Voturile din Adunărle Generale ale Acționarilor de la companiile cu capital de stat din domeniul energiei în care s-au aprobat dividendele suplimentare nu au fost însoțite de creșteri de prețuri, astăzi povestea repetându-se în cazul Transgaz. Investitorii au luat în calcul acordarea acestora și le-au înglobat în prețuri treptat, de la votarea memorandumului la începutul anului de către guvernul Grindeanu și până la ultimele convocatoare.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Transgaz Mediaș (TGN) va distribui dividende suplimentare în valoare de 171 milioane lei, din sumele existente în soldul la 31 decembrie 2016, al conturilor „Alte rezerve” și „Rezultatul reportat”. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat astăzi un dividend brut de 14,52 lei/acțiune care, raportat la prețul de închidere de ieri de la BVB al titlurilor Transgaz, de 401,00 lei/acțiune, are un randament net de 3,49%.
Reacția în piață a fost moderată, iar puțin după orele prânzului cotația se stabilizase la 403,00 lei/acțiune, cu doar 0,50% peste referință, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest. Este un semn că informația fusese înglobată de piață, ceea ce s-a văzut și în cazul altor societăți care au distribuit astfel de dividende suplimentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultimul caz a fost la producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG), ale cărui titluri au staționat vineri pe nivelul de închidere al sesiunii precedente, de 31,85 lei/acțiune după ce Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de vineri a aprobat distribuirea de dividende suplimentare în valoare însumată de 747,72 milioane lei, echivalent pentru un dividend brut de 1,94 lei/acțiune.
Trendul de creștere de la BVB din acest an – care a adus indicelui BET în primele 9 luni ale anului a 2-a performanță din Europa după ea a Bursei de la Varșovia, de peste 30% - a fost alimentat de perspectiva dividendelor de la societățile de stat în general și, în mod particular, de acordarea dividendelor suplimentare. Încă de la adoptarea memorandumului la începutul acestui an de către guvernul Sorin Grindeanu, investitorii s-au activat la cumpărare poziționându-și portofoliile pentru încasarea de dividende.
Reacția investitorilor de pe bursă a fost, în general, favorabilă, pe piață existând o preocupare ridicată față de returnările de cash ale companiilor. Pe de altă parte, au fost și voci care au contestat această strategie. "Nu e bine!", declara pentru Profit.ro analistul financiar Liviu Moldovan. În opinia sa, astfel se extrage astfel orice rezervă de cash, orice tampon pentru etapele de criză și este limitată capacitatea companiilor de a realiza investiții.