Transelectrica a transmis Bursei de Valori București că a solicitat clarificări autorităților cu privire la regimul fiscal aplicabil dividendelor plătite fondurilor deschise de investiții fără personalitate juridică de către companiile la care acestea dețin participații și că, în urma corespondenței cu instituțiile de stat, a luat decizia de a restitui impozitul calculat, reținut și virat la bugetul de stat asupra dividendelor plătite acestor fonduri aferente anilor 2015 și 2016.
"Având în vedere că, la data plății dividendelor aferente anilor financiari 2015-2016 pentru acționarii înregistrați în Registrul Acționarilor Transelectrica la datele de înregistrare 7.06.2016 și 7.06.2017, s-a reținut impozitul pe dividende prin aplicarea unei cote de 5% asupra dividendului brut, vă comunicăm că, începând cu data prezentei, se vor face demersuri în sensul restituirii impozitului reținut în cazul beneficiarilor fondurilor de investiții fără personalitate juridică", se arată într-o informare a Transelectrica.
CITEȘTE ȘI Și premierul Olandei se opune intrării României în Schengen: Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția!
Anterior, un alt emitent important de la BVB, SIF Moldova, anunțase că Direcția Generală de Legislație Cod Fiscal și Reglementări Vamale din cadrul Ministerului Finanțelor analizează, la solicitarea companiei, dacă textul Codului Fiscal impune sau nu impozitarea dividendelor încasate de fondurile de investiții fără personalitate juridică de la companiile la care dețin participații. Este vorba de organismele de plasament colectiv de tipul fondurilor mutuale.
"SIF Moldova s-a adresat Ministerului de Finanțe/ANAF în repetate rânduri (începând cu 8 iunie 2017), solicitând clarificări privind modalitatea de impozitare a dividendelor cuvenite fondurilor de investiții fără personalitate juridică. ANAF/Direcția Mari Contribuabili ne-a comunicat în data de 24 august 2017 că această speță este în analiza Direcției Generale de Legislație Cod Fiscal și Reglementări Vamale din cadrul MFP. Informăm acționarii că, până la data prezentului comunicat (11 septembrie – n.r.), autoritatea fiscală nu a transmis soluția aplicabilă în acest caz, deși interpretarea art. 43 alin (1) din Legea 227/2015 (Codul Fiscal – n.r.) ar putea părea simplă", arăta SIF Moldova.
Textul Codului Fiscal se referă doar la "persoane juridice" în reglementarea impozitului pe dividende, nu și la entități fără personalitate juridică, precum fondurile mutuale. Astfel, acesta prevede că o persoană juridică română care plătește dividende către o altă persoană juridică română are obligația să rețină, să declare și să plătească impozitul pe dividende reținut către bugetul de stat, în cotă de 5%, aplicată dividendului brut.
Același act normativ stipulează că impozitul nu este aplicat dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă persoana juridică română care primește dividendele deține, la data plății dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv.
CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită: Șoferii vor rămâne fără permis auto dacă nu achită o amendă rutieră în cel mult 30 de zileÎn plus, sunt scutite explicit de impozitare dividendele plătite fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) și facultative (pilonul III), fonduri care nici ele nu au personalitate juridică.
"În absența opiniei fiscale opozabile SIF Moldova și în corelație cu datele-cheie aprobate în AGA din 04 aprilie 2017 (ex-data: 11 septembrie 2017, data de înregistrare: 12 septembrie 2017, data plății: 02 octombrie 2017), considerăm că, pentru a reflecta într-o manieră prudențială valoarea dividendului SIF Moldova 2016 în activul net al fondurilor de investiții făaă personalitate juridică, aceasta trebuie să fie înregistrată la valoare netă (cu aplicarea impozitului – n.r.)", spunea SIF Moldova.
Acesta preciza că, în situația în care răspunsul MFP/ANAF va fi în sensul neimpozitării dividendelor cuvenite acestei categorii de fonduri, SIF Moldova va comunica public, iar impozitul reținut va fi returnat, soluție care ar fi în acest caz aplicabilă și impozitului reținut pentru dividendele anului fiscal 2015.
"SIF Moldova va continua demersurile către MFP/ANAF pentru obținerea unei opinii referitoare la tema prezentată", mai arăta societatea.
CITEȘTE ȘI Marea Britanie este foarte aproape de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind drepturile cetățenilor după BrexitLa jumătatea anului în curs, fondurile de investiții deschise înregistrate în România dețineau active totale de circa 5 miliarde de euro.
Recentul OUG de rectificare a bugetului de stat pe 2017 prevede scăderea cu peste 38 milioane lei a încasărilor din impozitul pe venituri din dividende datorat de persoanele juridice, față de prevederile bugetare inițiale, de 89,4 milioane lei. Anul trecut, statul a încasat din această sursă suma totală de circa 83,3 milioane lei.
Pe de altă parte, rectificarea bugetară se bazează pe majorarea încasărilor din impozitul pe venituri din dividende încasate de persoanele fizice cu peste 304 milioane lei față de estimările din Legea bugetului de stat pe 2017, de circa 1,19 miliarde lei. În 2016, acest impozit a adus statului 1,71 miliarde lei.