În zilele de 14-15 noiembrie 2013, clienților casei de brokeraj vâlcene le-au dispărut din conturi acțiuni și cash în valoare de milioane de lei. Reclamanții furturilor nu au reușit să recupereze nimic din prejudicii, iar filmul dezastrului nu a fost nici până acum developat de instituțiile pieței și de procurori.
"Joia Neagră" și "Vinerea Neagră" au urmat una după alta la Bursa de Valori București. Peste 100 de victime, pagube de aproape 20 de milioane de lei și condiții neelucidate privind rolul unor instituții majore din piață, precum supraveghetorul acesteia, operatorul BVB, Depozitarul Central, cea mai mare bancă din România și o casă de brokeraj de primă vizibilitate. Este dezastrul financiar de la Harinvest de la a cărui fază finală se împlinesc doi ani.
O "gaură neagră" născută pe piața produselor structurate și purtată timp de un an de zile prin rostogolirea pierderilor între obscura casă de brokeraj vâlceană Harinvest și contrapărțile sale BCR și SSIF Broker Cluj a câștigat, în cele din urmă, suficientă masă pentru a deveni o supernovă. Aceasta s-a detonat în zilele de 14-15 noiembrie, când clienții și-au văzut devalizate conturile. Furturile de acțiuni reclamate pentru cele două zile sunt de aproape 9 milioane lei, una dintre cele mai grele lovituri de imagine pentru piața de capital românească.
Păgubiții sunt îngroziți
Este o traumă peste care păgubiții nu au reușit să treacă, mai cu seamă că nu și-au recuperat nimic din bani. "Mă îngrozesc când mă gândesc", a declarat pentru Profit.ro Mihail Daschevici, persoană care reclamă furturi de acțiuni de valoare apreciabilă, între care inclusiv titluri Romgaz abia cumpărate în oferta publică ce a adus la cota Bursei producătorul de gaze la începutul lui noiembrie 2013. Încă își leagă speranțele că va primi într-o primă fază despăgubirile în limita plafonului de 20.000 de euro prevăzut de sistemul de compensare al pieței.
"Așteptăm. Așteptăm fondul de compensare. Așteptăm expertiza contabilă a procurorilor DIICOT. Așteptăm atragerea răspunderii administratorilor", spune Daschevici.
Nu este singurul. Lista aprobată în septembrie 2015 de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), dar care încă nu a primit undă verde pentru începerea plăților, înșira 102 de persoane fizice și două persoane juridice între victimele prejudiciate.
Ce spune ASF
Am făcut o vizită la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru a obține un răspuns cu privire la ce s-a întâmplat acum doi ani. Verdictul necruțător vine chiar din partea vicepreședintelui instituției, Mircea Ursache: "Avem de-a face cu un act de furt, coroborat cu deficiențe în supravegherea operațiunilor atât din partea intermediarilor, cât și a Depozitarului Central."
Devalizarea conturilor de la Harinvest în vederea onorării pozițiilor pe piața produselor structurate a urmat într-o secvență scurtă cazului de furt de acțiuni raportat de șefa IFC România, Ana Maria Mihăescu, de care Ursache își aduce la fel de bine aminte. Faptul că având un simplu buletin fals, niște persoane au reușit să fenteze un întreg sistem, arată hibe importante ale acestuia. "Mie cazul Harinvest îmi arată că încă măsurile și atribuțiile pe care ASF le are în partea de supraveghere și control sunt insuficiente", spune vicepreședintele Autorității.
Dacă ar fi fost oprită din timp, pierderea ar fi fost de 10 ori mai mică
La drept vorbind, supraveghetorul pieței are propria lui responsabilitate, spun păgubiții și alți actori în piesa tragică. Bursa a notificat, încă din octombrie 2012, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea ASF, asupra anormalității tranzacțiilor de tip corectiv sell-out realizate de Harinvest, spunea în decembrie 2013 directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Depozitarul Central a reluat prin decizie a Consiliului de Administrație atenționarea către autoritate în ianuarie 2013, menționa ulterior președintele de atunci al Depozitarului, Cristian Agalopol.
