Bursa românească reacționează violent la decizia statului de suprataxare a profiturilor în energie. Șoc care poate fi comparat cu cel adus de Guvernul condus de Viorica Dăncilă

Bursa românească reacționează violent la decizia statului de suprataxare a profiturilor în energie. Șoc care poate fi comparat cu cel adus de Guvernul condus de Viorica Dăncilă

Sursa foto: Maciek905 | Dreamstime.com

scris 28 dec 2022

Bursa românească a reacționat violent la decizia statului de a taxa cu 60% profiturile care depășesc cu 20% media anilor 2018-2021. Deprecierile abrupte pe acțiunile OMV Petrom și Romgaz au adus pentru indicele BET cel mai mare recul de la panica legată de declanșarea conflictului din Ucraina.

La fix 4 ani de la șocul indus de introducerea așa-numitei „taxe pe lăcomie” în timpul guvernării tutelate de fostul lider al majorității parlamentare Liviu Dragnea, Bursa de Valori București traversează un episod similar adus de modificări brutale în regimul de taxare.

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii au vândut agresiv acțiuni ale producătorilor de gaze naturale în condițiiole în care statul român le-a impus producătorilor de țiței, gaze și cărbune, precum și rafinăriilor de petrol și cocs, plata unei contribuții de solidaritate de 60% din profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021, prin ordonanță de urgență care preia Regulamentul UE, adoptat în octombrie.

EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag UPDATE Precizări Teleferic Prahova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adunarea Creditorilor de la Teleferic Prahova – convocată pentru a aproba înstrăinarea către Adrian Sârbu a unor active din Predeal a căror achiziție fusese anunțată de israelienii de la Hagag UPDATE Precizări Teleferic Prahova

Pe tranzacții neobișnuite, de 97,58 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au căzut cu 6,14%, până la prețul de 0,4280 lei/acțiune, nivel inferior chiar și operațiunii de piață executată cu discount și în care  Fondul Proprietatea (FP) a vândut 1,77 miliarde acțiuni, reprezentând 2,85% din capitalul social al companiei petroliere, operațiune în valoare de 764,14 milioane lei (154,95 milioane euro).

Pe același impuls, ttitlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 5,75%, până la prețul de 37,70 lei/acțiune, pe transferuri de 13,64 milioane lei. Cele 2 companiii au beneficiat de expl,ozia prețurilor la gazele naturale și profiturile lor excepționale au constituit ancoră pentru 2 acțiuni care au făcut ca în ansamblu bursa românească să nu coboare foarte abrupt într-un an 2022 marcat de declanșarea conflictului din Ucraina și de ridicările de dobânzi din SUA, cu impact asupra mediului corporativ la nivel mondial.

OMV Petrom și-a dublat valoarea vânzărilor de gaze naturale către traderul de profil de la Viena al grupului-mamă austriac. Tranzacțiile de achiziție s-au redus la jumătate CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat valoarea vânzărilor de gaze naturale către traderul de profil de la Viena al grupului-mamă austriac. Tranzacțiile de achiziție s-au redus la jumătate

Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulament, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții, conform datelor analizate de Profit.ro.

″Venitul din contribuția de solidaritate a fost estimat pentru anul 2023 la circa 3,9 miliarde lei, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor″, se arată în nota de fundamentare.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Nuclearelectrica CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Nuclearelectrica

Procentajul important în structura indicilor a tras în jos piața în ansamblul ei. Indicele compozit BET-XT a pierdut 3,27%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 3,72%, până la nivelul de 11.927,05 puncte, cel mai mare din ultimele 9 luni și prin care piața dă peste bord aproape tot câștigul adus de raliul accelerat în luna decembrie.

Bursa românească reacționează violent la decizia statului de suprataxare a profiturilor în energie. Șoc care poate fi comparat cu cel adus de Guvernul condus de Viorica Dăncilă

Este un șoc care poate fi comparat cu cel adus de Guvernul condus de Viorica Dăncilă, care, în decembrie 2018, a introdus modificări cu prevederi drastice pentru mediul corporativ și care includeau o plafonare a prețului gazelor naturale și o suprataxare a companiilor din domeniul energiei. Indicele BET a scăzut atunci cu peste 5%. „Eu, sincer, ca investitor, sunt furios. M-au scos din spiritul Crăciunului!”, declara atunci pentru Profit.ro un investitor.

Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă! CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă!

Decizia guvernamentală a contaminat întreaga piață printr-un sentiment negativ. Cele mai vizibile acțiuni ale ultimelor 2 decenii au avut, de asemenea, deprecieri abupte: -3,83%, până la prețul de 2,0100 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au întrunit o activitate de 8,45 milioane lei într-o zi în care a fost validată ca inspirată ieșirea din acționariatul OMV Petrom, și -2,39%, până la prețul de 20,45 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au însumat schimburi de 3,57 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 3,25%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,09 milioane lei. Un alt producător de energie care a fost câștigător a perturbărilor din sector în anul 2022,

Nuclearelectrica (SNN) a pierdut 3,66% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 42,15 lei/acțiune o ședință în care au adunat un rulaj de 2,60 milioane lei.

Poveste locală, pe piața deal am consemnat o tranzacție specială cu 550.000 de acțiuni Promateris (PPL), reprezentând 1,91% din capitalul social al companiei. La prețul de 7,70 lei/acțiune, cu 14,40% sub cel din piața reglementată, valoarea schimbului se ridică la 4,23 milioane lei și ar situa capitalizarea bursieră a societății la 220,66 milioane lei (44,61 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica