Bursa încheie cu vânzări precipitate o săptămână în care indicele principal a pierdut 10%. Într-o singură zi, acțiunile Banca Transilvania coboară cu 5%

Bursa încheie cu vânzări precipitate o săptămână în care indicele principal a pierdut 10%. Într-o singură zi, acțiunile Banca Transilvania coboară cu 5%
scris 28 feb 2020

Pe volume excepționale, de 4 ori mai mari decât valoarea medie zilnică de tranzacționare de la BVB, bursa a avut a 3-a cea mai mare cădere a indicelui BET din ultimii 4 ani, excepția reprezentând-o 2 sesiuni care au urmat promovării ordonanței de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ în decembrie 2018. Acțiunile OMV Petrom au suferit un picaj de peste 7%.

Cu raportări despre coronavirus pe pământ mioritic și cu trepidații propagate din piețele de acțiuni și obligațiuni străine care transmit mesaj de Apocalipsă, investitorii de la Bursa de Valori București au reacționat violent, astfel încât am consemnat una dintre cele mai negative ședințe din ultimii ani. Vânzătorii s-au activat încă de la debut și au imprimat o puternică tendință descendentă cotațiilor care pierdeau după prima oră de tranzacționare aproximativ 2,50%.

Urmărește-ne și pe Google News

A fost mai rău de atât! Exagerarea impulsului descendent din piețele financiare internaționale a stimulat și vânzările de la BVB. La finalul zilei, o piață în sânge. Din primele cele mai tranzacționate 20 de acțiuni, nu mai puțin de 14 titluri au avut deprecieri mai mari de 4,00%. Dintre acestea se remarcă prin veritabile picaje titlurile OMV Petrom (SNP) care au căzut cu 7,67%, până la prețul de 0,3550 lei/acțiune, pe transferuri de 11,53 milioane lei și cele ale producătorului de elicoptere IAR Brașov (IARV) care au avut o prăbușire de 9,15%, până la prețul de 14,90 lei/acțiune pe volume echivalente cu aproximativ 605.000 de lei în ziua în care compania a raportat că nu a obținut profit în ultimul trimestru. Investitorii au fost dominați de impuls de vânzare deși altminteri societatea a venit cu un profit net de 49,84 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nuclearelectrica își majorează cu aproape o treime profitul net în 2019 CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica își majorează cu aproape o treime profitul net în 2019

În topul corecțiilor agresive au fost și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,3400 lei/acțiune, cu 5,07% sub referință, pe o activitate de tranzacționare excepțională, de 41,54 milioane lei. Pe același emitent s-a consumat și singurele transfer speciale din piața deal, în valoare de 7,18 milioane lei.

Sub aspectul lichidității, atingerea mai multor niveluri de preț pe diverse titluri pe prima dată după mai multe luni a atras ordine în piață. Astfel, rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 139.69,milioane lei (29,02 milioane lei), iar la acest lucru este posibil să fi contribuit faptul că este ultima vineri din lună, brokeri experimentați din piață sesizând pentru Profit.ro că investitorii instituționali nerezidenți fac în respectivele zile rearanjări de portofolii care ridică volumele.

Prezența străinilor într-un context de vânzări pe plan extern, a fost în măsură să imprime un declin major al prieței. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 4,64%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 4,62%, până la nivelul de 9.121,27 de puncte. În ultimii 4 ani doar în 2 sesiuni au mai fost scăderi mai mari, iar acestea au fost cele marcate de momentele de panică generate de așa-numita „taxă pe lăcomie” promovată în decembrie 2019.

Sub aspect tehnic, cel mai important indice al bursei românești a trecut practic violennt printr-o confluență de suporturi logice date de minimul relativ din octombrie 2019, retragerea Fibonacci de 38,2% amplicabilă mișcării ascendente în perioada mai 2019 – februarie 2020 și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Bursa încheie cu vânzări precipitate o săptămână în care indicele principal a pierdut 10%. Într-o singură zi, acțiunile Banca Transilvania coboară cu 5%

Totuși, pe același grafic se observă o repliere a cumpărătorilor pe alt nivel cu semnificații tehnice, respectiv referința multiplu testată vara trecută și care se suprapune cu retragerea Fibonacci de 50,0% aplicabilă aceluiași impuls de creștere.

Mecanica Fină, fabrica ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, ratează finanțarea prin obligațiuni CITEȘTE ȘI Mecanica Fină, fabrica ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, ratează finanțarea prin obligațiuni

Este un declin abrupt adus de câteva deprecieri drastice. Spre exemplu, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au pierdut cu 4,62%, aceiași valoare ca și indicele BET, prețul de închidere al acestora fiind de 14,44 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,13 milioane lei.

La fel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) nu au avut puterea de a supraperforma semnificativ bursei, în pofida ofertei publice de răscumpărare derulată la un preț de 1,3900 lei/acțiune și a propunerii de dividend de 0,0642 lei/acțiune făcută în convocatorul publicat ieri pentru Adunări Generale ale Acționarilor programate pentru 28 aprilie. Cotația a coborât cu 3,79%, până la nivelul de 1,2700 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 22,63 milioane lei.

Celalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi încă și mai slabă, iar în consecință indicele financiar BET-FI a avut un declin de 4,57%, în linie cu media pieței, până la valoarea de 45.572,40 de puncte. Cel mai lichid emitent de la acest capitol, cu schimburi însumând 2,15 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) a pierdut 4,88% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3700 lei/acțiune. O depreciere mult mai severă, -6,05% au avut-o titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au închis la prețul de 2,3300 lei/acțiune, pe transferuri de 1,01 milioane lei. Pe o activitate puțin sporită, de 1,38 milioane lei, titlurile SIF Moldova (SIF2) au avut un recul de 2,67%, până la prețul de 1,4600 lei/acțiune.

Pentru plafoanele de dețineri de la SIF-uri au fost amorsate bombe cu ceas CITEȘTE ȘI Pentru plafoanele de dețineri de la SIF-uri au fost amorsate bombe cu ceas

Plus de credibilitate pentru ședința negativă de astăzi, indicii au evoluat în tandem, amplitudinile fiind apropiate. Astfel și indicele energetic BET-NG a fost aproape de medie, cu un declin de 4,68%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 2,67%, până la prețul de 232,80 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 19,41 milioane lei.

Într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent a coborât sub reperul de 50,00 dolari/baril pentru prima dată în ultimii aproape 3 ani, sesiunea a fost în ansamblu negativă pentru titlurile de la acest capitol: -6,30%, până la prețul de 13,98 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,75 milioane lei pentru Nuclearelectrica (SNN), -4,31%, până la prețul de 10,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,09 milioane lei pentru titlurile Electrica (EL), -1,66%, până la prețul de 297,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,02 milioane lei, pentru titlurile Transgaz (TGN), -2,56%, până la prețul de 19,05 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,15 milioane lei pentru Transelectrica (TEL).

Pe rulaje de 1,91 milioane lei și de 1,25 milioane lei, peste media obișnuită a respectivilor emitenți, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) și Digi Communications (DIGI) au avut, de asemenea, zile negative. Primele au coborât cu 6,04%, până la prețul de 0,2800 lei/acțiune, iar cele ale companiei care deține operatorul telecom RCS&RDS au scăzut cu 3,60%, până la prețul de 32,10 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
digi