Emoții la BVB: Market-maker-ul Raiffeisen dispare din piață pe segmentul certificatelor pe petrol într-un moment decisiv pentru investitori

Emoții la BVB: Market-maker-ul Raiffeisen dispare din piață pe segmentul certificatelor pe petrol într-un moment decisiv pentru investitori
scris 5 aug 2016

Formatorul de piață pe produsele structurate având activ suport petrolul emise de Raiffeisen Centrobank a încetat să furnizeze cotații preț de o oră la debutul sesiunii de tranzacționare de astăzi, după o fluctuație mare la nivelul prețurilor.

Investitorii cu poziții mai mari pe piața certificatelor cu acoperire în petrol de la Bursa de Valori București au avut azi ocazia unor emoții de o oră, după ce formatorul de piață Raiffeisen nu a furnizat cotații la debutul sesiunii de tranzacționare. Din fericire, efecte nu au existat, întrucât prețul țițeiului Brent s-a menținut relativ constant în jurul reperului de 44 dolari/baril în piețele internaționale, pe întreg intervalul în care market-maker-ul nu a cotat.

Urmărește-ne și pe Google News

Regulamentul prevede că formatorul de piață este obligat să coteze numai în 70% din orarul de tranzacționare, însă aproape tot timpul Raiffeisen oferă în piață, pentru cele 2 produse ale sale, spot pe petrol long și short, tranzacționate cu simbolurile RCBRE și RCSBRE, cotații competitive, cu un spread echivalent de aproximativ 0,30%.

Astăzi au lipsit, însă, din piață într-un moment decisiv pentru investitorii care doreau să marcheze după o creștere consistentă a cotației în perioada cât piața a fost închisă începând de ieri. Față de minimul din zona de 41,60 dolari/baril, petrolul Brent a câștigat aproape 6%, până la debutul zilei de azi.

Emoții la BVB: Market-maker-ul Raiffeisen dispare din piață pe segmentul certificatelor pe petrol într-un moment decisiv pentru investitori

Pe 3 august, transferurile pe contractele long ale Raiffeisen au avut valori mai ridicate, de aproape 300.000 de lei, în timp ce, la valori apropiate, la finele săptămânii trecute, au fost rulaje pe acest simbol de aproximativ 600.000 de lei, prețul de la deschiderea sesiunii de azi fiind, de asemenea, important pentru acești investitori, respectiv pragul de rentabilitate.

Astăzi, la ora 11:15, Raiffeisen a reluat furnizarea cotațiilor, în jurul aceleiași ore fiind contactați de departamentul monitorizare piață al BVB. Un broker a declarat pentru Profit.ro că a încercat să ia legătura cu persoanele de contact de la formatorul de piață și Bursă. De la BVB nu i s-a răspuns, iar de la Raiffeisen doar după apeluri repetate.

Reprezentanții market-maker-ului nu au dat explicații pentru ce au lipsit din cotații și s-au mulțumit să afirme că nu sunt obligați să ofere cotații ferme decât pentru 70% din orarul de tranzacționare.

Când s-a mai întâmplat și la ce se poate ajunge

Cel mai mare scandal legat de dispariția din cotații a unui market-maker datează din vara anului 2011, când BCR nu a mai furnizat cotații pe certificatele emise de Erste la finalul unei sesiuni de vineri, în condiții de volatilitate foarte mare a pieței, pe fondul crizei datoriilor suverane din zona euro și a unui moment de impas pentru băncile italiene și grecești.

Un client al Confident Invest, Muntenia Invest Imobiliare, a suferit atunci pierderi de aproximativ 56.000 de lei pe produsele structurate având activ suport aurul. BCR a fost obligată prin hotărâre judecătorească a Tribunalului București, în martie 2014, la plata integrală a sumei și a dobânzilor aferente.

De asemenea, surse apropiate cazului Harinvest, ne-au declarat că pierderea inițială care avea să urce la peste 20 milioane lei la casa de brokeraj vâlceană – acoperite în raport cu BCR doar din devalizarea conturilor clienților - a apărut exact în aceeași zi de vineri din august 2011.

Pe ce temelii se contruiește piața warrant-urilor?

Raiffeisen Centrobank a lansat pentru piața românească la începutul lunii iunie a acestui an un număr de 30 de instrumente financiare sofisticate, warrant-uri, cu comportament similar celor ale opțiunilor, având ca activ suport 6 acțiuni listate la BVB, indici sintetici și cotația aurului măsurată în dolar. Având în vedere răspunsul dat la oscilațiile pieței la acest tip de instrumente, investitorii în warrant-uri cu atât mai mult au nevoie de lichiditate.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
petrol
bursa
raiffeisen
harinvest
muntenia invets imobiliare
bcr