Bursa românească atinge un nou maxim... pe volume derizorii

Bursa românească atinge un nou maxim... pe volume derizorii

Sursa foto: Skypixel | Dreamstime.com

scris 21 feb 2024

Indicele BET a câștigat peste un procent și a atins o nouă valoare record, însă în contextul unei lichidități slabe, în care doar titlurile Hidroelectrica au depășit reperul unor transferuri echivalente cu 1 milion de lei.

Pe bursa de la Frankfurt, investitorii au revenit la cumpărare și au readus indicele DAX40 aproape de maximul istoric atins în aceste zile. Sunt circumstanțele favorabile care au permis și o închidere „verde” la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Fondul Proprietatea anunță finalizarea tranzacției cu Engie și încasarea a peste 430 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea anunță finalizarea tranzacției cu Engie și încasarea a peste 430 milioane lei

Pe o piață catalizată de dinamica acțiunilor producătorilor de gaze naturale, aprecierile au fost consistente la nivelul indicilor: +1,03% pentru indicele compozit BET-XT, +1,34% pentru indicele energetic BET-NG și +1,10% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 15.888,48 de puncte este la cea mai ridicată valoare din istoria sa. Profit.ro semnala încă de la sfârșitul lunii trecute, pornind de la argumente tehnice, că indicele celor mai lichide acțiuni românești avea cale liberă pentru atacarea maximelor.

Bursa românească atinge un nou maxim... pe volume derizorii

Nu este neapărat o peformanță care vine pe entuziasm. Dimpotrivă, volumele nu trădează convingere. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,72 milioane lei (6,17 milioane euro), cu cel mai lichid titlu, cel al Hidroelectrica (H2O), adunând schimburi de doar 5,40 milioane lei într-o sesiune în care cotația a avansat cu 0,16%, până la prețul de 124,00 lei/acțiune.

EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

Bursa și-a găsit impulsul de la titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 2,77%, până la prețul de 0,6120 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,28 milioane lei, și de la titlurile Romgaz (SNG), care au urcat cu 1,54%, până la prețul de 52,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,39 milioane lei.

Tot în sensul pozitiv al ședinței, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,87%, până la prețul de 25,58 lei/acțiune, pe a 3-a activitate a zilei, de 4,50 milioane lei. O mișcare de o anvergură apropiată, +0,86%, a avut și cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), care a închis la prețul de 18,66 lei/acțiune, în contextul unor schimburi însumând 1,11 milioane lei.

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,38%, până la prețul de 0,5220 lei/acțiune, pe transferuri de 1,41 milioane lei, fapt care a tras în jos indicele BET-FIO al fondurilor alternative de investiții ce a avansat cu un anemic 0,11% peste referință, până la nivelul de 58.282,05 de puncte.

Simbol care a evadat decisiv peste nivelul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare din primăvara anului 2017 și care a fost transformat în plafon, cel al Digi Communications (DIGI) a reunit tranzacții de 3,74 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent. Cotația a urcat cu 1,49%, până la prețul de 47,60 lei/acțiune care conferă companiei ce deține operatorul telecom RCS&RDS o capitalizare bursieră de 4,76 miliarde lei (956,61 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica