Clienți ai Carpatica Invest spun că firma nu poate fi lichidată înainte de a achita un milion de euro

Clienți ai Carpatica Invest spun că firma nu poate fi lichidată înainte de a achita un milion de euro
scris 14 dec 2015

Procedurile de dizolvare a casei de brokeraj Carpatica Invest sunt în derulare, iar Anghel Andrei, reclamant al unui prejudiciu estimat la 4,28 milioane lei, se teme că acestea s-ar putea încheia înainte ca acționarul majoritar Banca Comercială Carpatica să îi onoreze contravaloarea portofoliului său inițial de 5,06 milioane acțiuni Fondul Proprietatea.

O piedică importantă înainte de înstrăinarea pachetului majoritar la Banca Comercială Carpatica apare la dizolvarea casei de brokeraj din cadrul grupului financiar, SSIF Carpatica Invest. Aceasta se derulează în condițiile în care nu are achitate toate obligațiile către foștii clienți, atrage atenția Anghel Andrei, investitor care denunță vânzarea abuzivă a celei mai mari părți a pachetului său de 5,06 milioane acțiuni Fondul Proprietatea (FP).

Urmărește-ne și pe Google News

În contextul în care ancheta procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Pitești a identificat prejudicii totale de 4,69 milioane lei, într-un caz în care a demarat acțiunea penală împotriva Carpatica Invest, temerea fostului client este că societatea de brokeraj va fi lichidată înainte ca acționarul majoritar, Banca Comercială Carpatica, să vină să acopere sumele datorate în limita capitalului social de 13,6 milioane de lei.

"Să vină cu banii de acasă și să închidă problemele cu noi", a declarat, pentru Profit.ro, Anghel, precizând că acest lucru ar trebui să se întâmple înainte ca fondul american J.C. Flowers să preia pachetul majoritar al băncii care era acționar majoritar cu 97% din capitalul social al Carpatica Invest.

Pe 23 iunie DIICOT a decis demararea acțiunii penale împotriva Carpatica Invest

În baza a ce vine solicitarea fostului client? În baza expertizelor privind portofoliului său și a începerii urmăririi penale împotriva societății de brokeraj, o culpă instituțională identificată de procurori pentru operațiuni efectuate de agentul de bursă de la București Ștefan Terziu.

Conform ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale de către DIICOT Pitești din data de 23 iunie 2015, obținută de Profit.ro, procurorii au identificat formarea unui "grup infracțional organizat" care a avut ca obiectiv "inducerea în eroare și păgubirea clienților SSIF Carpatica Invest, prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care presupun procedee fictive sau orice altă formă de înșelăciune."

Pentru acțiunile încărcate pe un cont de tranzacționare la Carpatica Invest în anul 2011 și pentru care a făcut încasări din vânzări numai în primele luni de la constituirea portofoliului, în mai 2012, Anghel Andrei a reclamat vânzări abuzive la conducerea societății și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), antecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Urmărirea penală a început în toamna anului 2013 împotriva lui Ștefan Terziu pentru infracțiuni de manipulare a pieței și înșelăciune, cu elemente de recidivă. Pe baza anchetelor ASF, ulterior, în vara anului 2014, a suspendat activitatea societății pentru 90 de zile. În contextul plecării clienților, conducerea casei de brokeraj și acționarul majoritar au hotărât lichidarea acesteia.

Carpatica Invest, o dispariție neanunțată

Unul dintre foștii salariați de la sediul central de la Sibiu spune că a fost o greșeală a supraveghetorului pieței, întrucât la acea dată Carpatica Invest avea profit. Dacă rămânea funcțională, mai degrabă ar fi putut să se achite de obligațiile de plată față de clienții care denunțau vânzări abuzive.

Acesta spune că societatea a plătit, deși un singur angajat, Terziu, a făcut tranzacții pe un număr restrâns de conturi, ceea ce nu a fost depistat de controlul intern. "Noi primeam ordine semnate", a declarat, pentru Profit.ro, persoana din centrala de la Sibiu.

Societatea a avut 52 de sucursale, 140 de brokeri și 7.000-8.000 de clienți (dintre care 2.000 investitori activi) pe momentul de maxim al activității, dar problemele nu au apărut decât la București și la Terziu. "Carpatica Invest a avut un mare ghinion să aibă un asemenea angajat și de aceea a tras cât a tras și de aceea s-a desființat", a mai spus fostul angajat al Carpatica Invest.

Manipulări de piață și pierderi masive pe piața produselor structurate

Surse multiple din piață spun că Anghel Andrei și Ștefan Terziu erau buni prieteni înainte de apariția pierderilor. Practic, deși nu au semnat un contract pentru un cont discreționar, Anghel i-ar fi lăsat mână liberă lui Terziu să tranzacționeze pe contul său în vederea obținerii unui câștig.

