Fondul BoF din zona grupului bancar austriac Erste și a omului de afaceri Florin Pogonaru, împreună cu fondul Broadhurst Investment condus de Andrei Siminel solicită convocarea AGA de la SF Oltenia propunând pe ordinea de zi un program de răscumpărări vizând achiziția din piață a 6,6% din titlurile societății cu sediul în Craiova, în paralel cu anularea hotărârii din luna mai care prevedea un program de buy-back ceva mai puțin ambițios. Președintele Tudor Ciurezu declara pentru Profit.ro în luna august că este șicanat de SIF Banat Crișana, care îi solicită revocarea, și de ASF. „Nu ne lasă să lucrăm”, spunea atunci acesta.
Asediat în cetatea sa din Bănie de SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), care îi solicită revocarea, președintele SIF Oltenia (SIF5) Tudor Ciurezu are acum parte de o solicitare pentru returnări de cash ceva mai agresive din partea altor acționari relevanți. Este vorba de foștii săi adversari din prima jumătate a deceniului din zona grupului bancar austriac Erste, dar cu care a ajuns la un numitor comun, iar anul trecut s-au înțeles pentru vânzarea pe 140 milioane euro a participației de 6,29% din BCR, a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.
Business Capital For Romania – Opportunity Fund Cooperatief (BoF), cunsocut ca gravitând în jurul austriecilor, dar și a omului de afaceri Florin Pogonaru, cu o participare prin intermediul CEFS, vehicul de investiții înregistrat în Antilele Olandeze, a solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, cu principal punct pe ordinea de zi un nou plan de răscumpărări.
CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în RomâniaÎn demersul lor, cei de la BoF, îi au cosemnatari pe Broadhurst Investment Ltd., înregistrat în Cipru de omul de afaceri Andrei Siminel, entitate cu plasamente relevante pe acțiuni cotate din piața de capital românească. Împreună, cele 2 entități cumulează 5,58% din capitalul social al SIF Oltenia și au dreptul conform legislației să declanșeze o AGA.
În vizunea acționarilor minoritari respectivi, SIF-ul ar trebui să promoveze un program de răscumpărări pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii, reprezentând 6,61% din capitalul social, la un preț de achiziție de maximum 2,7500 lei/acțiune, adică la un nivel cu 25,00% peste prețul de închidere de ieri al titlurilor SIF Oltenia, de 2,2000 lei/acțiune și care dă societății o capitalizare de piață de 1,27 miliarde lei (268,57 milioane euro).
Cerere pentru aruncarea unui program amânat
În paralel, AGEA respectivă ar urma să revoce hotărârea acționarilor din 9 mai, potrivit căreia un program de buy-back similar ar fi vizat numai 30,00 milioane titluri, echivalent cu 5,17% din capitalul social. Acesta nu a fost demarat de conducerea SIF-ului.
În luna august, președintele Ciurezu declara pentru Profit.ro că nu a avut inițiativa primelor răscumpărări, arătând că este șicanat de cererile de revocare venite din partea contestatarilor săi de la SIF Banat Crișana, dar și de somațiile repetate pentru convocarea unei AGA având pe ordinea de zi acest punct din partea reglementatorului Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Nu ne lasă să lucrăm!”, spunea cel care-și leagă numele de peste un sfert de veac de activitatea SIF Oltenia.
Pe de altă parte, el afirma că păstrează lichidități bănești pentru a derula răscumpărări când se vor fi calmat apele. Atunci considera că activitatea este perturbată de contestatari. "De 2 luni de zile practic acționăm timid pe piață”, afirma Ciurezu, care însă nu a mai fost deloc intimidat câteva săptămâni mai târziu , când a lichidat pentru 26,69 milioane lei întreaga participație de 5,74% din acțiunile producătorului de țevi TMK Artrom Slatina (ART).
A fi sau a nu fi AGA...
Acum, cei de la BoF și Broadhurst vor să preîntâmpine o amânare similară. De aceea au și pus un termen destul de strâns pentru derularea răscumpărărilor, la 15 februarie. În paralel, respectivii minoritari solicită diminuarea cu aproape 2 milioane lei a capitalului social prin anularea celor 19,62 milioane titluri dobândite de societate la începutul anului într-un alt program de buy-back.
Aparent, solicitarea nu este ostilă actualei conduceri. Ciurezu a ajuns la o înțelegere cu Erste, iar pachetul de acțiuni BCR care a fost „mărul discordiei” cu Pogonaru și BoF nu mai există, iar Broadhurst, potrvit unor informații obținute de Profit.ro din piața de capital, chiar a votat împotriva modificării Actului Constitutiv solicitată de contestatarii de la SIF Banat Crișana și percepută ca un demers de preluare ostilă a SIF Oltenia de către președintele acestei societăți.
Consiliul de Administrație dominat Ciurezu nu a dat curs convocării AGA în care se cerea revocarea a 3 membri și a președintelui, invocând vicii legale și de fond, trecând chiar peste dispuneri în acest sens ale supraveghetorului ASF. Este de umărit în ce măsură șeful de la SIF Oltenia va arăta deschidere în cazul noului demers.