Astăzi, la Bursa de Valori București, am consemnat cea de-a 5 sesiune consecutivă de aprecieri. Achizițiile sunt realizate în baza unor așteptări ridicate privind distribuirea de dividende. „Vin bani pe bursă”, afirmă Alin Brendea de la Prime Transaction.
Bursa românească a avut puterea de a surmonta o zi puternic negativă pe piețele europene și regionale, unde, cu excepția indicelui PX de la Praga care a câștigat 0,84%, deprecierile au fost consistente, după cum o arată tabloul Bloomberg: -0,55% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,69% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,44% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,44% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -2,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,91% pentru indicele BUX de la Budapesta.
La Bursa de Valori București sesiunea a fost „verde”, cu un avans de 0,42% al indicelui BET Plus,l pe fondul unui rulaj sporit, de 58,09 milioane le (12,46 milioane euro). „Lichiditatea este bună și suntem la a 5-a zi consecutivă de creștere”, a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. „Piața este dominată de cumpărători. Asta este destul de clar.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,44%, până la nivelul de 8.452,41 de puncte, nivel cu numai 0,45% sub maximul acestui an de 8.490,52 puncte și cu 3,61% sub vârful post-criză de 8.769,41 puncte înregistrat pe 31 mai 2017. Din punct de vedere tehnic, tendința de apreciere pe termen scurt este foarte puternică, cu un parcurs susținut al indicelui deasupra mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) și a mediei mobile simple de 8 zile (SMA8), cele care definesc momentum, așa cum se vede pe graficul atașat.
„Creșterile nu sunt mari, dar sunt zi de zi. Există consistență, ceea ce este important”, spune Brendea de la Prime Transaction. El caracterizează drept surprinzătoare această evoluție având în vedere șocul bursier de la New York din urmă cu 3 săptămâni și lipsa de claritate în plan politic și economic la nivel intern. „Dar aceasta este realitatea. Vin bani pe bursă!”
Acțiunile Băncii Transilvania depășesc o rezistență tehnică. Pe volume!
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 20,24 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,62%, până la prețul de 2,4500 lei/acțiune. Titlurile instituției de credit au și în prim-planul ședinței precedente, când au avut un salt de 1,88% și au cumulat tranzacții de 27,01 milioane lei în piața reglementată și un transfer de tip deal de 1,25 milioane lei.
Acțiunea Băncii Transilvania a revenit pe o traiectorie pozitivă susținută de raportarea anuală preliminară conform căreia emitentul a obținut un profit net de 1,24 miliarde lei. Brendea spune că acțiunea este pe maximul anului și din punct de vedere tehnic semnalele sunt favorabile după ce a fost spart pragul de rezistență de la nivelul de 2,4000 lei/acțiune. „Este un trend de creștere și este pe volume”, mai spune brokerul.
CITEȘTE ȘI Purcari Wineries, cel mai mic interes pentru acțiuni dintre emitenții listați recentCealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,43%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe transferuri de 3,94 milioane lei.
Tot pe segmentul financiar, Fondul Proprietatea (FP) a adunat schimburi de 1,67 milioane lei pe piața reglementată, cărora li se adaugă o tranzacție de tip deal în valoare de 5,75 milioane lei. Pe segmentul regular, cotația s-a corectat cu 0,11%, până la prețul de 0,9250 lei/acțiune, unul cu 1,07% sub cel de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răcumpărare pe care emitentul a închis-o vineri pentru un numpăr de 1,20 milarde acțiuni proprii, operațiune de piață în valoare de 610,39 milioane lei (131,12 milioane euro).
„Acțiunea are o evoluție bună”, zice Brendea, amintind că deja emitentul are un anunț de dividend. Dacă va reuși și în acest an să facă o restituire de capital așa cum și-a obișnuit acționarii încă din 2011, acesta ar fi un scenariu care să suțină cotația la niveluri ridicate.
Declinul titlturilor FP a tras în jos și indicele financiar BET-FI care a închis cu doar 0,05% peste referință, la nivelul de 41.958,47 puncte.
