Prima zi de tranzacționare a acțiunilor Digi Communications a impulsionat activitatea de tranzacționare la BVB. Noul emitent a atras transferuri de 62,82 milioane lei, dar nu a canibalizat lichiditatea de pe piața de capital românească unde și pe celelalte acțiuni s-au realizat alte tranzacții în valoare de peste 80 milioane lei.
Chiar dacă principalii indici au stagnat, Bursa de Valori București a avut poate cea mai bună zi din acest an, prin prisma faptului că a atras un nou emitent pe platforma sa, iar rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 142,99 milioane lei (31,44 milioane euro). „Digi a fost vedeta zilei”, a declarat pentru Profit.ro, Laurențiu Roșoiu, director general adjunct la Star Asset Management, care are în administrare fonduri de 13 milioane lei. „Prima zi de tranzacționare este o confirmare a succesului ofertei.”
Digi Communications (DIGI) a adunat tranzacții cu 1,49 milioane titluri în valoare de 62,82 milioane lei, reprezentând 1,49% din numărul total de acțiuni, 6,25% din cele 23,92 milioane titluri vândute în cadrul ofertei și 34,55% din tranșa investitorilor individuali. Cea mai mare parte a acestor schimburi s-au efectuat în prima parte a zilei. Deja la orele prânzului transferurile pe acest emitent depășeau 38 milioane lei, după numai 2 ore de tranzacționare.
CITEȘTE ȘI Un fleac: retailul a fost ciuruit. Micii investitori reclamă abuz de subscrieri „cu pixul” în oferta DigiDebutul a fost foarte optimist, maximul zilei pentru titlurile Digi de 43,60 lei/acțiune fiind atins în primele minute ale sesiunii de la BVB. Ulterior, titlurile s-au înscris pe o traiectorie descendentă care s-a menținut până la finalul ședinței. Închiderea s-a realizat la prețul de 41,20 lei/acțiune, cu 3,00% peste prețul final al ofertei publice, cu doar 2 pași de cotare peste minimul zilei.
Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group, declara pentru Profit.ro că este retailul cel care marchează profit, având în vedere fructificarea discount-ului de 7% pentru cei care au subscris în primele zile lucrătoare ale ofertei pe tranșa investitorilor de individuali, căruia i se adaugă aprecierea de astăzi care în prima parte a sesiunii a fost de 4-5%. Cei care cumpără sunt instituționalii care nu au prins mult la alocare pe ofertă și care vor să-și întregească pachetele. Roșoiu de la Star AM este de acord cu această viziune: „A fost o piață făcută de retail.”
Maniera de tranzacționare trădează, însă, prezența instituționalilor și la vânzare. De regulă, când prețul coboară ușor, dar constant pe parcursul întregii ședințe bursiere, așa cum se vede pe graficul inserat mai jos, aceasta înseamnă o presiune constantă pe cotație, cu pachete aruncate succesiv pe noile paliere, ceea ce ar fi în măsură să facă doar fondurile. Nu este exclus ca acest câștig de 4-5% de la listare și până în prezent – echivalentul unui randament anualizat cu 2 cifre – să fie considerat îndestulător pentru unii dintre investitori și să facă măcar vânzări parțiale.
Spre deosebire de nivelul ridicat de variație al acțiunilor Digi, restul pieței a fost marcată de o volatilitate redusă. Astfel, indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,07%, până la nivelul de 8.454,74 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o oscilație încă și mai redusă, de 0,05%.
Sunt evoluții în ton cu ziua neconcludentă de pe piețele europene sintetizată de lipsa de deviere față de referință, 0,00%, a indicelui Euro Stoxx 50. Închiderile principalelor burse de pe continent a fost divergentă: +0,91% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,55% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,11% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,65% pentru indicele PX de la Praga.
Tranzacții de tip deal în valoare de 20,78 milioane lei pe numai 2 emitenți
Remarcabil, la București tranzacțiile ridicate pe Digi nu au mâncat din lichditatea generală a pieței. Interes a existat și pentru celelalte titluri, care au cumulat rulaje de peste 80 milioane lei. Roșoiu pune acest lucru pe seama faptului că o parte din banii dislocați în oferta Digi și care s-au reîntors din realocări, acum merg către piața secundară. Administratorul de fonduri remarcă actvitatea sporită din piața deal pentru 2 titluri pe care investitorii le văd cu potențial, respectiv BRD Groupe Societe Generale (BRD) și Romgaz Mediaș (SNG).
Tranzacțiile speciale cu titluri BRD s-au ridicat la 16,54 milioane lei, ultimul schimb și cel mai ridicat din piață, cu aproape 830.000 de acțiuni, s-a realizat la prețul de 12,44 lei/acțiune. În piața reglementată, titlurile băncii chiar au închis cu 4 pași de cotare mai sus, la prețul de 12,48 lei/acțiune, cu 0,65% peste referință, pe volume echivalente cu 3,75 milioane lei.
Tranzacții deal în valoare de 4,23 milioane lei s-au realizat pe titlurile Romgaz. Pe segmentul regular, titlurile producătorului de gaze au însumat tranzacții în valoare de 3,29 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,62%, până la prețul de 32,70 lei/acțiune.
Interes ridicat și pe sectorul financiar
Pe piața deal s-au mai efectuat transferuri speciale în valoare de 2,35 milioane lei cu titluri SIF Muntenia (SIF4) și echivalentul a 1,54 milioane lei cu acțiuni Banca Transilvania (TLV). Titlurile celei mai valoroase instituții de credit din România au avut și al 2-lea rulaj al zilei pe piața reglementată, de 15,95 milioane lei. Titlurile au închis cu 0,18% peste nivelul de referință, la prețul de 2,7500 lei/acțiune.
Acestea au fost urmate, cu schimburi totalizând 7,39 milioane lei, de titlurile Fondului Proprietatea (FP) care au coborât cu 2,07%, până la prețul de 0,8980 lei/acțiune. Fiind cel mai important emitent din structura indicelui financiar BET-FI, Fondul a determinat un recul de 0,87% a acestuia pentru o închidere de 32.379,63 puncte.
Noi maxime locale pentru acțiunile OMV Petrom
Prin contrast, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,39%, pe fondul unui interes sporit pentru unele titluri din componența sa. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,36%, până la un nou maxim local de 0,3355 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,28 milioane lei. La acest nivel de cotare, avansul de la începutul anului este de 28,54%, în timp ce randamentul investitorilor instituționali care au cumpărat la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta publică de vânzare derulată de FP în octombrie au un randament de 59,76%.
Rezultate diferite, traiectorii diferite în piață
Titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au avut o a 4-a sesiune consecutivă cu apreciere consistentă, azi de 1,96%, închizând pe maximul istoric de 417,00 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 6,48 milioane lei. Compania a raportat ieri seară că în primul trimestru a obținut un profit net de 320,13 milioane lei, în creștere cu 85,59% față de cel de 172,49 milioane lei din perioada similară a anului precedent și cu 74,76% mai mare decât cel bugetat.
Prin contrast, Electrica (EL), care a afișat o pierdere trimestrială de 51,22 milioane lei față de câștigul net de 141,80 milioane lei obținut în primele 3 luni ale anului trecut, a avut a 2-a ședință de deprecieri consecutivă, cu un recul de 2,07%, până la prețul de 14,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,83 milioane lei.