Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, a inclus în portofliul său de acțiuni Aquila în valoare de 90 milioane lei și a suferit șocuri negative de amplitudine mare pe titlurile Alro și pe o deținere internațională. Expunere de peste jumătate de miliard de lei pe obligațiuni emise de bănci care au acționar Federația Rusă.
NN Pensii, liderul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul anului trecut, active totale de 30,17 miliarde lei (6,30 miliarde euro), cu 2,26% mai mari decât cele de 30,48 miliarde lei (6,16 miliarde euro) de la sfârșitul lunii septembrie 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul se consolidează drept cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizate de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 2 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 7,97 miliarde lei (1,61 miliarde euro), reprezentând 25,58% din totalul activelor. Este o majorare de aproximativ 390 milioane lei a expunerii pe această clasă de active în trimestrul 4, față de 7,58 miliarde lei (1,53 miliarde euro) la 30 septembrie 2021. Performanța este obținută pe fondul unei creșteri de 33# a indicelui BET de la BVB în cursul anului trecut
Dețineri de 4 miliarde de lei în cei mai mari emitenți de la cota BVB
NN Pensii concentrează acțiuni Banca Transilvania (TLV) în valoare însumată de 1,46 miliarde lei, reprezentând nu mai puțin de 4,71% din totalul activelor. Acestea erau urmate la o valoare de 1,28 miliarde lei de Fondului Proprietatea (FP) și de 1,24 miliarde lei la OMV Petrom (SNP). Ultima participație a beneficiat de o apreciere furibundă în a 2-a jumătate a anului a respectivelor titluri, după includerea acțiunilor celei mai importante companii petroliere românești în structura indicelui pentru piețe emergente al FTSE Russell.
Expunere majoră pe acțiunile MedLife
Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 732,36 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 654,74 milioane lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 585,15 milioane lei, la Electrica (EL), de 228,83 milioane lei, și Transgaz (TGN), de 182,80 milioane lei.
Participația la MedLife (M) se ridică la 406,69 milioane lei, fiind cu 23,51% mai mare decât cea de 329,26 milioane lei de la 30 septembrie 2021. În același interval de raportare, valoarea deținerii de la TeraPlast Bistrița (TRP) s-a redus cu 21,90%, la 257,64 milioane lei, de la 329,91 milioane lei. Compania a devenit mai mică după vânzarea diviziilor de metale și tâmplărie, sumele încasate stând la baza unor distribuții excepționale de dividende.
CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum: Adrian Tănase, director general BVB - Hidroelectrica are perspectiva de a fi cel mai mare IPO. Susținem ideea de a fi doar la București. Mesaj de la Ministerul Finanțelor: Poate veni pe bursă până la finalul acestui an!Fondul de Pilon II al NN are acțiuni Digi Communications (DIGI) în valoare de 121,00 milioane lei, fiind expunere mai mare decât cele de la Transelectrica (TEL), de 90,17 milioane lei. În listările de anul trecut aceștia au dobândit acțiuni Aquila (AQ) în valoare de 90,08 milioane lei și Transport Trade Services (TTS) de 50,74 milioane lei, însă au stat departe de oferta de la One United Properties (ONE).
Un șoc negativ în portofoliu, în echivalent de 35,71% pentru respectiva deținere, a venit din partea Alro Slatina (ALR), în contextul în care compania a trecut la cumpăna dintre ani la reducerea masivă a producției în contextul unor prețuri la energie care face neeconomică activitatea producătorului de aluminiu. Valoarea pachetului a scăzut la 56,70 milioane lei, de la 88,20 milioane lei la finele trimestrului 3 al anului trecut.
La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Sphera Franchise Group (SFG), Bursa de Valori București (BVB) și Compa Sibiu (CMP).
Ce fac deținerile din Franța și Spania
NN Pensii a realizat și investiții pe bursele străine pentru diversificare sectorială și geografică. Cei de la NN Pensii au o participație în echivalent 120,06 milioane lei la compania Prosus, care operează magazinul online eMAG, listat în Olanda. Este a 2-a cea mai mare deținere externă pe segmentul acțiuni, fiinde depășită doar de cea de 206,27 milioane lei de la Eurofins Scientific, firmă înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Primăria Capitalei vine din nou la bursă cu obligațiuni, pentru refinanțarea unui împrumut masivTot în Franța, NN Pensii are o investiție în echivalent 68,90 milioane lei în furnizorul de plăți online Worldline, în scădere, însă, cu 35,71%, de la 92,78 milioane lei, în condițiile unei prăbușiri a acestei acțiuni în cursul lunii octombrie pe bursa franceză.
În Spania sunt realizate plasamente de 57,41 milioane lei la Banca Santander și în echivalent 3,72 milioane lei la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols. În ultimul caz, expunerea a fost redusă drastic, de la 86,47 milioane lei, la jumătatea anului trecut. Ieșirea a fost inspirată întrucât acțiunile companiei s-au prăbușit cu peste 25% în intervalul imediat următor, octombrie-noiembrie.
Șocul dobânzilor nu se vede în bilanțul deținerilor de obligațiuni
Portofoliul este dominat de cele 19,54 miliarde lei concentrate în 47 de emisiuni de titluri de stat românești, și care reprezintă 62,68% din active. Impactul tendinței negative din piața obligațiunilor nu se resimte major în raportarea NN de la nivelul finalului de an 2021.
Societatea este un finanțator major și pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 63,37 milioane lei, debalansate către titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp de o sumă cu puțin peste reperul de 600.000 de lei este expunerea pe titluri emise de municipalitatea Timișoarei.
CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana își ridică participația la SIF Muntenia, unde deține peste 15% din acțiuniInvestițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,37 miliarde lei, reprezentând 4,40% din portofoliu, acestea fiind concentrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank România, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Banco Santander, Bank of America și UniCredit Bank AG din Austria.
Plasamentele în instituții internaționale se ridică la 579,39 milioane lei, echivalent a 1,86% din totalul activelor, în portofoliu fiind titluri emise de International Investment Bank și Black Sea Trade and Development Bank, entități care au în acționariat inclusiv Federația Rusă și au dat semnale la începutul conflictului din Ucraina că nu ar trebui să facă obiectul sancțiunilor impuse de Occident Moscovei. România a anunțat a finalul lunii februarie că se retrage din International Investment Bank l.
Câștiguri pe mâna expunerilor pasive ale Xtrackers și BlackRock
Suma de 1,26 miliarde lei, echivalentul a 4,05% din totalul activelor, este investită în 2 fonduri închise de tip ETF care oferă expunere pe acțiunile companiilor de tehnologie din structura indicelui american S&P500 și pe titlurile indicele Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene, lansate de BlackRock și, respectiv Xtrackers. Prin aceste plasamente, NN a avut expunere pe creșterile bursiere a piețelor externe, valoarea majorându-se cu 20,00% față de cea în echivalent 1,05 miliarde lei de la jumătatea anului trecut.
NN Pensii și-a redus cu 60,70% disponibilitățile bănești în trimestrul 4, respectiv conturi curente și depozite la termen, la 332,13 milioane lei, de la 845,23 milioane lei, la 30 septembrie 2021.