Evergent Investments își exercită dreptul de retragere din acționariatul Aerostar Bacău.
A solicitat cumpărarea integrală a pachetului de acțiuni, care reprezintă 15,14% din capitalul social.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Astfel, prin depunerea declarației s-a declanșat procedura de retragere prin care s-a solicitat Aerostar SA:
- să cumpere toate acțiunile ARS deținute de Evergent Investments;
- să achite acțiunile în maxim 4 luni de la data depunerii declarației.
Prețul acțiunilor urmează a fi stabilit de un expert autorizat independent, membru ANEVAR și înregistrat la ASF, ca valoare medie rezultată din aplicarea a cel puțin două metode de evaluare recunoscute de standardele internaționale de evaluare.
Explicația retragerii
Evergent Investments (fosta SIF Moldova), companie listată de administrare de active și fond de investiții alternative autorizat și supravegheat de ASF, transmite că este consecventă strategiei sale pe termen lung. Prin decizii bine fundamentate, compania valorifică deținerile din portofoliu ajunse la maturitate și în funcție de contexte favorabile de piață, fiind ferm angajată în obținerea performanței financiare în beneficiul companiei și al acționarilor săi.
Aerostar Bacău (ARS) a realizat în 2024 o cifră de afaceri de 584,00 milioane lei, în creștere cu 15,35% față de cele de 506,29 milioane lei din exercițiul financiar precedent. Nu mai puțin de 79% din aceste vânzări sunt realizate pe piețele externe, respectiv suma de 458,80 milioane lei.
„Deși traficul internațional și numărul de pasageri a crescut, furnizorii de produse și servicii nu au reușit să revină la capacitatea de producție de dinaintea pandemiei, iar lipsa personalului calificat a contribuit la criza lanțului global de aprovizionare”, spune compania. „Instabilitatea geopolitică și sancțiunile impuse au avut diverse influențe, obligând producătorii să caute modalități alternative de aprovizionare cu materii prime, ceea ce a încetinit redresarea industriei și a condus la creșterea prețurilor de achiziție ale materiilor prime.”

În același interval de raportare, cheltuielile totale operaționale ale companiei, care face, de asemenea, parte ca furnizor autorizat din lanțul global de furnizare Raytheon pentru sistemele Patriot, s-au majorat cu 20,49%, la 546,15 milioane lei, de la 533,06 milioane lei.
Profitul net a urcat cu 2,89%, la 95,72 milioane lei, de la 93,03 milioane lei în 2023. La 9 luni, câștigul net a fost de 58,71 milioane lei.
„Creșterea costurilor de producție, inflația generală și instabilitățile geopolitice generează în continuare incertitudini privind afacerile viitoare. Aceste incertitudini determină furnizorii să fie reticenți în a încheia angajamente pe termen lung”, spune compania.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Aerostar, companie care asigură servicii de întreținere și reparații inclusiv pentru flota românească de avioane de lupte F-16 și pentru care și-a reînnoit în luna ianuarie a acestui an contractul cu Lockheed Martin, se ridicau la 814,52 milioane lei, fiind cu 9,12% mai mari decât cele de 746,44 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În aceeași perioadă, datoriile totale au crescut cu 18,68%, la 109,08 milioane lei, de la 91,91 milioane lei.
Aerostar, companie care este deținută în proporție de 71,50% de Iarom SA, fosta Centrală Națională a Industriei Aeronautice din România, este listată la Bursa de Valori București.