Corecția ex-dividend a acțiunilor OMV Petrom aduce bursa pe „roșu”. Investitorii sunt în așteptare

Corecția ex-dividend a acțiunilor OMV Petrom aduce bursa pe „roșu”. Investitorii sunt în așteptare

Sursa foto> Maciek905 / dreamstime.com

scris 22 mai 2019

Deși cea mai mare parte a acțiunilor din top 10 tranzacționare au avut o zi pozitivă, ajustarea cu dividende a acțiunilor OMV Petrom a adus un declin de aproape jumătate de procent principalului indice de la BVB. Piața este indecisă, iar investitiorii așteaptă să vadă o direcție dinspre piețele externe, spune un broker.

„Destul de slab.” Este caracterizarea pe care o face activității de pe bursa românească Răzvan Raț, director de operațiuni la BRK Financial Group. „Toată lumea așteaptă dividendele și datele de înregistrare”, a declarat brokerul pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Precauția investitorilor s-a văzut prin ordinele reduse. Sesiunea de astăzi a avut un rulaj al pieței de acțiuni de numai 20,47 milioane lei (4,30 milioane euro), mai mic de jumătate din valoarea de tranzacționare medie zilnică a anului trecut.

Hidroelectrica a atacat în justiție decizia ANRE privind cantitatea de energie pe care este obligată să o vândă pe piața reglementată la prețuri stabilite de instituție CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a atacat în justiție decizia ANRE privind cantitatea de energie pe care este obligată să o vândă pe piața reglementată la prețuri stabilite de instituție

Un sfert din aceste transferuri au fost reprezentate de schimburile în valoare de 5,04 milioane lei pe titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectzat ex-dividend cu 5,53%, până la prețul de 0,3590 lei/acțiune, o ajustare mai puțin abruptă, mai redusă decât valoarea dividendului brut de 0,0270 lei/acțiune care urmează să fie încasat de acționari pe data de 13 iunie.

A fost, însă, un recul destul de important, astfel încât, coroborat cu procentajul celei mai importante companii petroliere românești în structura principalilor indici, să tragă în jos întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,43%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,45%, până la nivelul de 8.116,30 de puncte. Intraday, acesta a avut un minim la 8.055,58 de puncte, nivel la care indicele acțiunilor lichide de la BVB a testat media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Corecția ex-dividend a acțiunilor OMV Petrom aduce bursa pe „roșu”. Investitorii sunt în așteptare

Este o continuare a impulsului corectiv conturat încă din primele zile ale acestei luni. Piața depășise nivelul de 8.419,19 de puncte, ultima valoare din decembrie care a premers picajului antrenat de așa-numita „taxă pe lăcomie”, dar acolo au fost investitori care să susțină cu ordine consistente cotațiile. „Dacă aveam volume, probabil că mergeam peste nivelul acela; nu au fost volume, a început corecția”, spune Raț de la BRK, adăugând că vor fi marcări de profituri ale celor care au intrat la cumpărare în contraparte la vânzările pe panică. El punctează și faptul că volumele se făceau pe bănci, dar în mișcarea de recuperare acestea au rămas urmă. „A revenit la reperul din decembrie, dar pe alte societăți.”

Contextul extern nu favorizează luarea unor poziții decisive în piața românească. Bursele mari au oscilații contradictorii. Simptomatic, sesiunea europeană de astăzi a avut închideri divergente la nivelul principalilor indici continentali și regionali: +0,01% indicele Euro Stoxx 50, +0,07% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,12% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,21% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,87% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,54% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,54% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Electrica SA a trecut pe pierderi din cauza scumpirii energiei. Compania și-a adus director IT cu palmares la Deloitte, Transelectrica și OMV Petrom CITEȘTE ȘI Electrica SA a trecut pe pierderi din cauza scumpirii energiei. Compania și-a adus director IT cu palmares la Deloitte, Transelectrica și OMV Petrom

Mișcare puternică a venit pe piața petrolului. La Londra, cotația țițeiului de tip Brent a coborât cu aproape 2 dolari/baril, până la niveluri ușor superioare reperului de 70 dolari/baril. La București, indicele energetic BET-NG a suferit un declin de 1,27%, însă acesta cade în sarcina corecției ex-dividend a titlurilor OMV Petrom mai degrabă decât vânzărilor din piețele internaționale ale petrolului.

Interesul a fost mai redus, în general, pentru acțiunilor de pe segmentul energetic. În afara acțiunilor OMV Petrom, al 2-lea cel mai tranzacționat titlu, cel al Electrica (EL), abia a adunat schimburi de aproximativ 917.000 de lei, într-o sesiune în care au avut un avans de 0,46%, până la prețul de 10,85 lei/acțiune.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,09 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,24%, până la prețul de 2,1100 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,30%, până la prețul de 10,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,09 milioane lei. Raț aduce în discuție faptul că investitorii au fost dezamăgiți de faptul că acțiunile băncii s-au corectat mai mult decât cu dividendul.

Piața este mai degrabă într-o etapă de evoluții laterale, în care investitorii aleg acțiunile în funcție de performanțele companiilor. Rezultatele trimestriale au fost mixte, spune brokerul, și în funcție de acestea se activează jucătorii: „Punctual la câte o societate se mai mișcă în apropierea datei de înregistrare.”

Farmaceutica Remedia, scădere de peste 3 ori a profitului net trimestrial CITEȘTE ȘI Farmaceutica Remedia, scădere de peste 3 ori a profitului net trimestrial

Singurul indice care nu include titlurile OMV Petrom, BET-FI, a avut o evoluție pozitivă. Indicele a avansat cu 0,49%, până la nivelul de 35.867,66 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 1,25% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,9700 lei/acțiune o ședință în care au cumulat schimburi de aproape 790.000 de lei.

Interes a existat mai degrabă către acțiuni ale unor companii private listate recent. Astfel, titlurile Purcari Wineries (WINE) au crescut cu 2,38%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,80 milioane lei. Este un impuls susținut de raportarea trimestrială conform căreia producătorul basarabean de vinuri a obținut un câștig net de 8,67 milioane lei, cu 46,45% decât cel de 5,92 milioane lei din primele 3 luni ale anului trecut și care a adus acest simbol pe noi maxime de la listare.

Corecția ex-dividend a acțiunilor OMV Petrom aduce bursa pe „roșu”. Investitorii sunt în așteptare

De asemenea, pe fondul unor schimburi de 1,02 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile MedLife (M) au crescut cu 1,64%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune. „Purcari și MedLife s-au mișcat în ultimele zile mai bine. Probabil că există ceva interes de cumpărare. Se și vede în piață că au intrat bani”, comentează Raț de la BRK.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
electrica
purcari
razvan rat
brk financial