Producătorul de materiale de construcții Cemacon Zalău vizează o majorare de capital prin încorporarea rezervelor preț de aproape 600.000 de lei. Titlurile noi emise, echivalentul a 5% din companie, vor fi alocate către management. „Îi numai pentru conducere... Noi restul acționarilor nu primim nimic”, comentează un investitor de portofoliu.
Majorare de capital în folosul conducerii la Cemacon Zalău (CEON). Compania a anunțat astăzi, cu o oră înaintea închiderii ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori Bcuurești, convocarea Adunării Generale a Extraordinară Acționarilor pentru 5 septembrie cu propunerea încorporării a unei sume din rezerve de aproape 600.000 de lei în capitalul social, care ar urma să crească la 11,99 milioane lei, de la 11,40 milioane lei în prezent.
Cele aproape 6 milioane de acțiuni noi emise cu valoare nominală de 0,1 lei/acțiune ar urma să fie alocate cu titlu gratuit către membrii conducerii, în timp ce pentru restul acționarilor este ridicat dreptul de preferință pentru a subscrie. Distribuirea de acțiuni gratuite către management este în echivalentul a 5% din titlurile companiei listate la BVB.
Operatorul de piață BVB are sloganul „Bursa e pentru oameni”, însă astfel de operațiuni de piață tind să îi alieneze pe investitorii de portofoliu. „Îi numai pentru conducere... Noi restul acționarilor nu primim nimic”, a comentat unul dintre aceștia pe forumul bursier agf.ro imediat după publicarea anunțului pe portalul bvb.ro.
„Interesant comunicatul CEON. Personal, eu nu am mai vazut asa ceva!”, comentează contrariat un alt forumist. „Ălora din conducere nu le e rușine?, întreabă retoric un investitor. Un al patrulea forumist este deja resemnat: „Pe pariu ca ASF o să doarmă și de data asta?” De pe nu mai puțin de 7 conturi din „camera” forumului bursier au venit 7 comentarii negative față de propunerea de majorare de capital de la Cemacon.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alocarea acțiunilor gratuite se va face în baza contractelor de management încheiate în toamna anului 2014 către directorul general Liviu Stoleru și directorul financiar Daniel Sologon. Simultan cu emiterea noilor acțiuni și alocarea lor către directori, aceștia din urmă le vor ipoteca imobiliar în favoarea creditorului BCR care vrea garanție valabilă pentru un număr de acțiuni reprezentând cel puțin 51% din acțiunile Cemacon.
Rostogolire de credite preț de 60 milioane lei
Tot pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor figurează și aprobarea unei facilități de credit de 60 milioane lei (55 milioane lei pentru refinanțare și 5 milioane lei capital de lucru, pe perioade de 10 ani și, respectiv un an). Obiectivul acestui contract îl reprezintă, în principal, refinanțarea unui credit acordat de BCR în martie 2015.
Producătorul de materiale de construcții Cemacon, societate fondată în anul 1969, este listat la cota BVB unde, la ultimul preț de 0,3200 lei/acțiune, compania are o capitalizare de piață de 36,47 milioane lei (8,18 milioane euro).