Romgaz a depozitat în primele 6 luni ale anului o cantitate de gaz aproape egală cu jumătate din producția sa internă din această perioadă, producție care în trimestrul al doilea al anului a înregistrat o scădere de 0,5% față de perioada similară a anului trecut. Volumul ridicat de gaz depozitat este rezultatul direct al OUG 114 și al legislației secundare adoptată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care obligă cea mai importantă companie producătoare de gaz din România să aloce lunar cantități de gaz la preț reglementat de 68 de lei/MWh către furnizori, care preferă să-l înmagazineze.
În trimestrul al doilea, apetitul pentru înmagazinare al furnizorilor și producătorilor s-a accentuat, cantitatea de gaz injectată în depozitele operate de Romgaz, 1,01 miliarde metri cubi, reprezentând 80% din totalul producției companiei, 1,27 miliarde metri cubi.
Cum prețul gazului de import a devenit, începând cu luna mai, mai ieftin decât cel pentru gazul rămas pe piața liberă (după alocarea cantităților reglementate de către ANRE), furnizorii preferă să-l folosească pentru consum gazul de import, gazul din producția internă depozitându-l, și ca urmare a deciziei ANRE de a majora cantitatea obligatorie de înmagazinat aferentă fiecărui furnizor pentru iarna viitoare.
În prima jumătate a anului, Romgaz a produs 2,7 miliarde metri cubi de gaz, cu 2,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și a depozitat, în nume propriu, dar și pentru clienți, 1,23 miliarde metri cubi de gaz, cu 64% mai mult decât în primele 6 luni din 2018.
CITEȘTE ȘI Romgaz a vândut gaze la preț reglementat către două companii care nu se află pe lista ANRE cu consumatori eligibili. Este posibilă apariția a încă 30 de solicitanțiDin cele 1,23 miliarde depozitate, un miliard a fost depozitat în trimestrul al doilea.
Faptul că majoritatea gazului depozitat a fost în numele clienților este demonstrat de evoluția cantităților de gaz vândut către terți, care s-a diminuat doar cu 0,7%, de la 28,2 milioane TWh la 28 milioane TWh.
Comparativ cu anul trecut, Romgaz a depozitat probabil suplimentar în nume propriu cantitatea de gaz pe careîn prima jumătate a lui 2018, a utilizat-o pentru producția de energie electrică, aproximativ 600 GWh.
Producția de electricitate a Romgaz, însă, s-a redus la doar 0,8 GWh în trimestrul al doilea, o scădere de 99,5% față de nivelul de 179 GWh din perioada similară a anului trecut.
Dacă, în primele 6 luni ale lui 2018, Romgaz a produs energie electrică în valoare de 466 GWh, în perioada similară a acestui an producția de electricitate a fost de doar 171,6 GWh, practic toată produsă doar în primul trimestru.
Și compania rivală a Romgaz, OMV Petrom, și-a redus producția de energie electrică la doar 0,05 TWh, cu 88% sub nivelul din perioada similară a anului trecut și cu 95% față de cea din primul trimestru al anului, ca urmare a reviziei de o lună în care s-a aflat centrala de la Brazi, dar și a incertitudinilor și raportului prețurilor relative la electricitate și gaze de pe piața internă. Practic, se poate spune că centrala OMV Petrom a produs doar energia electrică impusă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la preț reglementat
Totodată, și producția de gaze a OMV Petrom (79 mii barili echivalent petrol/zi - bep/zi) și-a continuat declinul, în perioada aprilie-iunie aceasta fiind cu 8,1% mai redusă față de cea din intervalul similar al anului trecut.