Bursele europene au închis în scădere, pe fondul noilor amenințări cu taxe din partea președintelui american Donald Trump, care continuă să pună presiune asupra relațiilor comerciale globale, transmite CNBC.
Acțiunile companiilor din sectorul băuturilor alcoolice au fost puternic afectate, Pernod Ricard, Rémy Cointreau și Davide Campari înregistrând scăderi de peste 3%, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Declarațiile președintelui Trump pe rețelele sociale, prin care a amenințat cu impunerea unor taxe de 200% pe vinurile, șampaniile și alte băuturi alcoolice provenite din Franța și alte state ale Uniunii Europene, au provocat această reacție a pieței. Liderul american a justificat măsura ca un răspuns la noua taxă de 50% impusă de UE whiskey-ului din SUA.
Gigantul britanic al băuturilor Diageo, care deține branduri precum Johnnie Walker și Guinness, a suferit doar o ușoară scădere de 0,2%, în timp ce grupul de lux LVMH, proprietarul mărcilor Moët & Chandon și Hennessy, a închis cu o pierdere de 1,1%.
Indicele pan-european Stoxx 600 a încheiat sesiunea cu o scădere de 0,15%, sectoarele evoluând divergent. Cel mai afectat domeniu a fost cel auto, cu un declin de 1,7%, pe măsură ce investitorii au continuat să evalueze impactul noilor taxe impuse de SUA și măsurile de retorsiune din partea Uniunii Europene, Canadei și altor economii.
Pe de altă parte, sectorul farmaceutic a înregistrat o evoluție pozitivă, Novo Nordisk fiind printre performerii zilei. Acțiunile companiei daneze au urcat cu 4%, recuperând pierderile de marți cauzate de rezultatele dezamăgitoare ale unui studiu clinic pentru un tratament de slăbire.

Analiștii de la Kepler Cheuvreux au revizuit ratingul acțiunilor Novo Nordisk la "cumpărare" de la "menținere", estimând o creștere a vânzărilor pentru tratamentul Wegovy.
Stoxx 600 a întrerupt miercuri o serie de patru sesiuni consecutive de scădere, pe fondul optimismului generat de perspectivele unui încetări a focului în războiul dintre Ucraina și Rusia și al unei inflații mai scăzute decât așteptările în SUA.
Cifrele inflației din SUA au stimulat încrederea în direcția economiei, în contextul îngrijorărilor legate de o posibilă recesiune americană. Cu toate acestea, economiștii avertizează că impunerea de noi tarife comerciale ar putea duce rapid la creșterea prețurilor pentru consumatori.