Dacă s-ar fi intervenit până în martie 2013, spune istoricul de tranzacționare al Harinvest, pierderea ar fi fost de numai două milioane de lei, ușor de acoperit din capitalul propriu al societății vâlcene. Pozițiile pe piața certificatelor au fost, însă, rostogolite de Harinvest și de contrapărțile sale, market-makerii BCR și SSIF Broker Cluj prin peste 700 de tranzacții de tip sell-out.
De la rostogoliri de pierderi la manipulări de piață
Pierderile au urcat exponențial peste vară, casa de brokeraj vâlceană acumulând poziții pierzătoare de 11,38 milioane lei în raport cu BCR și de 2,8 milioane lei în raport cu Broker Cluj, potrivit unor calcule făcute post-factum în decembrie 2013. Este momentul în care insolvența Harinvest era tot mai greu de ascuns. Acest lucru nu a fost posibil decât prin efectuarea unor operațiuni bilaterale între contul house al BCR și Harinvest, în intervalul septembrie-noiembrie 2013, pe nouă emitenți de la cota BVB și de pe piața Rasdaq pentru a simula existența de cash pe bilanțul Harinvest, pe care ulterior, în martie 2014, ASF le-a calificat ca fiind manipulări de piață, atunci când a aplicat sancțiuni la BCR, Broker Cluj și Depozitar.
Povestea "masacrului financiar" din 14-15 noiembrie 2013
Inevitabilul s-a produs finalmente. Harinvest a ratat o decontare, iar pe 13 noiembrie i s-a suspendat dreptul de tranzacționare de către CNVM, BCR a încetat unilateral relațiile contractuale, Fondul de Garantare al Depozitarului Central intrând pentru a acoperi tranzacția eșuată cu BCR. Dacă la acest moment ar fi fost stop-joc, încă ar fi fost un impact marginal pentru piață, actorii de la masa credală pentru insolvența Harinvest urmând să fie exclusiv instituționali, respectiv BCR, Fondul de Garantare și Bursa, însă fără să fie implicați investitorii individuali.
72 de operațiuni de tip sell-out încheiate de la desk-ul Harinvest de traderul Maria Voinea - tranzacții reclamate ca furturi de către păgubiți - au generat cash-ul necesar pentru onorarea pozițiilor din piața structuratelor și achitarea intervenției Fondului de Garantare.
Un caz ce poate fi rezolvat într-un singur fel: procurorii să ia urma banilor
Anchetată pentru fraudă de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Voinea a realizat respectivele operațiuni din 14-15 noiembrie 2013 având cooperare în diverse ipostaze a celor mai vizibili reprezentanți ai pieței de capital românești ai căror reprezentanți își au semnăturile pe formularele de tranzacții sell-out: Bursa de Valori București, Depozitarul Central, BCR și Broker Cluj. Păgubiții spun că vânzările au fost realizate de la desk-ul Harinvest cu inspectorul CNVM în camera alăturată, afirmație neconfirmată, dar nici contrazisă de autoritate care a operat, într-adevăr, un control inopinat în zilele de 15-27 noiembrie 2013 la casa de brokeraj vâlceană care a și condus la dizolvarea acesteia ca societate de servicii și investiții financiare.
Administratorul judiciar al insolvenței de la Harinvest, firma craioveană GMC, a solicitat Tribunalului Vâlcea în luna iulie a acestui an anularea acestor tranzacții și returnarea banilor din decontări de către BCR. Multe dintre activele vândute atunci au schimbat de mai multe ori mâinile. Excepția o reprezintă pachete de 56.000 de acțiuni Univers Râmnicu-Vâlcea (UNVR), în valoare de aproximativ 850.000 de lei, blocate pe conturile house ale BCR și SSIF Broker Cluj prin ordonanță președințială a Instanței.
Păgubiții sunt nemulțumiți că ancheta DIICOT înaintează greu și vor ca aceasta să ia urma banilor. Răstimpul trecut de la devalizarea conturilor lor li se pare deja mult prea lung. "Trec doi ani și noi încă nu știm cine a tras în noi", spune Daschevici.