Olivier Blanchard, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional a declarat că pentru contracararea unei viitoare recesiuni severe Rezerva Federală Americană ar trebui să cumpere acțiuni de prim-plan.
O nouă poveste în piețele financiare: Cumpărări de acțiuni, cu bani „tipăriți”! În anul 2008, pe vârful crizei financiare, băncile centrale au trecut la politici monetare neconvenționale agresive. Tăieri de dobânzi chiar până la nivelul zero, injecții succesive de lichiditate și extinderi ale bilanțului pentru achiziția din piața secundară de titluri de stat și chiar obligațiuni cu acoperiri în ipoteci.
Coordonatorii politicilor iau în calcul ca la următorul șoc financiar o recesiune severă să fie contracarată cu măsuri încă și mai radicale, în condițiile în care deja strategia dobânzilor apăsate pare a-și fi atins limitele. Într-o conferință organizată la Rezerva Federală Americană din Boston, Olivier Blanchard, fost economist-șef al Fondului Monetar Internațional a afirmat că băncile centrale ar trebui să încerce noi modalități de combatere a efectelor economice negative.
El a sugerat că o astfel de măsură ar fi achiziția de acțiuni premium de pe burse. „Poate funcționa chiar mai bine decât cumpărarea de bonduri pe termene lungi”, a declarat fostul oficial al FMI, potrivit Market Watch.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lumeRezerva Federală Americană a reluat în ultimii 2 ani procesul de normalizare a politicilor monetare, prin ridicări de dobânzi și o reducere a bilanțului Fed pe măsură ce o serie de dețineri au ajuns la maturitate, iar alte achiziții de instrumente financiare nu au fost realizate. Fed a retras din piață 250 miliarde dolari, iar bilanțul băncii centrale care pe vârf se extinsese de 5 ori față de nivelurile ante-criză, la 4,5 trilioane dolari, s-a întors la reperele din martie 2014.
Nici bine reluat procesul de resorbire a lichidității, economiștii se gândesc la cum ar urma ca politicile neconvenționale să fie reluate în forță. Eric Rosengren, președintele Rezervei Federale din Boston, se îndoiește că în SUA ar exista susținere politică pentru măsuri neobișnuite precum cele avansate de Blanchard. Completează că el, personal, ar susține puternic în cadrul instituției reluarea programelor de achiziții de active financiare în cazul unei întoarceri a economiei pe o tendință de declin.
Blanchard spune că bancherii centrali au în arsenalul lor astfel de măsuri: „Da! Este înspăimântător. Dar nu înseamnă că nu se poate face. Dacă va fi nevoie putem clar face din nou și nimic teribil nu se va întâmpla.”
Banca centrală a SUA nu ar intra, totuși, pe un teren necartografiat. Începând cu anul 2011, Banca Japoniei a achiziționat inclusiv unități ale fondurilor închise de tip ETF, având activ suport acțiuni nipone, în încercarea de a reaprinde inflația în a 2-a economie a Asiei.