EXCLUSIV Viitorul fondului suveran, în ceață. Executivul încă nu a stabilit companiile din componență și nici măcar structura de guvernanță

EXCLUSIV Viitorul fondului suveran, în ceață. Executivul încă nu a stabilit companiile din componență și nici măcar structura de guvernanță
scris 6 mar 2017

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache a avut discuții cu reprezentanții guvernului despre proiectul preconizat al unui fond suveran românesc, însă deocamdată nu se știu foarte multe despre parametrii de funcționare a acestuia. Nu s-a decis nici ce companii vor intra în structura fondului, nici ce tip de conducere va avea, spune reprezentantul supraveghetorului pieței de capital. Nu este exclusă o listare a acestei entități.

Ideea fondului suveran românesc avansată de actuala putere pare a fi copiată – ca element de identificare și vehicul strategic – din mișcarea suveranistă a țărilor grupului de la Vișegrad, în încercarea lor de emancipare din statutul de facto de economii de periferie ale Uniunii Europene, însă Guvernul, deocamdată, nu are o idee concretă despre cum ar trebui să arate această entitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, a avut, în calitatea sa de șef al reglementării și supravegherii pieței de capital, o întâlnire la finele lunii trecute cu reprezentanți ai Guvernului. Viziunea este aceea că Executivul vrea listarea tuturor companiilor care vor intra în portofoliu pentru o radiografie mai exactă a valorii de piață a fiecăreia dintre societăți, a declarat, pentru Profit.ro, Ursache.

EXCLUSIV Legea achizițiilor publice va fi modificată din nou, după discuții între Guvern și Comisia Europeană CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea achizițiilor publice va fi modificată din nou, după discuții între Guvern și Comisia Europeană

Ce companii vor intra în structura Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) și când vor fi listate acestea? Este o întrebare la care, până în momentul de față, nici Guvernul nu știe răspunsul. Nu numai că nu s-a stabilit componența sa, dar nici structura de guvernanță nu este cunoscută, spune vicepreședintele ASF. Se vor avea cu siguranță regulile de guvernanță corporativă, dar nu se știe dacă se va merge pe varianta unui sistem dualist, cu un Consiliu de Supraveghere și un directorat. De asemenea, atât timp cât nu se știe acest lucru, nu se cunoaște nici dacă va fi un management românesc sau dacă se va opta pentru contractarea unor servicii de la o companie cu nume din piețele financiare internaționale.

Faptul că, până în prezent, nu există răspunsuri la aceste probleme majore pune în discuție respectarea calendarului de înființare a acestei entități avansat de Ministerul Economiei și care prevede că până la finele lunii august ar trebui să existe întreaga organizare administrativă (inclusiv sediu, organigramă, regulament intern), selecția de personal, portofoliul constituit și bugetul de venituri și cheltuieli pe 2017 deja aprobat.

EXCLUSIV Viitorul fondului suveran, în ceață. Executivul încă nu a stabilit companiile din componență și nici măcar structura de guvernanță

Ursache de la ASF spune că fondul suveran deja depășește zona de interes a pieței de capital și intră în sfera interesului național. Este sedus de idee, al cărui cel mai vocal promotor a fost încă de acum 6-7 ani, când încă nu ocupa o poziție în cadrul reglementatorului piețelor financiare nebancare. „Fondul suveran este unul din baloanele de oxigen de care România are nevoie”, spune și în cadrul interviului acordat publicației noastre.

La ce va fi bun fondul

Autoritățile vizează posibilitatea ca fondul suveran să poată finanța multiple proiecte, însă implicând și capitalul privat. Participațiile fondului vor fi de cel mult 49%, urmând să implice și instituții internaționale, precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sau IFC, cu câte 5% și capital atras de la investitori privați de portofoliu.

Mircea Ursache consideră că fondul suveran însuși va fi listat la bursă, pentru a crea transparență și pentru a atrage sumele necesare funcționării sale în primii ani. În plus, valoarea de ansamblu a acestei entități nu va putea fi aflată decât dacă fondul va fi listat. Aceasta este și garanția că investitorii instituționali se vor uita mai mult pentru a co-finanța fondul și proiectele acestuia. Vicepreședintele ASF mizează că acest demers al guvernului va fi unul de succes. La nivelul fondului suveran ar urma să fie un control riguros al banilor. „Va exista transparență și guvernanță corporativă”, conchide Ursache.

viewscnt
Afla mai multe despre
fond suveran
mircea ursache
asf
guvern
listari
bursa
bvb