Tranzacții consistente și pe segmentul energetic
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,63%, într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a fost marcat de oscilații foarte puternice. Pe acest segment de la BVB, cel mai lichid emitent a fost Electrica (EL), cumulând tranzacții de 8,50 milioane lei. Cotația a coborât cu 0,17%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, nivel care este cu 5,89% sub ultimul maxim relativ de 12,22 lei/acțiune consemnat intraday pe data de 7 februarie, dar cu 9,31% peste minimul de la listare consemnat, de asemenea, intraday pe 15 decembrie, la nivelul de 10,52 lei/acțiune.
„Acțiunea Electrica a intrat într-o zonă de lichiditate mare”, spune Brendea. Acest lucru se explică prin faptul că rezultatele dezamăgitoare de anul trecut au adus vânzători, însă deja compania s-a înscris în ultimele trimestre pe o traiectorie de revenire a profitabilității. În baza acestor așteptări sunt și cumpărători, iar cotația pare a se fi stabilizat în intervalul 11,50-11,60 lei/acțiune. Profitul net al Electrica a scăzut cu 3% anul trecut, la aproape 257 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Profitul net al OMV Petrom a crescut de 2,4 ori anul trecut, la 2,49 miliarde lei. Cheltuieli de personal mai mari după renegocierea contractului colectiv de muncăTitlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,96%, până la prețul de 36,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,42 milioane lei. În același timp, titlurile Trangaz (TGN) s-au corectat cu 0,97%, până la prețul de 408,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,54 milioane lei. Investitorii par a lua în calcul faptul că transportatorul de gaze naturale va avea ieșiri de cash de pe bilanțuri, după ce compania a anunțat ieri că a câștigat licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni. La acest moment, Transgaz luptă și pentru preluarea omologului grec DESFA.
Titlurile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE) s-au depreciat cu 1,23%, până la prețul de 112,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,29 milioane lei. Săptămâna trecută, fondul finlandez KJK Fund II SICAV-SIF și-a lichidat deținerea de 7,07% din titlurile companiei la prețul de 101,00 lei/acțiune, încasând suma de 61,80 milioane lei (13,28 milioane euro) care adaugată la dividendele încasate din 2014 până în prezent indică faptul că fondul și-a triplat banii. Cel mai important cumpărător în tranzacție a fost SIF Banat Crișana (SIF1) care a ajuns la o deținere de 6,5% din titlurile Conpet.
Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 0,98%, până la prețul de 0,3100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,19 milioane lei.
Tranzacții sporite cu „marfa” nouă de la BVB
În sesiunea de astăzi am înregistrat o activitate de tranzacționare sporită cu acțiunile listate recent. Astfel, titlurile Digi Communications (DIGI) a staționat la prețul de 35,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,17 milioane lei. Cel mai nou emitent de la cota BVB, Purcari Wineries (WINE) a avut o sesiune pozitivă, cu o apreciere, pe transferuri de aproximativ 533.000 de lei, a titlurilor sale cu 0,26%, până la prețul de 19,15 lei/acțiune, cu doar 3 pași de cotare peste prețul care a adus acest emitent la cota BVB în urmă cu 2 săptămâni.
Titlurile Sphera Franchise Group (SFG) și-au continuat prăbușirea după raportarea anuală preliminară dezamăgitoare, cu un nou recul de 3,23%, până la prețul de 30,00 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 705.000 de lei. Deja dimensiunea cumulată a picajului este de 21,05% de la publicarea rezultatelor financiare conform cărora anul trecut profitul companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell s-a redus cu 35,5%, la 31,43 milioane lei, de 48,73 milioane lei. La 9 luni, câștigul net al companiei era de 34,85 milioane lei. Deja Sphera și-a anulat aproape tot câștigul primelor luni de prezență în ring, titlurile Sphera fiind cu doar 1 leu peste prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota BVB în luna noiembrie a anului trecut.
Așteptările legate de dividende rămân ridicate
Parcursul pieței va fi determinat în următoarele 3 săptămâni de convocatoarele pentru adunările generale ale acționarilo de bilanț care vor include și propunerile de dividende, spune Brendea de la Prime Transaction. Casa de brokeraj pe care o reprezintă estimează la o medie de 8% la prețurile actuale randamentele dividendelor pentru acțiunile din indicele BET. Este o perspectivă care atrage bani către bursă. Intrările de capital au fost vizibile chiar și în etapa de panică generată de picajul de 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones Average Industrial, când au fost cumpărări care au susținut cotațiile.