Cel mai mare investitor de pe piețele de bonduri reduce masiv riscul. În 2006, șeful strategiilor de investiții și-a vândut casa și și-a dus bunurile într-un depozit

Cel mai mare investitor de pe piețele de bonduri reduce masiv riscul. În 2006, șeful strategiilor de investiții și-a vândut casa și și-a dus bunurile într-un depozit

Sursa foto: Jakub Jirsák / dreamstime.com

scris 11 iul 2017

PIMCO își reduce consistent expunerile de risc pe toate segmentele de piață, spune Mark Kiesel, șeful strategiilor de investiții. Inversarea politicii monetare, supraestimarea stimulilor fiscali și tensiunile geoopolitice pun în gardă compania  cu cele mai mari plasamente pe piețele de bonduri.

În 2006, socotind că piața imobiliară a luat-o razna și locuințele sunt prea scumpe, Mark Kiesel și-a vândut casa, și-a dus bunurile într-un depozit și și-a închiriat un apartament mai mic. A recumpărat o casă abia 6 ani mai târziu, în 2012, când a crezut că piața rezidențială își va reveni. Acum este la PIMCO, admnistratorul de active financiare cu cele mai mari plasamente pe piețele de bonduri, și vede piața ca fiind, de asemenea, într-o zonă extremă.

Urmărește-ne și pe Google News

„Per total, reducem riscul”, a declarat pentru Bloomberg TV Kiesel, care are în administrare directă 10,36 miliarde dolari la PIMCO Investment Grade Corporate Bond Fund, cu primul randament (+5,3%) în ultimele 12 luni dintre fondurile de obligațiuni mai mari de 5 miliarde dolari, și este, în același timp, chief investment officer of global credit, în cadrul companiei care pe vârful din 2013 depășise active în administrare de 2.000 miliarde dolari.

Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.” CITEȘTE ȘI Bursa de la New York, la niveluri extreme la care nu a mai fost de la vârfurile pre-criză din anii 1929 și 2000. „Oamenii ar trebui să fie prudenți acum.”

Sunt reduceri importante de expuneri pe mai multe piețe și cu adevărat semnificative pe energie, unde Kiesel a investit masiv în obligațiunile corporative emise de companiile de profil în momentul în care prețul internațional al țițeiului brut coborâse sub 30 dolari/baril. După ce, peste un an, cotația petrolului Brent a fost tranzacționată consistent peste reperul de 50 dolari/baril, după ultima întâlnire a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revenit pe o tendință descendentă, atingând, la începutul acestei veri, minime ale ultimului an în zona de 45 dolari/baril.

PIMCO păstrează poziții mai importante în bondurile emise de companii din industria imobiliară, a mărfurilor de consum și obligațiuni din țări emergente. În portofoliul PIMCO se află titluri cumpărate la prețuri mici, în condiții de stres pentru emitenții lor, precum Argentina, Brazilia, Grecia, Kuwait, Mexic, Africa de Sud, Arabia Saudită, statul Illinois, municipalitatea din Chicago. Este o strategie pe care Kiesel o aplică și în viața privată unde nu cumpără nimic la prețul întreg; își ia haine o singură dată pe an pentru a beneficia de un discount de 40%.

Prudență față de ultimul puseu de creștere pe bonduri

În intervenția televizată explică de ce este mai precaut. Anticipează o etapă de 3-5 ani cu randamente mai mici oferite de piețele de bonduri și riscuri în creștere date de 3 factori: inversarea politicii monetare, preconizata dezamăgire a investitorilor după supraestimarea stimulilor fiscali ai Administrației Trump și creșterea tensiunilor geopolitice.

Kiesel a fost la fel de neîncrezător și față de așa-numitul „rally al lui Trump” pe bonduri de la sfârșitul lui 2016 și începutul acestui an, aprecieri de prețuri anulate în numai câteva luni. Nu vede niciun motiv să investească în Marea Britanie, după ce cetățenii acestei țări au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană: lira sterlină este slabă, economia are o creștere anemică și inflația este în urcare.

Poziția de aversiune la risc a PIMCO este similară cu cea a fondatorului companiei, în prezent parte a grupului Allianz. Bill Gross, care are în administrare 2 miliarde dolari pentru fondul billion Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund, avertiza cu o lună în urmă că piețele americane financiare sunt la cel mai ridicat nivel de risc de la etapa care a premers crizei din anul 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
pimco
bonduri
criza
bill gross
argentina
brazilia
mexic
petrol
opec
mark kiesel