Capitulează BVB în promovarea ca piață emergentă sub criteriile Morgan Stanley?

Capitulează BVB în promovarea ca piață emergentă sub criteriile Morgan Stanley?

Sursa foto: Alexandr Mitiuc / dreamstime.com

scris 30 mar 2017

Bursa de la București este tot mai aproape să obțină statutul de piață emergentă de la FTSE Russell și un întreg marketing al instituției se defășoară în jurul acestui moment. Totuși, sunt indicații puține despre încercări de a obține același calificativ din partea mult mai vizibile Morgan Stanley. Președintele Lucian Anghel spune că BVB nu abdică nici de la acest obiectiv, dar pentru aceasta are nevoie ca Guvernul să listeze Hidroelectrica și de o majorare semnificativă a lichidității.

Ca la săritura cu prăjina, și-au pus singuri ștacheta la nivelul pe care știu că pot să-l sară. Bursa de Valori București vizează obținerea statutului de piață emergentă de la agenția de evaluare financiară FTSE Russell, obiectiv ce ar putea fi îndeplinit chiar anul acesta conform declarațiilor de ieri ale directorului general al BVB Ludwik Sobolewski de la World Exchange Congress de la Budapesta și preluate de Reuters. El a amintit faptul că piața locală de capital nu se află în momentul de față pe lista de observație a MSCI, cu care se află în dialog.

Urmărește-ne și pe Google News

Divizia de indici ai băncii americane de investiții Morgan Stanley este cea mai urmărită de investitorii din piețele financiare internaționale atunci când își iau deciziile investiționale și, prin urmare, o promovare  a bursei locale la statutul de piață emergentă, de la actualul stadiu de piață de frontieră ar avea un impact mult mai mare.

Bogdan Drăgoi (SIF Banat Crișana): Riscăm să umflăm bule speculative CITEȘTE ȘI Bogdan Drăgoi (SIF Banat Crișana): Riscăm să umflăm bule speculative

L-am întrebat pe președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel, dacă instituția pe care o conduce a abdicat de la îndeplinirea criteriilor MSCI, în condițiile în care marketing-ul acesteia s-a concentrat pe ideea că BVB va deveni piață emergentă, însă aceasta numai sub criteriile FTSE Russell. Obiectivul rămâne în picioare a răspuns pentru Profit.ro Anghel, amintind că MSCI este cea mai urmărită entitate urmărită de investitori atunci când aceștia au în vedere clasificarea piețelor de capital. „Sunt șanse extrem de mari să fim incluși pe watchlist.”

OMV Petrom trece confortabil peste ștachetă, Banca Transilvania și Romgaz urmează îndeaproape

Criteriile Morgan Stanley sunt mai dure. Pentru ca o bursă să intre în categoria piețelor emergente, este nevoie ca aceasta să aibă pe platforma sa acțiunile a cel puțin 3 companii cu o capitalizare bursieră de 1,26 miliarde dolari și un free-float de 630 milioane dolari, și care să aibă și un rulaj mediu zilnic de tranzacționare confortabil pentru a asigura ieșirea investitorilor în numai câteva zile.

Bursa are 3 candidate care îndeplinesc aceste criterii, Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) și Romgaz Mediaș (SNG), spune Anghel, însă MSCI are în vedere o marjă consistentă peste reperele respective care să asigure confortul că emitenții respectivi nu vor cădea sub respectivele praguri în cazul unor scăderi ale cotațiilor sau piața căruia i s-a acordat statutul nu va pierde unul dintre emitenți prin delistare. Carsten Hesse, Equity Strategist pentru Europa și Orientul Mijlociu la grupul Berenberg spune că BVB are deja 3 companii care trec peste prag, dar listarea Hidroelectrica ar fi binevenită pentru ca toate criteriile să fie mai ușor de îndeplinit.

EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelor

În prezent, OMV Petrom îndeplinește cel mai bine criteriul Morgan Stanley privind dimensiunea companiei. Capitalizarea bursieră a celei mai mari companii românești de 17,10 miliarde lei (4,04 miliarde dolari) la ultimul preț de piață este confortabil peste prag, însă free-float-ul este la limită. Valoarea celor 15,78% dintre acțiuni libere la tranzacționare după oferta de 6,4% din titluri derulată de Fondul Proprietatea (FP) în luna octombrie a anului trecut este de 2,70 miliarde dolari (637 milioane dolari).

Banca Transilvania și Romgaz depășesc decisiv standardul de free-float al MSCI, iar capitalizările sunt  aproximativ duble față de reperele care să ducă BVB către statutul de piață emergentă. Astfel, la ultimul preț de piață de 28,90 lei/acțiune, Romgaz are o valoare de piață de 11,14 miliarde lei (2,64 miliarde dolari), iar Banca Transilvania, la ultima cotație de închidere de 2,6450 lei/acțiune, are o capitalizare bursieră de 9,64 miliarde lei (2,28 miliarde dolari).

BVB mizează pe o listare a Hidroelectrica în acest an

„Listarea Hidroelectrica are o pondere foarte mare”, spune Anghel, mizând că aducerea la cota bursei a producătorului de energie hidro poate fi un ajutor consistent pentru atingerea obiectivului BVB de a ajunge o piață emergentă.

La evenimentul de ieri de la Budapesta, CEO-ul Bursei Sobolewski a declarat în fața investitorilor că oferta publică la Hidroelectrica, împreună cu cea a unei alte companii private de dimensiuni mari care nu e în domeniul energetic (probabil RCS-RDS) este foarte probabil să aibă loc în acest an.

Bani mai mulți

Președintele Anghel spune că primirea statutului de piață emergentă de la FTSE Russell va fi impprtantă întrucât votul nu este dat de birocrați, ci chiar de investitori și manageri de fonduri, persoane care apoi vor veni și cu bani pentru a-i plasa pe piața românească. El amintește că fondurile destinate piețelor emergente sunt de 20-25 de ori mai mari decât cele plasate pe piețele de frontieră.

„Păstrăm sticlele de șampanie la rece”

Liviu Moldovan, cu experiența sa de peste 20 de ani de observare a bursei locale și a piețelor financiare internaționale în calitate de trader pentru o casă de brokeraj și apoi de realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere, consideră că așteptările trebuie să fie mai ponderate față de fluxurile de capital ale nerezidenților după prima decizie de promovarea la statutul de piață emergentă. „Pesemne că nu se vor buluci la fel de mult datorită FTSE Russell prin comparație cu ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost o promovare a MSCI”, a declarat el pentru Profit.ro. „Sunt diferențe majore între cele 2 entități”, completează.

Comparația este între efectul unui rating primit de o companie de la o agenție de evaluare financiară de primă mărime precum Standard & Poor’s sau Fitch și o decizie similară din partea agenției nipone Nikkei. Este un lucru benefic, dar nu spectaculos, spune Moldovan.

Și în cazul primirii statutului de piață emergentă de la FTSE Russell, banii nu vor intra furibund așa cum s-a întâmplat pe piața titlurilor de stat atunci când JP Morgan a inclus România în indicele pentru piețele emergente în anul 2013 și când efectul s-a resimțit major atât prin aprecierea leului, cât și prin scăderea dobânzilor. Un asemenea moment ar urma să fie mai târziu pentru bursă, abia atunci când va îndeplini criteriile MSCI. „Păstrăm sticlele de șampanie la rece”, a conchis Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
lucian anghel
liviu moldovan
ftse russell
ludwik sobolewski
bvb
msci