Tudor Ciurezu, președinte al SIF Oltenia, spune că mizează pe mesajele din piață pentru ca societatea să facă propunerile concrete privind destinația celor 140 de milioane de euro pe care i-a încasat din vânzarea pachetului de acțiuni BCR. Conducerea societății are idei de investiții, este deschisă pentru acordarea de dividende, iar utilizarea banilor pentru răscumpărări depinde de rata de succes a programului de buy-back derulat în prezent.
Răsplata vine pentru acționarii SIF Oltenia (SIF5), societate care a intrat în posesia unei sume de 140 milioane de euro în cash după lichidarea deținerii sale de la BCR, după 7 ani de așteptare suplimentară față de celalalte SIF-uri care și-au înstrăinat în etapa de criză participațiile la instituția de credit românească în favoarea grupului bancar austriac Erste. Destinația sumei nu va fi stabilită decât anul viitor, conducerea societății mizând pe mesajele pieței în acest sens.
„Cel mai probabil ne vom întâlni cu acționarii noștri în luna aprilie 2019, când analizăm în mod tradițional situațiile contabile ale anului precedent și perspectivele exercițiului financiar în curs”, a declarat pentru Profit.ro Tudor Ciurezu, președintele Consiliului de Adminstrație al SIF Oltenia (SIF5). „Nu văd niciun motiv pentru care am convoca Adunarea Generala a Acționarilor mai devreme; nici nu avem timpul fizic pentru acest demers, cu toate formalitățile care trebuiesc îndeplinite în mod legal.”
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce trebuie să verifice investitorii la firmele care dau trimestrial dividende. Dispar situațiile artificiale, precum „cheltuielile de protocol” nedeductibile fiscal sau „avansurile către acționari"SIF Oltenia a ajuns la o înțelegere cu acționarul majoritar Erste la începutul acestei veri privind vânzarea pachetului de la BCR, proces caracterizat drept „complex” de către Ciurezu. Societatea a obținut un preț de 1,35 ori capitalurile proprii ale băncii la nivelul trimestrului I din 2018, multiplu apropiat de valorile de evaluare din piața bancară românească.
Dacă celelalte SIF-uri la momentul înțelegerii din toamna anului 2011 au primit în schimbul pachetelor de acțiuni BCR atât numerar, cât și acțiuni Erste, acum conducerea SIF Oltenia consideră drept un mare avantaj faptul că plata a fost făcută integral în cash, ceea ce elimină complet riscul fluctuației prețului acțiunii.
Reacția pieței în momentul anunțului tranzacției a fost favorabilă, cu explozie a cotației care a inversat brusc trendul descendent pe care se aflau titlurile SIF Oltenia. Ulterior, chiar dacă tendința de creștere a pierdut din dinamică, veștile privind încheierea tranzacției au dat impuls suplimentar cotației. Pe graficul atașat, se vede că semnarea contractului și votul favorabil din AGA a reaprins secvențele de cumpărare.
Este vorba despre interesul pentru cash. Președintele Ciurezu este mulțumit că prin tranzacție a atins un obiectiv, acela de echilibrare a unui portofoliului, în condițiile în care anterior avea 30% din capitaluri blocate într-un singur domeniu, într-o entitate închisă, cu acționar majoritar.
Pentru resursele atrase, la SIF Oltenia există mai multe variante de lucru, iar propunerile concrete ar urma să vină după consultarea acționarilor. „Este important sa armonizăm opțiunile cu așteptările lor”, spune șeful SIF-ului de la Craiova.
El spune că a identificat o serie de oportunități de investiții, cu randament mare și care se pliază foarte bine pe estul de criterii pe care conducerea societății le are în vedere atunci când investește. „Cred cu tărie că piața oferă ocazii cu mare potențial care, valorificate inteligent, pot genera marje de profit semnificative”, adaugă Ciurezu.
SIF Oltenia nu exclude nici posibilitatea unor răscumpărări uramte de reduceri ale capitalului social, cu returnări de cash către acționari, dar promovarea acestei opțiuni depinde de reacția pieței la programul de buy-back aprobat în AGA de bilanț din luna aprilie a acestui an și care are termen de 12 luni.
„Nu în ultimul rând, trebuie sa analizăm și varianta distribuirii de dividende, însă trebuie stabilit cuantumul acestora, în așa fel încât să nu fie afectată activitatea, dar mai ales dezvoltarea organică a Fondului”, a conchis președintele Ciurezu.