Deși producătorul de componente auto Compa a obținut un profit net de 36 milioane de lei în anul 2018, propunerea conducerii companiei este ca nicio sumă din acest câștig să nu plece către acționari, între care este și fondul suveran de 1 trilion de dolari al Norvegiei. Reacția pieței nu a fost negativă.
Consiliul de Administrație al societății Compa Sibiu (CMP) a convocat pentru data de 24 aprilie Adunările Generale ale Acționarilor. Propunerea pentru repartizarea profitului net obținut anul trecut prevede ca întregul câștig să fie alocat la surse proprii de finanțare. În 2018, producătorul de componente auto a realizat un profit net de 35,99 milioane lei, cu 3,85% mai mic decât cel de 37,43 milioane lei obținut în exercițiul financiar precedent.
Reacția în piață a fost, totuși, robustă. Tendința de vânzare din prima parte a sesiunii de marți a fost estompată, dar până la finalul orarului de tranzacționare, titlurile Compa aveau un declin doar marginal, -0,75%, până la prețul de 0,7940 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a companiei la 173,68 milioane lei (36,43 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, închide 2018 cu cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei și o creștere record a cifrei de afaceriÎn Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor ar urma să fie exprimat un vot pentru aprobarea contractării unor credite pentru investiții, linii de credit, leasing și scrisori de garanție bancară într-un plafon cumulat de 40 milioane euro. La sfârșitul anului trecut, datoriile totale ale Compa se ridicau la 234,56 milioane lei, în creștere cu o cincime față de 193,69 milioane lei de la la 31 decembrie 2017.
Compania este controlată în proporție de 19% de directorul general Ioan Deac, în timp ce directorul economic, Ioan Miclea, deține o participație de 18,75%. Printre acționarii minoritari se numără și Fondul suveran al Norvegiei, cu o deținere de 2,24% la finele anului trecut, neschimbată față de 2017, anul intrării în acționariatul companiei românești.