Rusia a acuzat SUA că încalcă normele comerțului internațional prin impunerea unor taxe de 104% asupra importurilor din China, în timp ce Beijingul a transmis Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) un punct de vedere în care afirmă că decizia Statelor Unite de a impune ceea ce a numit „tarife reciproce” amenință să destabilizeze în continuare comerțul mondial, relatează BBC și Reuters.
„Washingtonul nu pare să fie legat de normele dreptului comercial internațional”, a comentat purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, arată news.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Atunci când Donald Trump a majorat taxele vamale pentru produsele chinezești cu 10%, în februarie, China s-a plâns la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care soluționează litigiile comerciale.
Zaharova spune acum că deciziile tarifare luate de Trump „încalcă regula fundamentală a OMC”.
Rusia nu apare pe lista celor peste 60 de țări afectate de cele mai recente tarife impuse de Trump, însă Zaharova a declarat reporterilor că țara sa ia măsuri pentru a minimiza orice posibile daune prin creșterea interacțiunilor sale cu China.

China a transmis Organizației Mondiale a Comerțului că decizia Statelor Unite de a impune ceea ce a numit tarife reciproce Beijingului amenință să destabilizeze în continuare comerțul mondial. „Situația a escaladat periculos. Ca unul dintre membrii afectați, China își exprimă îngrijorarea profundă și opoziția fermă față de această mișcare nechibzuită”, a declarat China miercuri într-o declarație către OMC, care a fost trimisă agenției Reuters de către misiunea chineză la OMC.
Beijingul a declarat la o reuniune a OMC că tarifele reciproce încalcă normele organizației și subminează sistemul comercial multilateral. „Tarifele reciproce nu sunt - și nu vor fi niciodată - un remediu pentru dezechilibrele comerciale. În schimb, ele se vor întoarce împotriva noastră, dăunând Statelor Unite însele”, se arată în declarația Chinei către OMC.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, transmite că tarifele de retorsiune de 84% ale Chinei sunt „regretabile”. VEZI MAI JOS ȘI REACȚIA LUI TRUMP
El a mai spus că Vietnamul va veni miercuri la Washington pentru discuții privind tarifele.
Decizia Chinei de a impune tarife de retorsiune de 84% împotriva Statelor Unite este „deplorabilă” și este o măsură perdantă pentru Beijing, a declarat secretarul Trezoreriei SUA.

Oficialul americam nu a exclus scoaterea acțiunilor chineze de pe bursele americane, spunând că toate opțiunile sunt pe masă.
„Cred că este regretabil că chinezii nu vor să vină să negocieze, pentru că ei sunt cei mai mari infractori din sistemul comercial internațional”, a declarat Bessent într-un interviu acordat Fox Business Network.
Bessent a mai spus că în discuțiile cu oficialii americani, aliații doresc să discute despre cum să reechilibreze politicile comerciale ale Chinei.

„Acesta este marele câștig aici. Statele Unite încearcă să se reechilibreze către mai multă producție. China trebuie să se reechilibreze către mai mult consum”, a punctat el.
Bessent a avertizat, de asemenea, Beijingul să nu încerce să își devalorizeze moneda ca răspuns la noile tarife. „Dacă China începe să se devalorizeze, atunci aceasta este o taxă pentru restul lumii și toată lumea va trebui să continue să crească tarifele pentru a compensa devalorizarea. Așadar, i-aș îndemna să nu facă acest lucru și să vină la masa negocierilor”, a declarat Bessent.
La scurt timp după aceea a recționat și Donald Trump, fără a se referi în mod specific la China.

„Acesta este un moment grozav pentru a vă muta COMPANIA în Statele Unite ale Americii, așa cum fac Apple și mulți alții, în număr record. ZERO TARIFE și aproape imediat conectări și aprobări pentru electricitate/energie.
Fără întârzieri legate de mediu. NU AȘTEPTAȚI, FACEȚI-O ACUM!”, a îndemnat Donald Trump în postarea pe Truth Social.
Piețele europene, care se aflau deja pe un trend în cădere, au scăzut și mai mult acum, după anunțul Chinei privind tarifele de 84% asupra importurilor din SUA.
Indicele FTSE 100 al celor mai mari companii listate în Regatul Unit a scăzut cu 3,3%, arată news.ro.

Indicele german Dax a scăzut cu 4%, iar indicele francez Cac 40, cu 4%.
Atenția se va îndrepta în curând către modul în care piețele americane vor reacționa la știre, când se vor deschide la ora 16:30, ora României.

Între timp, prețul futures al țițeiului Brent a scăzut până la 58,47 dolari. Este prima dată când un baril a costat mai puțin de 60 de dolari din februarie 2021, notează The Guardian.
Președintele chinez, Xi Jinping, cere întărirea legăturilor strategice cu țările învecinate.
Este prima sa apariție publică de când președintele american, Donald Trump, a majorat tarifele pentru țara asiatică la 104%, conform EFE.

Xi, care nu l-a numit pe Trump, și-a îndemnat oficialii în timpul unei întâlniri de lucru să îmbunătățească relațiile cu țările vecine 'prin gestionarea adecvată a diferendelor' în vederea 'întăririi legăturilor în lanțurile de aprovizionare', a informat agenția oficială de presă Xinhua.
La întâlnire, Xi a subliniat că relațiile Chinei cu vecinii săi sunt 'la cel mai bun nivel al istoriei moderne', dar că, în același timp, Beijingul intră ' într-o etapă crucială profund împletită cu dinamica regională în schimbare și cu evoluțiile globale', arată Agerpres.
Liderul chinez a mai susținut că diplomația chineză cu vecinii săi se va baza pe construirea unei 'comunități a viitorului comun', unul dintre cele mai repetate sloganuri ale liderilor Partidului Comunist Chinez (PCC, de guvernământ) care susține că 'prosperitatea este durabilă doar prin truda comună a națiunilor'.

La reuniune, s-a mai remarcat faptul că Beijingul trebuie să-și 'întărească' 'simțul responsabilității' și să mențină 'o diplomație de vecinătate a prieteniei, sincerității, beneficiului reciproc și incluziunii'.
La întâlnire s-a mai subliniat că China ar trebui 'susțină țările din regiune în menținerea propriilor căi de dezvoltare și să gestioneze în mod corespunzător conflictele și diferendele'.
'Trebuie să construim o rețea de interconectare la nivel înalt și să consolidăm cooperarea în lanțurile industriale și de aprovizionare', adaugă textul reuniunii, precum și 'să menținem în comun stabilitatea regională și să cooperăm în domeniul securității și al aplicării legii'.

Liderul chinez nu a menționat în niciun moment Statele Unite, iar până acum Beijingul a subliniat că nu va ceda tarifelor lui Trump.
Reacția vine după ce SUA au impus Beijingului un tarif suplimentar de 50% în această săptămână. Acestea au urmat celor două taxe anterioare de 34% și 20%, ceea ce înseamnă că tarifele americane asupra Chinei au ajuns la 104% din această dimineață.

China a declarat în fața Organizației Mondiale a Comerțului că decizia SUA de a impune taxe vamale împotriva sa amenință să destabilizeze și mai mult comerțul mondial.
„Situația a escaladat în mod periculos. Ca unul dintre membrii afectați, China își exprimă îngrijorarea profundă și opoziția fermă față de această măsură nechibzuită”, a declarat Beijingul.