EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA

EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA
scris 6 aug 2019

Americanii de la Amerocap au expus în Adunarea Generală a Acționarilor de la Oil Terminal interesul pentru intrarea în acționariatul companiei, pe care o văd având potențialul de a-și majora profitabilitatea. Se prezintă ca având profilul unui investitor strategic și vor parteneriat cu statul pe termen lung. Investitorii de portofoliu prezenți erau mai degrabă dezamăgiți de expunerea generală din partea americană, iar reprezentatul acționarului majoritar, Ministerul Energiei, nu a pus nicio întrebare. Nu există detalii despre potențialul unei eventuale operațiuni pe bursă și calendarul acesteia.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost relatată cu mult înainte pe Profit Insider

Grigore a venit special de la Iași pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Oil Terminal (OIL) de la Constanța pentru a avea acces la informarea pregătită cu privire la intenția unui investitor american, care îl are în spate chiar pe un fost oficial al Admnistrației George W. Bush, de a investi în companie. Post-factum, pleacă mai degrabă dezamăgit. Spune că, dacă nu ar fi îmbinat în drumul său și o excursie până în Delta Dunării, deplasarea nu s-ar fi justificat.

Urmărește-ne și pe Google News

Americanii de la Amerocap, care deocamdată nu au cumpărat nicio acțiune la societatea care operează terminalul petrolier din Portul Constanța, au avut statut de invitat la AGA, prilej cu care au prezentat acționarilor prezenți, respectiv reprezentantul majoritarului, statul român prin Ministerul Energiei, și unei mâini de investitori de portofoliu planurile de a intra în acțonariat. Cvorumul a fost de 59,76%, ceea ce sugerează o prezență slabă pe lângă Minister, ce are o participație de 59,62%.

Austriecii de la OMV susțin că nu au fost informați oficial despre intenția ExxonMobil de a abandona gazele românești din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Austriecii de la OMV susțin că nu au fost informați oficial despre intenția ExxonMobil de a abandona gazele românești din Marea Neagră

„Aș vrea să vă asigur că această ofertă este una foarte serioasă”, și-a început expunerea Alexandru Roșu, reprezentantul celor de la Amerocap, insistând că este vorba de o susținere financiară, tehnică și comercială, iar demersul de investiție nu este condiționat de terțe contractări ulterioare de resurse, fondurile fiind deja alocate pentru un astfel de plasament.

„Noi suntem investitori. Nu ne este rușine să afirmăm că dorim să obținem profit”, a continuat Roșu, care a adăugat că, prin infuzii de capital, de cunoștințe tehnologice și legături comerciale, profitabilitatea companiei poate fi ridicată. Obiectivul? Acela de a „pune mai bine în piața de afaceri capabilitățile pe care Oil Terminal le are”.

Etapă nouă în scandalul SIF Oltenia: Boardul ignoră decizia ASF și respinge iar convocarea AGA pentru revocarea președintelui Ciurezu. Acesta acuză ASF de abuz de putere și complicitate cu SIF1 CITEȘTE ȘI Etapă nouă în scandalul SIF Oltenia: Boardul ignoră decizia ASF și respinge iar convocarea AGA pentru revocarea președintelui Ciurezu. Acesta acuză ASF de abuz de putere și complicitate cu SIF1

Dacă prezența la AGA de informare a unui reprezentant al fondului de private equity Amerocap era scontată de investitori, însoțirea acestuia de către doi reprezentanți ai Ambasadei SUA la București a fost surprinzătoare. Acționarii au votat pentru prezența acestora la o parte a dezbaterilor din AGA. Este vorba despre atașatul comercial al Ambasadei SUA în România, Joshua Burke, și de Mihaela Dodoiu, specialist în cadrul secției comerciale a Ambasadei, axată exact pe problemele de energie.

