Într-un context încă dominat de incertitudini legat de modificarea așa-numitei „taxe pe lăcomie” și a lipsei unei direcții dinspre piețele externe, investitorii de pe bursa românească au ezitat să arunce cotațiile către niveluri care să anuleze integral căderea acțiunilor de la cumpăna dintre ani. Indicele reprezentativ BET a fost cantonat în zona pragului psihologic de 8.000 de puncte, un veritabil punct de gravitație al pieței la sfârșitul acestei luni.
De 2 săptămâni bursa de la București are deschisă calea pentru atacarea unor noi maxime, mișcarea de revenire începută la debutul lunii februarie având potențialul de a șterge impactul asupra indicilor a picajului bursier antrenat de ordonanța de urgență cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ promovată de Guvern în decembrie.
Miercuri, într-adevăr, piața a atins un nou vârf al acestui an, însă ultimele 2 sesiuni de tranzacționare ale săptămânii nu au confirmat tendința pe termen scurt. Dimpotrivă, deși perspectiva revizuirii așa-numitei „taxe pe lăcomie” a alimentat mișcarea de recuperare din ulrimele 2 luni, la publicarea proiectului de modificare investitorii au ales să vândă pe știre.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rezultatul a fost azi o sesiune negativă. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,59%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,61%, până la nivelul de 8.045,38 de puncte. Indicele a gravitat în jurul pragului psihologic de 8.000 de puncte, zonă în care se regăsește și retragerea Fibonacci de 61,8% a impulsului descendent de la finalul anului trecut, dar tendința pozitivă pe termen scurt are perspective să se reia săptămâna viitoare, cotația fiind bine susținută de medii mobile relevante, evidențiate pe graficul atașat.
Timiditatea cumpărătorilor și-a spus cuvântul nu numai asupra evoluției indicilor, dar și în ceea ce privește volumele. Rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de numai 27,41 milioane lei (5,75 milioane euro). Neobișnuit pentru ultima perioadă, cea mai mare parte a acestei activități de tranzacționare a fost asigurată de schimburile de pe segmentul energetic.
Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu transferuri însumând 5,39 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au depreciat cu 0,92%, până la prețul de 32,35 lei/acțiune. Declinul a fost de o amplitudine încă și mai mare, -2,19%, până la prețul de 0,3570 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), pe fondul unor tranzacții de 4,73 milioane lei. Este un recul care a făcut ca și indicele sectorial BET-NG să subperformeze pieței, cu o scădere de 0,84%.
La același capitol, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 0,36%, până la prețul de 11,04 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,25 milioane lei. Societatea ar urma să beneficieze de ordonanța de urgență modificată care prevede o ridicare a ratei de rentabilitate a distribuitorilor și transportatorilor de energie la 6,9%, de la 5,56% anterior. La ultima cotație, randamentul net al dividendului brut de 0,73 lei/acțiune propus pentru AGA de bilanț este de 6,28%.
CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș vizează distribuirea unui dividend cu randament net de aproape 5%Titlurile bancare au avut ziua de corecție după impulsul pozitiv recent pe un o activitate de tranzacționare în declin. Astfel, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,20 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,31%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 1,66%, până la prețul de 2,0750 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,13 milioane lei.
Avansul celor 2 acțiuni este susținut de dividendul brut de 1,64 lei/acțiune, cu randament net de 11,98% la finalul sesiunii de azi, în cazul BRD și de remunerarea acționarilor aproape în echivalentul întregului profit net de 1,21 miliarde lei obținut anul trecut de Banca Transilvania.
Pe contrasens, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis cu 0,66% peste referință, la prețul de 0,9150 lei/acțiune, pe transferuri de 1,82 milioane lei, trăgând în sus indicele fondurilor închise de investiții BET-FI, care a avut un avans de +0,20%, până la nivelul de 35.768,47 de puncte.
Pe o activitate de tranzacționare de 1,45 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au avut o revenire de 2,06%, până a prețul de 17,35 lei/acțiune, reperezentând un declin de aproape 40% față de prețul de listare al ofertei publice derulată în noiembrie 2017 de compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell.