Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?

Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mar 2016

Stabilizarea sau chiar revenirea cotației petrolului, sentimentul negativ legat de sectorul energetic ce poate genera reacția de sens contrar și cel mai atractiv preț al acțiunilor OMV Petrom din 2009 încoace sunt motive pentru căutarea unei expuneri semnificative pe cea mai mare companie petrolieră românească, spune Dan Rusu de la Banca Transilvania. El recomandă, totuși, pe termen scurt așteptarea și oferă pentru Profit.ro repere tehnice pe care investitorii ar trebui să le aibă în vedere în abordarea strategiei pe acest emitent.

A ajuns piața petrolului în punctul extrem negativ de unde investitorii de portofoliu să caute să acumuleze o expunere semnificativă în perspectiva unei reveniri mai consistente? Dan Rusu, analist financiar senior la Banca Transilvania, spune că suntem foarte aproape și că pentru perioada următoare sunt motive pentru a lua o expunere semnificativă pe titlurile OMV Petrom (SNP).

Să o luăm din loc mâine cu achizițiile agresive? În niciun caz. Rusu invită investitorii la precauție, oferindu-le prin intermediul Profit.ro repere de analiză tehnică pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când își construiesc strategia de intrare pe emitentul cu cea mai mare capitalizare de la cota Bursei de Valori București.

Perspectiva atingerii prețului de 0,32 lei/acțiune, cu peste o treime față de nivelurile actuale pare ușor realizabilă, însă pe termen scurt zona de rezistență de la 0,26-0,27 lei/acțiune s-ar putea dovedi prea puternică pentru a fi străpunsă. În impulsul negativ, investitorii trebuie să fie atenți pentru confirmări ale întoarcerii trendului descendent spre a preîntâmpina cumpărările semnificative înaintea unei eventuale alunecări a cotației către nivelul de 0,2 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos CITEȘTE ȘI Bursa românească rezistă, dar pe termen mediu investitorii o văd mai jos

Oportunitatea de piață care se deschide la OMV Petrom a fost antrenată de cel mai puternic trend care a zdruncinat vreun sector din anul 2009 încoace, respectiv cel al declinului cotațiilor în domeniul energetic. Dan Rusu amintește că prețul petrolului de tip West Texas, după o stabilizare în jurul reperului de 100 dolari/baril în anii 2011-2014, a suferit un picaj de 76%, până la un minim de 26,05 dolari/baril pe 11 februarie, de la 107,68 dolari/baril pe 13 iunie 2014. În aceeași perioadă, petrolul de tip Ural a cunoscut o prăbușire de 80%.

"Fără să fie afectat chiar în aceeași măsura ca țițeiul, prețul la acțiunile Petrom a pierdut, totuși, mai mult de jumatate din valoare de la maximele post-criză, undeva la 0,5 lei/acțiune", spune analistul de la Banca Transilvania.

Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?

Este punctul de unde titlurile companiei petroliere românești și-ar putea reveni. O piață a petrolului în stabilizare, chiar în revenire, sentimentul negativ extrem al pieței față de sectorul energetic ce ar putea da naștere unei mișcări de sens contrar și faptul că titlurile cu simbolul SNP sunt la cel mai coborât nivel din anul 2009 încoace "pot reprezenta pentru investitorul contra curentului suficiente motive de a merge în perioada următoare pe o expunere semnificativă pe acțiunile OMV Petrom."

Nu trebuie, însă, să ne repezim la cumpărare. Având un titlu obținut la New York de Chartered Market Technician și fiind membru al organizației profesionale de profil la nivel mondial Market Technicians Association, Rusu îi invită pe investitori să folosească disciplina în care este specializat, analiza tehnică. Reperele tehnice trebuie urmărite într-o abordare tactică ce să facă pe cât mai puțin costisitoare sau riscantă acumularea expunerii pe acest emitent.

Cumpărăm acțiuni OMV Petrom?

Prima observație este că acțiunea OMV Petrom s-a stabilizat în februarie nu departe de o confluență puternică de suporturi date de retrageri Fibonacci în zona de 0,2 lei/acțiune. Ulterior, cotația a avut o mișcare de revenire către reperul de 0,26 lei/acțiune, rebound în care a străpuns o linie de trend descendent, trasată pe ultimul val de scăderi.

Amplitudinea picajului de la începutul anului și ricoșeul substanțial, de peste 20%, au fost însoțite de variații extreme pe oscilatori, așa cum se vede în graficul atașat pentru indicatorii Relative Strength Index (RSI) și Rate of Change (RoC). Rusu atenționează că astfel de mișcări abrupte ale oscilatorilor "de regulă, insoțesc o schimbare de tedință în stadiile ei cele mai timpurii".

Atenție la reperul de 0,26-0,27 lei/acțiune!

Analistul de la Banca Transilvania nu se grăbește, însă, să anunțe debutul unui trend ascendent durabil și ne indică o serie de teste pe care piața ar trebui să le treacă în prealabil. Primul dintre acestea este reprezentat de atacarea confluenței de rezistențe din zona de 0,26-0,27 lei/acțiune. Optimismul ar trebui să fie rezervat până când se va dovedi că piața are suficientă putere pentru a trece peste respectivele repere, echivalente cu o retragere Fibonacci și un triplu suport din anul 2011.

O retestare a nivelului de 0,23-0,24 lei/acțiune nu este exclusă și de altfel în mișcarea din ultima săptămână s-a apropiat de aceste niveluri, cu o închidere vineri la prețul de 0,243 lei/acțiune. Dacă revenirea se va face din această zonă, aceasta ar aduce un plus de credibilitate scenariului pozitiv la străpungerea zonei de 0,26-0,27 lei/acțiune, ceea ce ar echivala cu validarea unei formațiuni "cap și umeri inversată" (inverted head & shoulders"), cu implicații favorabile.

Cu o astfel de confirmare pozitivă, titlurile cu simbolul SNP "ar avea toate șansele să continue să recupereze anul acesta cel puțin până în zona de 0,32 lei/acțiune (adică un potențial de circa 19% calculat de la 0,27 lei/acțiune), unde se suprapun trei niveluri cheie, derivate din Fibonacci.

Rusu întărește că mai întâi trebuie obținută o confirmare pentru că, în absența acesteia, "investitorii se expun încă riscului perpetuării trendului descendent de ansamblu spre noi minime față de cele din februarie, mai exact până la confluența Fibonacci de la 0,2 lei/acțiune".

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
dan rusu
banca transilvania
analiza tehnica
bursa
bvb