Conform book-ului tranzacțiilor, obținut de Profit.ro, la numai câteva zile de la încărcarea acțiunilor Fondul Proprietatea, cea mai mare parte a acestora au fost vândute, banii fiind folosiți pentru achiziția de acțiuni nelichide la Baza Ateliere și Transport Arad (BAZV), unde Terziu avea deja expunere, potrivit CNVM.

Alte tranzacții cu banii rezultați din vânzarea titlurilor FP ale lui Anghel s-au mai derulat pe Urbis Armături Sanitare București (URBI), Agromec Giurgiu (OMEC) - între timp delistate - și Oltchim Râmnicu Vâlcea. Pentru transferurile realizate pe ultimul dintre emitenți, supraveghetorul pieței a documentat existența unui caz de manipulare a pieței, în noiembrie 2011, tranzacțiile de tip "cross" reprezentând chiar și 46% sau 63% din activitatea de tranzacționare pe Oltchim, în anumite zile.

Pierderile s-au adâncit grav în prima parte a anului 2012, când Terziu s-a angajat în tranzacții cu certificate turbo emise de Erste și disponibile investitorilor la Bursa de Valori București. Conform datelor BVB, Carpatica Invest devenise cel mai mare jucător pe piața produselor structurate după market-maker-ul BCR, cu 15-19% din piață.

Astfel, în ianuarie 2012, rulajul asigurat pe acest segment a fost de 15,39 milioane lei, în februarie s-a ridicat la 17,86 milioane lei, în martie a fost de 15,27 milioane lei și, după un recul la 10,43 milioane lei, în aprilie, a explodat la 32,9 milioane lei, în mai 2012, luna în care a fost reclamată frauda.

Aparent, atunci când pierderile au apărut, Anghel Andrei a refuzat să recunoască tranzacțiile, iar expertizele grafoscopice realizate de procurori indică, într-adevăr, faptul că nu a semnat ordinele.

Carpatica Invest, fără acțiunile BVB, dar cu sechestru pe mașini vechi

Cazul său nu este singurul, ancheta identificând și alte cinci persoane, clienți aduși tot la sucursala din București de Terziu. Prejudiciul stabilit inițial de procurori a fost de 4,4 milioane lei și în baza acestuia au stabilit un sechestru asigurator în echivalent. Societatea însă nu mai avea decât active financiare de aproximativ 607.000 de lei (între care acțiuni și participații la Fondul de Compensare a Investitorilor și casele de compensare din București și Sibiu).

Pachetul de acțiuni la operatorul de piață Bursa de Valori București a fost vândut până la punerea sechestrului, ceea ce lui Anghel îi creează temerea că societatea și acționarii ei vor să eludeze obligațiile către clienții care reclamă paguba. "Au știut că sunt vinovați că altfel nu vindeau. Altă logică nu e...", spune el.

Sechestrul mai figurează și pentru cinci mașini cu o vechime mai mare de 10 ani. Este vorba de două autoturisme Peugeot cu an de fabricație 2004 și, respectiv 2006, de un Volkswagen Bora Variant din 2003, de un Volkswagen Passat din 2003 și de o Skoda Octavia veche din anul 2004.

Care este miza

Procurorii DIICOT și-au însușit analiza CNVM, potrivit căreia transferurile pe Oltchim au reprezentat manipulare de piață și, deși au fost efectuate de pe contul individual al lui Anghel și nu de pe contul house al societății, s-au îndreptat împotriva Carpatica Invest. Conform ordonanței de începere a urmăririi penale din 23 iunie, "există probe din care rezultă că suspecta SSIF Carpatica Invest a săvârșit infracțiunile de manipulare a pieței de capital și înșelăciune."

Conform unui oficial al ASF, chiar Terziu, om urmărit începând cu 15 noiembrie 2013 pentru manipulare a pieței de capital, fals, uz de fals și înșelăciune, a venit acum o lună la sediul Autorității pretinzând că este păgubit.

Anghel Andrei, la rândul său, își așteaptă banii și ar vrea ca lucrurile să fie tranșate înaintea schimbării structurii acționariatului Băncii Comerciale Carpatica, prin integrarea fondului american J.C. Flowers. Câți bani ar avea de luat? Expertiza întocmită la solicitarea procurorilor indica o sumă de aproximativ 240.000 de lei, echivalentă cu dividendele pentru anii 2011 și 2012, precum și una cu puțin peste 150.000 de lei, aferentă restiturii de aport la capitalul social din 2014. Respectivele sume, adăugate valorii de piață de 0,456 lei/acțiune a pachetului de 5,06 milioane acțiuni Fondul Proprietatea, dădeau o valoare de 2,95 milioane lei. O reevaluare la finele anului trecut a procurorilor, la prețul de piață de 0,935 lei pe unitate a acțiunilor FP, dădea prejudiciului valoarea de 4,28 milioane lei.

Existența unei a doua persoane ridică suma care ar reprezenta obligația Carpatica Invest înainte de dizolvarea firmei la 4,69 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica invest
bursa
bvb
pagube
faliment
banca comerciala carpatica
jc flowers