Un investitor sesizează ASF: A fost retragerea ofertei de la FP o manipulare a pieței?

Un investitor sesizează ASF: A fost retragerea ofertei de la FP o manipulare a pieței?
scris 5 feb 2016

Dumitru Miheș, investitor la Fondul Proprietatea, a notificat supraveghetorul pieței în legătură cu retragerea ofertei publice de răscumpărare. "Vă rog analizați dacă nu este vorba de o manipulare a pieței de capital și dacă o astfel de situație este normală la BVB”.

La numai câteva ore de la retragerea ofertei publice de accelerare a programului de răscumpărări ale acțiunilor proprii de către Fondul Proprietatea (FP), emitentul a fost reclamat la supraveghetorul pieței. Suspiciunea autorului petiției: manipulare a pieței de capital.

Dumitru Miheș, investitor cu experiență de 20 de ani pe piața financiară românească, a scris Autorității de Supraveghere Financiară pe data de 25 ianuarie, ziua retragerii ofertei, solicitând analizarea contextului în care operațiunea de piață a fost anunțată și apoi anulată. "Menționez că în urma anunțului de OP am cumpărat acțiuni FP de pe BVB, reglementată de ASF România, la fel ca alți mici investitori. În urma retragerii OP, acțiunile au început să scadă deja, o astfel de situație inducând confuzie în piață", afirmă investitorul în sesizarea formulată către ASF și obținută de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fondul Proprietatea, la cinci ani de la listare. O poveste despre răscumpărări CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, la cinci ani de la listare. O poveste despre răscumpărări
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări pentru 430 milioane de acțiuni Fondul Proprietatea a fost anunțată de emitent în data de 14 ianuarie, când documentația aferentă operațiunii de piață a fost depusă la instituția de reglementare. FP a retras hârtiile de la ASF înainte de prima zi de tranzacționare a săptămânii trecute. În șeidnța bursieră respectivă, titlurile au scăzut cu 2,44%, la 0,719 lei/acțiune, sesiunea următoare fiind tot una de depreciere (-0,70%) pentru titlurile FP. Anterior, de la anunțul ofertei și până vineri, 22 ianuarie, cotația a urcat marginal (1,10%), de la 0,729 lei/acțiune la 0,737 lei/acțiune.

"Vă rog analizați dacă nu este vorba de o manipulare a pieței de capital și dacă o astfel de situație este normală la BVB, eu neîntâlnind pană acum un exemplu de acest fel la BVB", spune Miheș în sesizarea sa.

De la momentul notificării ASF de către investitor, titlurile Fondului Proprietatea au intrat pe o traiectorie de apreciere, în contextul unei etape de revenire în piețele financiare internaționale și al reluării programului de răscumpărări de către Fond în piața secundară începând cu data de 28 ianuarie. Ședința de ieri de la BVB - în care titlurile FP au închis la prețul de 0,765 lei/acțiune, cu 6,40% mai sus decât cea din ziua retragerii ofertei - a fost cea de-a cincea consecutivă de apreciere pentru titlurile Fondului.

De ce se fac răscumpărările în piața reglementată

ASF nu a răspuns, până în prezent, acestei sesizări, spune Miheș. Explicații au fost oferite, însă, către piață de managerul FP din partea companiei de administrare Franklin Templeton Greg Konieczny, prin intermediul Profit.ro, la o zi după anularea ofertei de accelerare a programului de buy-back. Pasul înapoi ar fi fost făcut tactic, în contextul etapei de volatilitate din piețele financiare internaționale.

"Trebuie să fim cu mare băgare de seamă față de condițiile de piață", declara Konieczny. Condițiile de fluctuații puternice ale cotației nu erau propice derulării unei oferte care presupune o piață stabilă. În plus, climatul investițional dominat de incertitudine impune un management mai prudent al cash-ului. FP dispune de numerar, cea mai mare parte a acestuia fiind atras prin vânzarea în luna octombrie a unor titluri Romgaz pentru 456 milioane lei (117,14 milioane dolari la momentul respectiv).

Mișu Negrițoiu: Franklin Templeton, mai bun administrator al Fondului Proprietatea decât ar fi fost vreodată ING CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu: Franklin Templeton, mai bun administrator al Fondului Proprietatea decât ar fi fost vreodată ING

Finalmente, tocmai volatilitatea bursieră este cea care arată că are mai mult sens economic ca răscumpărările să fie realizate în piața reglementată pentru a stabiliza întrucâtva cotația. 

Ce nu s-a mai văzut pe bursa românească

Explicațiile FP au sens prin prisma pieței, însă nemulțumirile se mențin în rândul investitorilor. Surse din piață afirmaseră că oferta ar fi fost anulată pentru că, în contextul actual de piață, nu se putea cuantifica pe ce participare se contează. Astfel, este posibil ca unii dintre investitorii care dețin acțiuni prin intermediul certificatelor de depozit (GDR) pe Specialist Market Fund de la Londra să fi omis să participe. Aceasta ar fi creat condițiile schimbării raportului de distribuire a acțiunilor între cele două piețe, care prevede ca la București să fie cel puțin două treimi dintre titluri.

Aceleași surse mai afirmau că - așa cum era de înapoiată bursa românească în toți acești ani - totuși nu s-a întâmplat ca cineva să anunțe o operațiune de piață petru ca apoi să o anuleze. "A trebuit să vină Franklin Templeton ca să se întâmple acest lucru", mai spunea interlocutorul nostru.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
fondul proprietatea
investitori
franklin templeton
greg konieczny