Bursa de Valori București a decis astăzi diminuarea comisioanelor variabile, în paralel cu introducerea unui tarif unic de 0,95 lei/acțiune pe ordinul executat indiferent de dimensiunea acestuia. „O barieră în plus în calea lichidității”, spune unul dintre acționarii care au votat împotrivă.
Operatorul de piață Bursa de Valori București (BVB) încearcă să-și rebalanseze veniturile, în sensul obținerii unor sume mai mari din vânzarea de date și din tarifele fixe, în paralel cu reducerea unor costuri ale comisioanelor variabile, percepute ca mari față de restul competitorilor de regiune. Acesta este contextul în care Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a adoptat astăzi cu 79,62% voturi „pentru” noua schemă de taxare a tranzacțiilor bursiere.
Nu este o măsură care a trecut necontestată. Acționari ai Bursei din partea brokerilor mici spun că este o lovitură pentru industria de intermediere și o frână pentru investitorii de retail către care ar urma să fie transferate costurile. „Cred că nu este potrivit”, a declarat în AGOA Lucian Isac, director general la SSIF Estinvest Focșani, casă de brokeraj axată pe retail.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El este convins că micii investitori vor fi cei loviți de taxa de 0,95 lei pe ordinul executat indiferent de dimensiunea acestuia, ceva în răspăr cu încercările Bursei de a atrage retailul către investiții. „Bursei îi lipsește exact segmentul acesta”, zice Isac. „O piață de capital fără retail nu are cum să aibă lichiditate.”
Lucian Anghel, președintele CA al BVB, spune că din punctul de vedere al veniturilor operatorului de piață, impactul noii scheme de tarifare este neutru, doar că este un răspuns la ce se întâmplă în jurul României. „Așa funcționează bursele în regiune. Este presiune pe coborârea comisioanelor variabile”, este explicația sa. Bursa a redus cu 12,5% comisionul variabil la cumpărare la 0,035%, în timp ce la vânzare ajustarea a fost de 5%, la 0,095%.
„Vor mai rămâne în piață 3-4 brokeri și băncile”
Laurențiu Căpcănaru, acționar la BVB și broker, are un alt tâlc: volumele sunt tot mai mici, casele de brokeraj au sucombat, iar BVB încearcă să mențină aceleași venituri punând tarife mai mari pe cei rămași în piață. „E clar că nu mai putem supraviețui”, se gândește el la deznodământ. „Vor mai rămâne în piață 3-4 brokeri și băncile.”
Costuri suplimentare pentru accesul la terminale și la date
O altă undă de șoc merge către casele de brokeraj din zona accesului la platforma Bursei. Înainte brokerii aveau acces fără cost la 5 terminale, abia ce accesau peste respectiva limită fiind plătit. Acum, numai 2 terminale vor fi gratuite, un cost de 50 de euro pe lună pe terminal fiind adăugat la tot ce se accesează în plus.
Isac de la Estinvest estimează costurile suplimentare la 500-700 de euro lunar pentru fiecare intermediar, o parte dintre aceste cheltuieli urmând să fie transferate tot spre investitori. „Este o barieră în calea lichidității”, spune. El afirmă că decizia vine în contradicție cu ce spun și marii jucători nerezidenți care susțin că piața de capital românească este una scumpă. „Culmea, știm că piața este prea scumpă, dar punem costuri în plus”, zice Isac. „În loc să facă BVB mai accesibilă piața, vine cu tarife de genul ăsta.” Directorul casei de brokeraj care a candidat fără succes în aceeași ședință pentru un loc în CA al Bursei a lansat și întrebarea dacă aceste costuri vin ca urmar a unei încărcări excesive a sistemului informatic al bursei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tudor Ciurezu câștigă în AGA și păstrează controlul la SIF Oltenia. Pachetul de acțiuni de la BCR rămâne la CraiovaRăspunsul este negativ din partea lui Alin Barbu, director general adjunct al BVB, persoană care a dezvoltat platformele de tranzacționare ale Bursei: „Nu există încărcarea sistemului.” Explicația este alta: „Buna practică de comisionare.” El afirmă că 7-30% din veniturile unor burse din piețe emergente sau dezvoltate vine din vânzarea de date. Costul de 350 de euro pe lună pentru accesul la datele privind piața în adâncime i se pare normal și amintește că pentru adaptare caselor de brokeraj li s-a lăsat un răstimp de un an, până atunci fiind perceput un comision de numai 50 de euro pe lună.
