Consiliul de Administrație al BRD Groupe Société Générale a convocat acționarii pentru a le propune un dividend brut de 1,64 lei/acțiune care la ultimul preț de piață are un randament net de peste aproximativ 12,5%.
Într-un context în care taxa pe activele financiare ale băncilor a fost introdusă în contextul unor suspiciuni la nivel guvernamental că instituțiile de credit ascund profiturile, cele 2 mari bănci listate la Bursa de Valori București, Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Société Générale (BRD) contrazic această percepție remunerând semnificativ acționarii.
Este o realitate scoasă în evidență și de convocatorul din această dimineață pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 18 aprilie de la BRD, unde pe ordinea de zi figurează distribuția unui dividend brut de 1,64 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de piață de închidere de 12,50 lei/acțiune, acesta conferă acționarilor un randament de 12,46%. Este o răsplată de aproape 12 ori mai mare decât randamentul de 1,05% al unui depozit la termen pe o perioadă de 1 an publicat pe portalul instituției de credit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La data plății, pe 31 mai, ar urma să plece de pe bilanțurile băncii sub formă de dividende nu mai puțin de 1,14 miliarde lei (239,95 milioane lei euro). Din această sumă, echivalentul a 687,68 milioane lei (144,37 milioane euro) ar urma să ia drumul Franței către „cuferele” acționarului majoritar cu o deținere de 60,16% din acțiuni, Société Générale.
Reacția în piață a fost favorabilă, iar după prima oră de tranzacționare acțiunile BRD urcau cu 1,76%, până la prețul de 12,72 lei/acțiune, deși valoarea de 1,64 lei/acțiune a dividendului brut propus era cunoscută încă de la începutul lunii februarie, când banca venea în fața acționarilor cu un profit net record pentru 2018, de 1,57 miliarde lei, în creștere cu 10,6% față de cel din exercițiul financiar precedent.
CITEȘTE ȘI BNR îi răspunde lui Teodorovici: Este regretabil că ministrul de finanțe pune în discuție statutul rezervei de aur a țăriiÎn Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor se va mai vota și pentru numirea auditorului, propusă fiind societatea Ernst & Young, dar și pentru noi membri în Consiliul de Administrație, respectiv Petre Bunescu, Bogdan Drăgoi, fostul ministru al Finanțelor Publice și actual președinte al SIF Banat Crișana (SIF1), Philippe Laurent Charles Heim și Liliana Feleagă.
În aceeași dată de 18 aprilie, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor va avea pe ordinea de zi modificarea Actului Constitutiv al societății.