Bursa, un nou suflu de creștere. Nou maxim pentru acțiunile Băncii Transilvania

Bursa, un nou suflu de creștere. Nou maxim pentru acțiunile Băncii Transilvania
scris 13 nov 2019

După sesiunea de corecție de ieri, indicele principal de la BVB a revenit pe creștere și a atins un nou maxim post-criză, într-o ședință de aprecieri generalizate. Saltul de peste 3,20% al acțiunilor Nuclearelectrica în contextul unei AGA unde pe ordinea de zi se află acordarea de dividende suplimentare și mișcarea sincronizată a mai multor acțiuni au favorizat această performanță. Banca Transilvania a lovit, de asemenea, un reper care îi aduce cea mai ridicată valoare în prezența sa de peste 2 decenii pe bursă. Titlurile SIF au un impuls din Camera Deputaților.

Într-o zi în care președintele Rezervei Federale Americane, Jerome Powell, este audiat în Congresul SUA, un rally puternic în a 2-a parte a sesiunii de la New York Stock Exchange a adus indicele Dow Jones Average Industrial în zona maximelor istorice din răstimpul de aproape un veac de când este măsurat, iar sentimentul favorabil a investitorilor activi pe cea mai mare bursă a lumii s-a răsfrânt asupra mai multor active de risc.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața de capital românească, recent ieșită de la periferia sistemului financiar mondial după o decizie a agenției de evaluare financiară FTSE Russell, s-a pliat acestor mișcări într-o sesiune de creștere cu aprecieri sincronizate, impulsionate, de asemenea, și de povești interne.

Limita de variație de 15% pentru o zi de tranzacționare este eliminată de la bursă. Noul mecanism de administrare a volatilității - explicat CITEȘTE ȘI Limita de variație de 15% pentru o zi de tranzacționare este eliminată de la bursă. Noul mecanism de administrare a volatilității - explicat

Indicele compozit BET Plus al Bursei de Valori București a câștigat 0,38%, iar o dinamică similară a avut-o și indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 9.729,44 de puncte, atinge un nou maxim post-criză, chiar dacă doar marginal peste cel de luni. Un grafic extins pentru evoluția ultimilor 2 ani și jumătate surprinde înălțimile pe care s-a cățărat bursa românească.

Bursa, un nou suflu de creștere. Nou maxim pentru acțiunile Băncii Transilvania

Tendința are credibilitate cu atât mai mult cu cât cea mai lichidă acțiune a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV) este într-un parcurs care însoțește evoluția generală a pieței. Intraday, cotația a atins la nivelul de 2,4600 lei/acțiune reperul care dă instituției de credit cea mai ridicată valoare de la listarea acesteia în anul 1997. Închiderea s-a realizat cu un pas de cotare mai jos, la prețul de 2,4550 lei/acțiune, care dă Băncii Transilvania o capitalizare bursieră de 12,80 miliarde lei (2,69 miliarde euro), cu o zi înaintea publicări rezultatelor financiare la 9 luni.

La finalul lunii decembrie, când titlurile erau apăsate într-o zonă de minime locale în contextual promovării unei taxe pe activele bancare, iar emitentul pierduse aproape 1 miliard de euro în capitalizare față de maxime, Profit.ro semnala, pornind de la argumente tehnice, că pe acest simbol bursier au apărut cumpărători importanți care au perspectiva de a ridica prețul pe termen mediu. De atunci, cotația a urcat în echivalent de peste 60%, la acre se adaugă dividendele încasate. Mai jos inserăm graficul realizat atunci de Profit.ro și în care evidențiam “lumânarea de acumulare” aferentă ședinței de tranzacționare din 15 ianuarie, când volumele au fost excepționale, de 89,87 milioane lei (19,19 milioane euro), cele 54,98 milioane de acțiuni schimbate reprezentând 1,14% din capitalul social al băncii.

Bursa, un nou suflu de creștere. Nou maxim pentru acțiunile Băncii Transilvania

Principalul comparator de atunci a fost SIF Oltenia (SIF5), într-o mișcare inspirată a președintelui Tudor Ciurezu căruia acum o serie de acționari semnificativi în cer capul. Acesta avea disponibilități bănești consistente după ce vânduse pentru suma de 140 milioane de euro pachetul de 6,29% din acțiunile BCR către grupul bancar austriac Erste.

Cu potențial de delistare, TMK Artrom și-a redus de peste 7 ori profitul net la 9 luni CITEȘTE ȘI Cu potențial de delistare, TMK Artrom și-a redus de peste 7 ori profitul net la 9 luni

Tendința pozitivă de azi de la BVB a fost susținută și de saltul de 3,20%, până la prețul de 14,18 lei/acțiune al titlurilor Nuclearelectrica (SNN), pe transferuri de 2,15 milioane lei. Este reacția pieței după ce pieței, emitentul a anunțat convocarea Adunărilor Generale ale Acționarilor pentru data de 19 decembrie. În cadrul AGOA, pe ordinea de zi, la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), în calitate de acțonar minoritar, figurează propunerea pentru distribuirea de dividende suplimentare în echivalent 512,57 milioane lei. Calculat la nivel net și raportat la prețul înnchiderii de astăzi, randamentul dividendului brut de 1,7000 lei/acțiune propus cu dată a plății 31 ianuarie, este de 11,75%.

Titlurile Fondul Proprietatea au câștigat 0,85%, închizând la prețul de 1,1850 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat volume echivalente cu 1,65 milioane lei. Tot la capitolul fondurilor închise de investiții, al cărui indice sectorial BET-FI a crescut cu 0,39%, în linie cu media pieței, până la nivelul de 42.950,48 puncte, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 0,97%, până la prețul de 0,3110 lei/acțiune, pe tranzacți de 1,92 milioane lei, peste valorile obișnuite pe acest emitent ale ultimilor ani. Comisia de Buget a Camerei Deputaților a dat aviz favorabil legii fondurilor alternative de investiții, iar raportul în baza căruia ar urma ca actul normativ să plece către plenul camerei decizionale este în curs de redactare. Votul ar urma să nu fie mai devreme de reluarea sesiunilor de plen, după al 2-lea tur al alegerilor prezidențiale. Legea este așteptată în piață, unde investitorii consideră limitative actualele praguri de deținere de 5%.

Conferința Profit.ro – Riscurile lui Roubini: stagnarea din țările dezvoltate, distrugerea locurilor de muncă de către tehnologie, inegalitatea care aduce presiuni populiste și datoria în exces care poate aduce un crah imobiliar CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro – Riscurile lui Roubini: stagnarea din țările dezvoltate, distrugerea locurilor de muncă de către tehnologie, inegalitatea care aduce presiuni populiste și datoria în exces care poate aduce un crah imobiliar

Dincolo de mutările cu potențial pozitiv ale bursei locale, este și climatul extern unul favorabil. Totuși, în Europa, închiderile au fost preponderent „pe roșu”, în condițiile în care acestea nu au prins integral raliul bursei de la New York: -0,35% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,19% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,40% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,59% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,63% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,08% pentru indicele PX de la Praga.

La fel, pe piața petrolului, doar către finalul zilei, cotația țițeiului de tip Brent s-a înscris pe un rally până în apropierea reperului de 63,00 dolari/baril. La BVB, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,28%, în pofida exploziei de preț de la Nuclearelectrica. Dn structura acestuia, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,54%, până la prețul de 37,50 lei/acțiune, cu o zi înaintea raportării finanicare la 9 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica
sif transilvania