Furnizorul de servicii petroliere Rompetrol Well Services distribuie peste 90% din profitul net al anului trecut sub formă de dividende, dar este departe de a aduce acționarilor randamentele de anul trecut.
Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Rompetrol Well Services (PTR) a aprobat propunerea Consiliului de Administrație pentru distribuția, cu data plății 12 iulie, a unui dividend brut de 0,008805 lei/acțiune.
Aceasta înseamnă că 2,44 milioane lei din profitul net de 2,61 milioane lei din 2022 va pleca spre acționari, într-o rată de distribuție de 93,48%. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 1,78 milioane lei, ar urma să fie încasați de acționarul majoritar, compania KMG International înregistrată în Amsterdam și prin care grupul din Kazahstan KazMunaiGas controlează 73,01% din titlurile societății. Aproximativ 260.000 de lei ar urma să le revină finlandezilor de la fondurile KJK.
CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Acționarii semnează o majorare de capital de aproape 50 milioane leiFondul activist solicitase, în completarea ordinii de zi a AGA, distribuția a 2 dividende suplimentare cu o valoare agregată de 38,68 milioane lei, respectiv echivalentul a 0,1390661 lei/acțiune, însă punctele de pe ordinea de zi cu aceste prevederi au fost respinse cu votul majoritar
Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de pe bursă, de 0,5860 lei/acțiune, al titlurilor Rompetrol Well Services, dividendul aprobat conferă acționarilor un randament de 1,38%. Este departe de repartizarea de cash a anului precedent, de 47,54 milioane lei, respectiv un dividend agregat de 0,1709 lei/acțiune, care nu numai că a adus un randament cu 2 cifre, dar a permis și dublarea prețului acțiunilor față de minimele din martie atinse la exacerbarea vânzărilor pe bursa românească la declanșarea conflictului din Ucraina.
Practic, la acel moment, după încasarea de la acționarul majoritar a unei garanții în contul unei creanțe mai vechi și având în vedere și numerarul înregistrat anterior în sistem de „cash pooling”, compania avea o capitalizare bursieră apropiată de cash-ul din bilanț. Această asimetrie a pieței – în care investitorii puteau cumpăra gratis business-ul de servicii petroliere plătind cash pe cash – a fost semnalată de Profit.ro înainte de trendul ascendent adus de dividendele excepționale distribuite anul trecut.