Europa, o piață a ofertelor de listare de 44 miliarde euro. Unde este bursa românească

Europa, o piață a ofertelor de listare de 44 miliarde euro. Unde este bursa românească

Sursa foto:Tashatuvango / dreamstime.com

scris 13 feb 2018

Aproape un sfert din totalul ofertelor publice primare ale anului trecut au fost derulate în Europa, valoarea însumată a celor 348 de exerciții de piață ridicându-se, la 43,91 miliarde euro, cu 57% mai mult decât în 2016. Cea mai mare valoare a fost concentrată pe piața londoneză, iar cel mai mare IPO a fost pe bursa irlandeză. România a fost una dintre cele mai dinamice piețe din Europa Centrală de și de Est, cu 4 oferte în valoare totală de 256 milioane de euro.

Anul 2017 a fost unul bun pentru indicii bursieri, iar prețurile ridicate au fost tentante pentru proprietarii companiilor care au vrut să-și listeze companiile scump. La nivel global, piața ofertelor publice primare a fost de 176,4 miliarde euro, iar aproape un sfert din această activitate s-a derulat în Europa, unde au fost aduse pe bursă nu mai puțin de 348 de companii, față de 268 de firme în 2016, spune raportul anual al pieței IPO-urilor realizat de evaluatorul financiar PricewaterhouseCoopers. Valoarea agregată a exercițiilor de piață din Europa se ridică la 43,91 miliarde euro, în creștere cu 57% față de 27,9 miliarde euro în anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Nu este o performanță nemaiîntâlnită, care acompaniază tranzacționarea acțiunilor europene în apropiere de noi maxime. Spre exemplu, în anul 2015, valoarea totală a ofertelor de listare s-a ridicat la 57,4 miliarde euro, iar în anul de vârf al crizei datoriilor suverane din zona euro, numărul exercițiilor de piață a fost de 459 oferte, așa cum se vede pe graficul de mai jos.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Europa, o piață a ofertelor de listare de 44 miliarde euro. Unde este bursa românească

Cea mai intensă activitate de tranzacționare s-a derulat pe bursa de la Londra, care a intermediat tranzacții de acest tip de 12,5 miliarde euro, în creștere cu 86% față de anul 2016. Aceasta a fost urmată de Borsa Italiana din Milano, cu oferte de 5,2 miliarde euro, însă jumătate din această valoare căzând în sarcina operațiunii derulată de compania Pirelli & C SpA. Nasdaq Nordic vine pe locul 3 cu o valoare agregată a exercițiilor de piață de 4,0 miliarde euro.

EXCLUSIV Analiză Banca Transilvania: Prețul petrolului brut poate depăși 70 dolari barilul, cu 10% peste nivelurile actuale. Probabilă influență și pentru aprecierea acțiunilor OMV Petrom CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Analiză Banca Transilvania: Prețul petrolului brut poate depăși 70 dolari barilul, cu 10% peste nivelurile actuale. Probabilă influență și pentru aprecierea acțiunilor OMV Petrom

Cel mai mare IPO european a fost cel derulat de Allied Irish Banks pe bursa irlandeză și care s-a ridicat la 2,98 miliarde euro. Pe graficul de mai jos, PwC indică principalele nume care au accesat bursele europene în ultimii 2 ani.

Europa, o piață a ofertelor de listare de 44 miliarde euro. Unde este bursa românească

În Europa Centrală și de Est, Bursa de la Varșovia a fost din nou cea mai lichidă piață, intermediind operațiuni de 1,81 miliarde euro. Aceasta este urmată de Bursa de la Viena cu 1,68 miliarde euro. Nu este, însă vorba de o efervescență a pieței austriece. Suma cae în sarcina unei singure firme, respectiv BAWAG Group. Identic este și cazul Bursei de la Budapesta, cu un singur exercițiu de listare, cel al Warberer’s International, dar care a obținut de pe piață o sumă respectabilă, de 73 milioane euro.

De 3 ori și jumătate mai intensă a fost piața de la București, cu 4 oferte însumând 256 milioane de euro. Este vorba despre companiile Digi Communications (DIGI), AAGES Târgu Mureș (AAG), Transilvania Broker de Asigurare (TBK) și Sphera Franchise Group (SFG). Sumele atrase de acestea nu reprezintă, însă, decât aproximativ 0,58% din piața europeană a operațiunilor de listare de anul trecut. O performanță mai bună, cu oferte de 278 milioane euro, a avut-o bursa de la Istanbul, însă la o economie de o dimensiune mai mare. Performanța de la BVB este cu atât mai notabilă cu cât pe bursele de la Praga și Sofia nu a venit nicio companie nouă.

Din punct de vedere sectorial, cele mai multe IPO-uri europene, în valoare de 16,7 miliarde euro, au fost derulate de companii cu profil financiar. Pe locul 2 a fost sectorul industrial, firmele din domeniu accesând de pe bursă 7,9 miliarde euro, în timp ce sectorul bunurilor de consum a adus pentru investitorii de portofoliu acțiuni în valoare de 6,4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
oferte public
bursa
bvb
sphera franchise
aages
digi
allied irish banks