VIDEO Agista – investitorul-ancoră pentru companii care vor să facă pasul către piața AeRO. Plasamente de cel puțin jumătate de milion de euro în 20 de companii în anii 2022-2023

VIDEO Agista – investitorul-ancoră pentru companii care vor să facă pasul către piața AeRO. Plasamente de cel puțin jumătate de milion de euro în 20 de companii în anii 2022-2023

Foto: Nicolae Kovacs, CEO Agista și Andrei Cionca, CEO Impetum Group

scris 18 apr 2022

Impetum Group lansează un fond de investiții având un capital de pornire de 25 milioane euro dedicat IMM-urilor și care vizează listarea la bursă. 150 de firme vor fi analizate numai anul acesta de fondul Agista.

Pornit de un grup de profesioniști cu experiență în reorganizarea firmelor care a căpătat o experiență deosebită odată cu valul de insolvențe de la începutul deceniului trecut, Impetum Group a atras și investit 42 milioane de euro în firmele antreprenoriale românești. Acum deschide un segment de business dedicat direct plasamentelor în companii ale căror acțiuni vor fi tranzacționate în sistem bursier.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul Agista, în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ar urma să fie „primul investitor instituțional cu focus în piața AeRO”, funcționând ca investitor-ancoră pentru firme înaintea aducerii acestora la cota bursei, dar și post-listare, spune Andrei Cionca, CEO la Impetum Group.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bani pregătiți pentru piața AeRO

Noua entitate ar urma să balanseze mai bine volatilitatea fluxului de capital din piață care în prezent face dependente listările de sentimentul de moment și de reacțiile emoționale ale unei piețe dominate de investitori de retail și în care exuberanța de început – cu suprasubscrieri masive în plasamentele private – deja a trecut.

Agista are la dispoziție 25 milioane de euro drept capital de pornire – echivalent cu jumătate din finanțările accesate pe piața AeRO de noii emitenți în 2021 – și acesta ar urma să meargă pentru început către 20 de firme, în primii 2 ani. Nicolae Kovacs, CEO al Agista cu o experiență de 14 ani în equity și banking, menționează că dimensiunea tichetului investițional ar urma să fie între 500.000 de euro și 2,5 milioane euro, destinat către companii cu cifre de afaceri între 3 milioane de euro și 15 milioane de euro.

Ce înseamnă un business predat „la cheie”

Prima legătură de notorietate a celor de la Impetum Group cu bursa este o poveste de succes. Casa de Insolvență Transilvania condusă de Cionca a intrat în acționariat și a preluat frâiele Cemacon Zalău (CEON), într-un moment în care producătorul de materiale de construcții era lovit de impasul pieței de construcții din anii 2009-2012 și sub apăsarea unui credit la BCR.

Firma a fost relansată, peste 90% din acțiuni au ajuns la fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, aceștia controlând acum o societate cu afaceri și profituri în creștere an de an și cu o capitalizare bursieră de aproape 66 milioane euro.

Agista – o nouă verigă în „ecosistemul” Impetum

Cionca reiterează ca foarte relevantă experiența în cei 20 de ani de administrare a insolvențelor și în care au avut pe radare aproximativ 1.000 de firme aflate în dificultate. CITR rămâne pe această parte a relansării societăților cu probleme, dar obiectivul se transmite pentru întregul ecosistem Impetum Goup, acela de a maximiza valoarea companiilor românești în mai multe stadii de dezvoltare ale acestora.

Fondul ROCA, care a fost lansat inițial pentru segmentul companiilor cu potențial de creștere, dar aflate momentan în dificultate sau în criză de succesiune, iar în prezent urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor, a trecut la gruparea în holdinguri a mai multor firme din același domeniu de activitate. Primul exemplu îl avem în ROCA Industry (ROC1), listat pe piața AeRO la începutul acestui an și care este condus de Liviu Stoleru, fost director general la Cemacon.

ROCA X este un venture capital pentru start-up-uri și firme de tehnologie cu antreprenori tineri și, de acum, gama de servicii Impetum Group se completează cu Agista care atacă segmentul investițiilor în regim bursier. Aici intră societăți care au atins deja o anumită dimensiune și care sunt selectate în funcție de 3 elemente: produs, acces la piață și capacitatea internă de a replica modelul la scară mai largă. Este vizată robustețea și Agista menționează inclusiv disponibilitatea de implicare la nivel de board.

Terenul virgin al bursei

Aurel Podariu este de 14 ani în Impetum Group cu formare în managementul de criză și va fi Senior Investment Manager la Agista. El spune că plasamentele vor fi realizate post-start-up, dar anterior listării, în firme cu potențial de creștere de 15-20% pe an și pentru care vor fi identificate nevoi punctuale, la firul ierbii. Numai în acest an vor fi analizate 150 de firme, afirmă CEO-ul Kovacs.

Interesul pentru zona bursieră este dat de potențialul de dezvoltare al acesteia. „Este o oportunitate imensă”, spune Cionca aducând în discuție faptul că acum capitalizarea agregată a companiilor de pe BVB este în echivalent de numai 13% din PIB, în timp ce în depozitele bancare se ridică 33,5 miliarde de euro. La nivelul anului 2018 Eurostat indica un necesar de finanțare de tip equity de 4,64 miliarde euro pentru IMM-urile românești, iar acesta poate fi acoperit inclusiv cu ajutorul mecanismelor bursiere.

„Ceea ce ne propunem noi la Agista – în calitate de investitor-ancoră – este să contribuim la acest trend ascendent al Bursei de Valori București”, spune CEO-ul de la Impetum Group. El aduce în discuție și o cerință a pieței pentru pregătirea bună a listărilor, în condițiile în care deși listările anului 2021 de pe piața AeRO au adus un randament mediu de 85%, aproape din jumătate din firmele nou-venite afișează randament negativ.

Cum arată firmele eligibile

Agista Management a fost înregistrată la reglementatorul ASF ca administrator de fonduri de investiții alternative și va prelua frâiele fondului Agista odată cu autorizarea sa. Entitatea ar urma să se listeze în anul 2024, dar pentru transparența performanței un indice compus din companiile în care va investi va fi promovat încă dinainte de acest moment.

Nicolas Pleșea, Senior Investment Manager al fondului, spune la ce se vor uita atunci când vor alege firmele din portofoliu: piață, produs, avantaj competitiv, echipă, capacitatea de a genera cash și valoare. Capitalul Agista vine să valideze modelul de business și să scaleze afacerea. După o etapă, acestea urmează să-și listeze acțiunile pe piața AeRO de la BVB și dacă vor căpăta dimensiunea necesară, vor promova și la cota pieței reglementate.

Orizontul investițional al Agista este de 3-5 ani, spune Kovacs, dar firmele fiind listate, nu este neapărat o limită până la care deținerile respective să fie păstrate.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
impetum group
agista
citr
bvb
bursa
andrei cionca