În pofida valului de vânzări precipitat pe bursele dezvoltate, indicele BET de la BVB este cu doar 2% sub maximul ultimelor 6 luni atins la începutul acestei luni.
Într-un climat deja de aversiune față de capitalul bancar după falimentele Silicon Valley Bank și Signature Bank, dar și al problemelor semnalate de investitori la Credit Suisse, sesiunea europeană a debutat tot cu presiune la vânzare. Aceasta s-a ridicat doar după activarea unor cumpărători din a 2-a oră a ședinței de la New York Stock Exchange, fare au și preluat controlul și au împins piața „pe verde”.
La Bursa de Valori Buicurești, această volatilitate a fost estompată, dar imaginea pentru piață este că a surmontat bine din punctul de vedere al dinamicii cotațiilor suflul dinspre turbulențele externe. Cotațiile nu au avut de suferit și lichiditatea, chiar dacă a revenit parțial, nu a fost în linia voluimelor excepționale antrenate, de regulă, de etapele de panică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rulajul pieței de acțiuni a fost de 45,10 milioane lei (9,17 milioane euro), inclusiv prin aportul unor tranzacții de tip deal, între care una – ca și în câteva din ședințele precedente – cu acțiuni Digi Communications (DIGI) și care a avut o valoare de 1,62 milioane lei.
Interesul a fost catalizat de 2 emitenți cu capitalizare mare. Astfel, cea mai mare activitate a zilei din piața reglementată, de 11,51 milioane lei, au fost cu titlurile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 0,61% sub referință, până la prețul de 0,4850 lei/acțiune. Acewstea au fost urmate, cu schimburi de 10,56 miliaone lei titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 1,54%, până la prețul de 19,20 lei/acțiune. Pe același emitent am mai consemnat și cel mai mare transfer special din piața deal, cu o valoare de 1,96 milioane lei.
CITEȘTE ȘI După 7 ani consecutivi cu distribuiri de dividende, Banca Transilvania nu mai anunță repartizări de numerar în convocatorul pentru AGA de bilanț. Board-ul propune acțiuni gratuite în valoare de 910 milioane leiSunt cele 2 simboluri care au influențat intrarea pieței în teritoriu negativ. Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,16% și indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,20%, până la nivelul de 12.190,82 de puncte, unde se află în zona de echilibru a mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficvul atașat.
În aceeași linie descedentă, indicele BET-FI a scăzut cu 0,43%, până la nivelul de 50.548,35 de puncte într-o ședință în care și cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,24% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 2,1050 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat voluime echivalente cu 5,01 milioane lei. La același capitol financiar, și cu tranzacții de un nivel apropiat, respectiv de 5,14 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un declin de 0,48%, până la prețul de 12,52 lei/acțiune.
Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,11%, până la prețul de 45,00 lei/acțiune, pe o activitate de 2,42 milioane lei. O dinamică pozitivă a avut-o și indicele pentru acțiunile din domeniul energiei BET-NG, respectiv o apreciere de 0,31%.