Indicele BET supraperformează burselor dezvoltate și piețelor regionale, iar directorul de investiții de la NN pune acest lucru pe seama structurii sectoriale, dar și a comportamentului investitorilor instituționali.
Bursa de Valori București rămâne marcată de o lichiditate foarte slabă. Rulajul pieței de acțiuni în ultima ședință a fost de numai 28,00 milioane lei (5,66 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de 46,21% de transferurile însumând 12,94 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,28%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 14,64 miliarde lei (2,96 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,46%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,67 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sunt mișcări care au tras în jos piața pentru o închidere „pe roșu”: -0,59% pentru indicele compozit BET-XT, -0,79%, pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.151,26 puncte, -0,22% pentru indicele energetic și -0,62% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.300,72 puncte se află în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, într-un răstimp în care indicii americani se află în apropierea minimelor ultimului an și jumătate.
Robustețea pieței are 2 explicații, în opinia lui Milan Prușan, Managing Director la NN Investment Partners, și prima dintre acestea ține de domeniile de activitate. „Beneficiem de structura sectorială a Bursei de Valori București, cu expunere mare pe zona energetică și financiară”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI APAPR: Titlurile de stat au tras în jos performanța fondurilor de pensii private din primele 5 luni ale anului. Situația este temporară. Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II !Într-adevăr, și într-o sesiune negativă, titlurile producătorilor de gaze naturale s-au menținut pe linia de plutire: staționare la prețul de 0,4780 lei/acțiune pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat tranzacții de 3,69 milioane lei și +0,80%, până la un nou maxim istoric de 50,40 lei/acțiune pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit o activitate de 2,57 milioane lei.
Prușan de la NN menționează susținerea la cumpărare a fondurilor de investiții, cea care a prevenit un șoc bursier mai consistent la BVB. „Beneficiem și de o structură de investitori care ne-a fost favorabilă în acest context cu volatilitate ridicată”, a declarat acesta. „Faptul că investitorii instituționali sunt destul de prezenți și destul de rezervați în luarea unor decizii tăioase, având o abordare pe termen lung, a ajutat la scăderea volatilității pieței în momente ceva mai dificile.”