Burke a afirmat în AGA că au venit în baza mandatului Congresului SUA de a sprijini companiile americane exportatoare și a celui de a susține interesele comerciale federale, încurajând în același timp parteneriate între firmele românești și cele americane în scopul prosperității mutuale a celor 2 țări. „Nu este rolul nostru să influențăm”, a completat Burke, menționând că prezența lor se reduce doar la a semnala că au cunoștință de interesul pentru investiție al celor de la Amerocap, entitate în legătură cu Abraham Group, a lui Spencer Abraham, fost secretar al Departamentului pentru Energie al SUA în perioada 2001-2005.

"Istorie nefericită"

Președintele de ședință, șeful Consiului de Administrație, Cristian-Florin Gheorghe, afirmase înaintea intrării americanilor în sală că la nivelul boardului există deschidere pentru transparență și pentru colaborări cu alte companii, dar a subliniat că decizia de investiție îi excede, iar aceasta este la latitudinea acționarilor.

Unul dintre aceștia, investitor de portofoliu, a întrebat dacă au fost demersuri pe lângă majoritar, Ministerul Energiei. Roșu de la Amerocap răspunde afirmativ, dar invocă o „istorie nefericită”, în care discuțiile s-au reluat de mai multe ori după succesivele schimbări de la conducerea Minsterului Energiei. Afirmă că s-a discutat numai la nivel înalt, de miniștri, sau cu consilierul premierului pe probleme energetice, Florin Ciocănelea. „Nu am vorbit niciodată pe holuri”, a subliniat reprezentantul americanilor.

Prețul acțiunilor Oil Terminal aproape s-a dublat pe bursă în ultimele 5 săptămâni de la publicarea convocatorului pentru AGA în care era prezentată în premieră intenția investitorilor străini și, în secvență rapidă, a scrisorii neangajante care avansa 3 variante concrete prin care firma de profil GPS Group (detalii despre aceasta aici), parteneră a Amerocap, să obțină controlul la compania românească.

EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGA

În discuțiile de la AGA a fost reiterat interesul pentru pachetul majoritar. Roșu a spus că există deschiderea lor și pentru alte structuri, înțelegând sensibilitatea statului român față de importanță strategică a terminalului petrolier de la Portul Constanța, dar că pe ei îi interesează controlul asupra banilor pe care îi investesc. „Nu neapărat problema controlului acțiunilor este cea mai arzătoare aici, ci problema controlului operațiunilor”, a spus Roșu țintind către aspectul recuperării investiției.

Pe de altă parte, americanii se uită cu ochi buni la o menținere a statului în acționariatul companiei. „Suntem interesați ca statul să rămână în continuare ca acționar în companie pentru că vrem să creăm un parteneriat. Avem nevoie”, a afirmat în AGA reprezentantul Amerocap, amintind de deținerea statului la Portul Constanța și de rolul acestuia în reglementare prin Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) și Ministerul Energiei. „Sunt multe legături cu statul. Noi nu vrem să le tăiem. Dimpotrivă, vrem să le potențăm.”

Nou jucător: Producătorul alunelor și semințelor Elmas emite obligațiuni de 7 milioane lei pe care vrea să le listeze la BVB CITEȘTE ȘI Nou jucător: Producătorul alunelor și semințelor Elmas emite obligațiuni de 7 milioane lei pe care vrea să le listeze la BVB

Investitorii prezenți la AGA erau mai degrabă dezamăgiți. Li s-au părut evazive sau neconcludente răspunsurile la întrebări legate de politica de dividende, de perspectiva unei oferte pe bursă, de faptul dacă vor avea un comportament prietenos față de acționarii investitori de portofoliu în cazul în care compania va rămâne listată la bursă.

Grigore se întoarce către Iași împreună cu alți 3 amici, și ei investitori la bursă, dar care nu au participat la AGA. Este oarecum descumpănit de lipsa de detalii, dar are bucuria unei a 3-a zi de vacanță în răstimpul drumului înapoi. Spune că nu va vinde acțiunile Oil Terminal, în așteptarea că ceva se va concretiza din demersurile americanilor, dar și-a dozat deja mai jos așteptările. Faptul că reptezentanta acționarului majoritar, Ministerul Energiei, nu a pus nicio întrebare într-o AGA deschisă l-a pus pe gânduri...

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei
amerocap