Vicepreședintele supraveghetorului pieței de capital, Mircea Ursache, spune că returnările de cash către acționari în urma reducerilor de capital sunt legale și nu pot fi impozitate. Deciziile aparțin managerilor și nimeni nu se poate amesteca în politica investițională care este apanajul acționarilor.
Întârzierea aprobării operațiunii de reducere a capitalului social de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) chiar și după data de înregistrare pentru primirea aportului de 0,05 lei/acțiune la capitalul social a creat ușoare neliniști în piață, însă acum mesajul este fără echivoc din direcția instituției de reglementare. „Este perfect legal ce se întâmplă”, a declarat Mircea Ursache în cadrul unei conferințe pe teme bursiere.
Ideea că banii obținuți de acționari din această operațiune ar trebui impozitați a fost respinsă de oficialul ASF, din moment ce nu este vorba despre un câștig propriu-zis, ci de o returnare a unui aport la capitalul social. „Nu poți să impozitezi banii tăi”, spune Ursache.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii de pe bursă ar urma să intre sub protecția unui nou fond de compensare având coerența fondului de garantare a depozitelorReturnarea de capital social a fost aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data de 31 octombrie 2016, însă a primit aprobarea ASF abia pe data de 22 martie, la 2 săptămâni de la trecerea datei de înregistrare care dădea dreptul la încasarea a 0,05 lei/acțiune și cu doar câteva zile înainte de data plății.
Cu numai câteva zile înainte de hotărârea Autorității, Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) semnala instituția întârzierea aprobării operațiunii ar fi deschis calea speculării acțiunilor FP în mod nelegal, creând artificial câștigători și pierzători în funcție de felul în care fiecare investitor ar fi interpretat dacă ajustarea de preț cu distribuția de numerar este justificată sau nu. Așa cum se vede pe graficul atașat, după data de înregistrare, cotația titlurilor FP s-a corectat în acord cu distribuția de numerar, prețul coborând cu peste 4%, la 0,8800 lei/acțiune, de la 0,9200 lei/acțiune.
Acum, șeful sectorului piețe de capital din cadrul ASF vine și face o precizare conform căreia decizia nu ar fi putut fi decât într-un singur sens. Autoritatea a mai avut o poziție controversată la începutul anului trecut, când a făcut o sesizare către Fond într-o decizie asupra deciziilor de returnare rapidă de cash către acționari.
Ursache transmite acum un semnal foarte clar față de eventuale pronunțări ale diverselor autorități asupra deciziilor Fondului: „E profund greșit, pentru că politica investițională e apanajul acționarilor.” Așadar, hotărârile trebuie să fie luate în funcție de piață și de interesul acționariatului fără vreo intervenție din partea autorităților de resort. „Întoarcerea la introducerea de bariere în piață nu folosește nimănui”, a spus Ursache.
Prezent la eveniment , președintele Asociației Brokerilor Dan Paul a afirmat că ar fi „o prostie” să se impoziteze o returnare de capital social, de vreme ce acolo sunt banii inițiali ai acționarilor și nu un profit obținut. „Cred că toate evenimentele corporative au fost legale, în regulă. Nu există dezbatere pe tema asta”, a conchis Paul.