După suspendarea de la tranzacționare pentru efectuarea operațiunii de consolidare a acțiunilor, titlurile Băncii Transilvania revin în ringul de la BVB, prețul de referință fiind de 21,20 lei/acțiune.
Absența de pe bursă a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV) – care a accentuat declinul volumelor ce caracterizează această vară – ajunge la final. Cele mai lichide titluri de la cota BVB revin în ring, conform unei notificări a emitentului, ce atrage atenția că noul preț de referință este de 21,20 lei/acțiune.
Înainte de suspendarea de la tranzacționare, în sesiunea din 12 august, titlurile instituției de credit închiseseră la prețul de 2,1200 lei/acțiune, însă acum investitorii trebuie să țină cont de factorul de înmulțire cu 10, după consolidarea acțiunii care a fost și cauza zilelor de retragere din ringul bursier a simbolului TLV.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea nominală a acțiunilor Băncii Transilvania a crescut la 10,00 lei/acțiune, de la 1,00 lei/acțiune, în baza unei hotărâri din Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 28 aprilie, operațiune pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat certificarea pe 1 august.
În urma consolidării, capitalul social al instituției de credit se ridică la 7,07 miliarde lei, compus dintr-un număr de 707,65 milioane de acțiuni cu valoare nominală de 10,00 lei/acțiune. Capitalizarea bursieră a societății era la ultimul preț de închidere de 15,00 miliarde lei (3,07 miliarde euro).
CITEȘTE ȘI Profitul net al grupului BVB a crescut de peste 3 ori, efect al volumelor excepționale aduse în februarie-martie de declanșarea conflictului din UcrainaData plății pentru compensarea fracțiilor de acțiuni este de 29 august și se aplică acționarilor înregistrați la Depozitarul Central la 17 august, cu ex-data pe 16 august.
Amintiri din criza financiară a anului 2008
Operațiunea se încheie cu succes, fără ca acțiunile să lipsească mai mult de câteva zile din ringul bursier.
Emitentul are în istoric furnizarea către investitori a unei povești în 2008, când, tot pentru o operațiune de consolidare a acțiunii, titlurile Băncii Transilvania au fost oprite de la tranzacționare mai multe luni, acționarii neputând dispune de acestea în momente critice ale crizei financiare.
Cum titlurile au avut ca ultimă sesiune cea din 12 septembrie, înainte de weekend-ul în care autoritățile de resort din SUA au decis să lase căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, investitorii nu s-au putut replia la acest moment-cheie și la alte evenimente de piață ce au condus la exacerbarea vânzărilor pe bursele lumii la cumpăna anilor 2008-2009. Impactul pierderilor crizei a fost estompat de oprirea de la tranzacționare a acțiunilor Băncii Transilvania înaintea unei noi etape de prăbușire a pieței.
CITEȘTE ȘI Alro surmontează închiderile de capacități de la cumpăna dintre ani și raportează la S1 afaceri în creștere. Vânzările de aluminiu prelucrat aduc grupul pe profitLa revenirea la tranzacționare, pe 7 ianuarie 2009, dacă în ultima sesiune prețul de închidere a fost de 0,2590 lei/acțiune, la prima zi de la reintrarea în ring acestea s-au consolidat la un nivel consolidat de 1,1000 lei/acțiune.
Titlurile Băncii Transilvania au atins un minim de 0,6200 lei/acțiune pe 12 martie 2009, nivel la care capitalizarea instituției era la un sfert față de cea din septembrie 2008. Ulterior, titlurile s-au înscris pe o traiectorie de revenire împreună cu restul pieței, pe măsură ce și bursele lumii au inaugurat trendul de creștere de peste 10 ani.