Bitcoin și alte monede virtuale au un declin abrupt în ședința de astăzi, după criticile recente din partea unor nume sonore și “războiul” început de China împotriva acestora.
Bitcoin este în scădere cu circa 10% față de miercuri, la puțin peste 3.500 de dolari. Maximul istoric, atins luna aceasta, este de aproximativ 5.000 de dolari pe unitate.
Aceasta este a cincea ședință de scăderi pentru bitcoin, ieri moneda virtuală pierzând circa 7%. Valoarea bitcoin este, totuși, de 3-4 ori mai mare față de începutul anului, când cea mai cunoscută monedă virtuală se tranzacționa pentru 1.000 de dolari pe unitate.
Ethereum, a doua monedă virtuală ca popularitate, are astăzi un declin de peste 10%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCAAlte monede, precum bitcoin cash și Ripple, au scăderi de peste 10%, iar Litecoin se prăbușește cu aproape 20%.
La o conferință bancară organizată marți, Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane, a comparat ascensiunea rapidă a bitcoin cu criza lalelelor din Olanda și a prezis că investitorii care pariază pe aprecierea continuă a monedei virtuale vor avea o soartă similară comercianților de bulbi din secolul XVII. La fel ca mania lalelelor, bula speculativă creată de bitcoin se va sparge, iar lucrurile “nu se vor sfârși cu bine”, avertizează acesta.
“Dimon spune că bitcoin este o fraudă pentru că toată valoarea este generată de specualții și nu de utilitate. Există un sâmbure de adevăr în aceste afirmații. Bitcoin nu a fost încă adoptată la nivel extins pentru tranzacții de zi cu zi, dar numărul de tranzacții a fost în creștere la nivel global, în special în 2017”, spune Perry Woodin, CEO al Node 40, companie de servicii blockchain, citat de MarketWatch.
Un alt investitor cunoscut, Mohamed El-Erian, consultant economic la Allianz Global Investors, a făcut afirmații care au adus presiuni suplimenatre monedei bitcoin. Mai exact, investitorul a susținut că bitcoin riscă să piardă o treime din valoare.
“Actualul preț se bazează pe prezumția că bitcoin va fi adoptată masiv, dar nu cred că guvernele vor permite adoptarea monedei la un nivel care să justifice prețul actual”, a declarat El-Erian, miercuri, pentru CNBC.
Scăderea puternică a monedelor virtuale este dictată și de măsurile de limitare a utilizării acestor monede pe care China le-a adoptat sau se pregătește să le adopte.
După ce săptămâna trecută a interzis ofertele inițiale de monede virtuale, China se pregătește acum să anunțe o măsură similară în cazul schimburilor cu bitcoin și alte criptomonede derulate prin intermediul platformelor de tranzacționare din țară, mutare care ar reduce semnificativ volumele tranzacționate atât pe piața asiatică, cât și la nivel global. Banca centrală a Chinei a pregătit un set de instrucțiuni în vederea interzicerii schimburilor de monede virtuale pe platformele locale, potrivit unor persoane familiare cu situația, citate de presa internațională.