar 2 sesiuni, la finele săptămânii trecute, în care rulajul pe acest emitent a fost de 5,71 milioane lei și, respectiv 6,03 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Guvernul a acceptat, prin memorandum confidențial, revizuirea Strategiei pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica obține mână liberă în negocierile cu partea chinezăAbia liniștirea furtunii de gaz a creat condițiile revenirii în prim-plan a acțiunilor bancare, cele mai lichide de la BVB în ultima perioadă. Schimburile pe acest segment au reprezentat peste 77% din rulajul de numai 22,61 milioane lei (4,87 milioane euro), îngustat dramatic în etapa de acalmie.
Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 1,04%, până la prețul de 13,54 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,64 milioane lei, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat schimburi de 7,82 milioane lei, au închis cu 0,20% sub referință, la prețul de 2,4850 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,79 miliarde lei (2,32 miliarde euro).
Este o activitate de tranzacționare sporită, antrenată și de veștile bune din piața creditului publicate astăzi de BNR. Astfel, creditul acordat populației și firmelor a crescut cu 1,4% în iunie față de luna mai și cu 6,8% în termeni anuali, după un avans de 0,3% în mai față de aprilie, accelerând astfel la cel mai ridicat nivel din acest an. Creditul pentru companii pare să-și revină, după o creștere de 1,7% față de mai și de 3,5% față de anul anterior.
Știrile bune din economie vin, însă, în răspăr cu evoluțiile bursiere. Astăzi indicele financiar BET-FI a pierdut 0,34%, până la nivelul de 37.553,35 de puncte. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,08%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat marginal, cu 0,07%, până la nivelul de 7.954,72 de puncte, însă tendința rămâne negativă. DIn punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip este aproape de o retestare a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.