Dan Paul, vicepreședinte al Bursei de Valori București din partea Asociației Brokerilor, este contrariat de comparațiile cu piețe de acțiuni precum cele de la Varșovia și Budapesta care au volume mult mai mari. Declară că va vota „împotrivă” și contestă executivul Bursei care a venit cu această soluție. „Nu trebuie să omorâți tot retailul”, zice.
„Mi se par tarifele exagerate”
Are susținere din sală. Un investitor se plânge de persectiva comisionului minim: „Mi se par tarifele exagerate”. Amintește că după decizia de distribuire unică a dividendelor prin Depozitarul Central i se percepe un cost de 5 lei pe emitent. Conducerea BVB replică imediat că este vorba despre o consecință a schimbărilor de legislație. „Legislația n-a făcut decât să-mi crească toate costurile”, stăruie în nemulțumirea sa investitorul.
CITEȘTE ȘI Romcab, la prima întâlnire cu acționarii după marele cutremurArgumentele din prezentarea schemei noi de tarifare făcută de președintele board-ului Anghel nu i-a înduplecat pe acționarii care vin din partea caselor mici de brokeraj. „Premisele sunt generoase, însă este o ironie cinică”, spune Nicolae Gherguș, fondator al SSIF Confident Invest. „Nu văd legătură între niciuna din premise și vreuna din hotărârile pe care trebuie să le adoptăm”, spune el solicitând exemple în ce fel comisionul va conduce la creșterea lichidității în piața reglementată, atunci când mai degrabă toate indiciile sunt că va lovi în micii investitori.
Comisionul minim descurajează tranzacțiile intraday
Octavian Molnar, membru în CA al Bursei și director general al IFB Finwest, atrage atenția că nu trebuie să existe niciun echivoc în faptul că se va întâmpla astfel. „Brokerii trebuie să facă profit. Vor crește costurile!”, avertizează.
Anghel de la BVB spune că deja se întâmplă. Președintele BVB a declarat pentru Profit.ro că instituția pe care o reprezintă nu face decât să introducă un tarif fix pe care deja cea mai mare parte a caselor de brokeraj îl au.
Paul, investitor cu peste 15 ani de experiență pe piața de capital românească ne confirmă: „Eu experimentez porcăria asta deja de 6 luni de zile.” Comisionul fix de un leu pe fiecare ordin executat îl încurcă. „Făceam tranzacții intraday. Micuțe, dar făceam. Nu mai pot să fac. Nu ies în câștig”, spune el.
„Lăsați-ne să respirăm un pic!”
Cu o zi înainte de votul din Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la BVB era contrariat de faptul că va fi comunitatea bursieră cea care ia decizia. „Voi pierdeți cu mizeria asta”, spune el. Piața este nelichidă, fluctuațiile sunt mici, spread-urile ridicate. Peste toate vine și comisionul unic. Micul investitor se simte strivit: „Lăsați-ne să respirăm un pic!”
În AGOA de astăzi au fost vehiculate diverse date privind numărul investitorilor activi. Unii spun că sunt 10.000 de investitori, alții că numărul acestora este de numai 4.000 de jucători, dar cu toții admit că sunt puțini. Paul vede contradicție în strategia Bursei: „Zici că vrei să încurajezi retailul, dar vii cu chestia asta în care tragi linie și ieși pe minus.” Deși BVB a lansat sloganul „Bursa e pentru oameni”, simte că tot mai mult este locul celor mari și tot mai puțin al investitorilor individuali. „Îi duci în sapă de lemn. Rămân doar băncile să tranzacționeze”, a conchis investitorul.