Indicele BET supraperformează burselor dezvoltate și piețelor regionale, iar directorul de investiții de la NN pune acest lucru pe seama structurii sectoriale, dar și a comportamentului investitorilor instituționali.
Bursa de Valori București rămâne marcată de o lichiditate foarte slabă. Rulajul pieței de acțiuni în ultima ședință a fost de numai 28,00 milioane lei (5,66 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de 46,21% de transferurile însumând 12,94 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit un recul de 1,28%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 14,64 miliarde lei (2,96 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,46%, până la prețul de 12,96 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,67 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Oferta de vară de titluri de stat pentru populație atrage cu 100 milioane de euro mai puțin decât exercițiul precedent din primăvarăSunt mișcări care au tras în jos piața pentru o închidere „pe roșu”: -0,59% pentru indicele compozit BET-XT, -0,79%, pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.151,26 puncte, -0,22% pentru indicele energetic și -0,62% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.300,72 puncte se află în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, într-un răstimp în care indicii americani se află în apropierea minimelor ultimului an și jumătate.
Robustețea pieței are 2 explicații, în opinia lui Milan Prușan, Managing Director la NN Investment Partners, și prima dintre acestea ține de domeniile de activitate. „Beneficiem de structura sectorială a Bursei de Valori București, cu expunere mare pe zona energetică și financiară”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI APAPR: Titlurile de stat au tras în jos performanța fondurilor de pensii private din primele 5 luni ale anului. Situația este temporară. Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II !Într-adevăr, și într-o sesiune negativă, titlurile producătorilor de gaze naturale s-au menținut pe linia de plutire: staționare la prețul de 0,4780 lei/acțiune pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat tranzacții de 3,69 milioane lei și +0,80%, până la un nou maxim istoric de 50,40 lei/acțiune pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au întrunit o activitate de 2,57 milioane lei.
Prușan de la NN menționează susținerea la cumpărare a fondurilor de investiții, cea care a prevenit un șoc bursier mai consistent la BVB. „Beneficiem și de o structură de investitori care ne-a fost favorabilă în acest context cu volatilitate ridicată”, a declarat acesta. „Faptul că investitorii instituționali sunt destul de prezenți și destul de rezervați în luarea unor decizii tăioase, având o abordare pe termen lung, a ajutat la scăderea volatilității pieței în momente ceva mai dificile.”