După anul pandemiei, compania Antibiotice distribuie un dividend cu randament mai mic decât dobânzile bancare.
Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași (ATB) a convocat pentru 20-21 aprilie Adunarea Generală a Acționarilor anuală, unde va figura și un vot cu privire la repartizarea câștigului net din anul precedent. Conform propunerii boardului, din profitul de repartizat de 26,39 milioane lei, 91,58% va merge către capitolul „alte rezerve” și numai 2,20 milioane lei vor fi distribuite sub formă de dividende.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suma de 1,17 milioane lei ar urma să plece către Ministerul Sănătății, care la sfârșitul anului trecut avea o participație de 53,02% din titluri, iar alte 1,04 milioane lei vor intra în portofoliile investitorilor de pe bursă. Dividendul brut este de 0,00330631 lei/acțiune care conferă acționarilor, raportat la ultimul preț de piață, de 0,5150 lei/acțiune, un randament net de doar 0,61%.
Cu atât mai supătător este pentru investitorii mici care au prinsă această acțiune doar parte într-un portofoliu mai larg. Spre exemplu, la o deținere de 3.000 de acțiuni, echivalentul a cu puțin peste 1.500 de lei, încasarea de 10 lei ar fi înjumătățită de taxa de 5 lei percepută de broker și Depozitarul Central pentru serviciul de virare direct în portofoliu.
Sunt și bani care vin târziu. Data plății este 20 septembrie. Pentru investitorii care au cumpărat acțiuni Antibiotice anul trecut, mizând că această societate vinde medicamente antiinfecțioase într-un an de pandemie, este o contraperformanță, acțiunile emitentului subperformând indicelui BET, care s-a reîntors în zona maximelor istorice. În ziua de 24 iulie 2007, când indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești antingea precedentul top, titlurile Antibiotice închideau la prețul de 2,1500 lei/acțiune, cotație de peste 4 ori mai ridicată decât cea de ieri.