După împlinirea termenului de 4 ani, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor la Bursa de Valori București va decide componența și președintele Consiliului de Administrație. Președintele ar urma să fie ales în baza unui consens similar cu cel adus de actorii pieței la desemnarea ca director general al lui Adrian Tănase, iar aceștia nu îl mai vor pe Lucian Anghel.
Schimbarea la conducerea Bursei de Valori București ar urma să fie totală într-un interval de 1 an, chiar dacă aceasta ar urma să vină prin etape, mai întâi prin numirea fostului manager de la fondurile de pensii NN Adrian Tănase, iar la sfârșitul lui 2019 printr-un vot care să pună capăt unei perioade de 8 ani în care Lucian Anghel, venit din zona BCR și a băncilor, a fost în fruntea boardului.
Instituța a convocat pentru 20-21 noiembrie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru alegerea membrilor și președintelui Consiliului Bursei. După alegerea prin vot cumulativ a membrilor boardului pentru un mandat de 4 ani, se va trece la un vot direct pentru alegerea șefului acestuia, după o procedură similară cu cea din 2015, când AGA s-a împotmolit într-o numărătoare de voturi care a prelungit-o după lăsarea întunericului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu un grad de probabilitate ridicat, Anghel nu va mai obține un mandat pentru care nici nu se știe dacă va candida. Este foarte posibilă o repetare a scenariului de anul trecut în care Tănase a ajuns director promovat dintr-o zonă în care Swiss Capital și câteva SIF-uri au reușit să realizeze o coaliție a caselor de brokeraj pentru ca apoi să obțină un consens mai larg inclusiv de la alți acționari cum ar fi fondurile de pensii și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Aceeași tabără se gândise încă de la începutul anului la înlăturarea lui Anghel, potrivit unor surse ale Profit.ro, dar contextul volatil al pieței după așa-numita „taxă pe lăcomie”, tatonări în vederea găsirii unui consens pentru noul lume și chiar conflicte între SIF-uri au făcut ca acest proiect să fie abandonat, iar președintele, fost economist-șef al al BCR și președinte al BCR Pensii, să fie lăsat să-și încheie mandatul.
Percepția care s-a conturat în cadrul acestui grup este aceea că Anghel ar fi prea slab pentru etapa pe care o parcurge piața bursieră românească și provocările întâmpinate de aceasta. Unii dintre reprezentanții instituționalilor care vor vota în noiembrie chiar au vorbit în termeni foarte duri și depreciativi despre președintele Bursei în discuții cu Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale RomânieiÎnlocuirea lui Stere Farmache de către Lucian Anghel, venit din partea așa-numitului grup al băncilor, a fost privită cu optimism de piață în urmă cu 8 ani, miza fiind pe o implicare mai mare a unor corporații cu proceduri și consecvență în aplicarea metodelor care conduc la îndeplinirea unor obiective.
Așteptările au fost confirmate doar parțial în anii următori. Mandatele lui Anghel au adus o structură mai suplă a pieței bursiere românești și clarificări ale cadrului de reglementare, după cum în ringul de tranzacționare au ajuns nume noi precum Romgaz Mediaș (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Electrica (EL), MedLife (M), Digi Communications (DIGI) sau Purcari Wineries (WINE), însă piața arată în continuare mari neajunsuri la nivelul lichidității, în timp ce prezența și relevanța investitorilor individuali a tins să se reducă în acest răstimp.
Cea mai importantă mutare asumată de actualul președinte al Bursei a fost aducerea pe poziția de șef executiv a polonezului Ludwik Sobolewski, cel care a condus și Bursa de Valori din Varșovia, cea mai relevantă piață de capital din Europa Centrală și de Est. „Este ca și cum în Liga 1 ar veni să antreneze Mourinho”, afirma încrezător Anghel.
Mandatul de 4 ani al polonezului a avut câteva realizări, însă consensul conturat în zona unor brokeri relevanți a fost că acesta nu a fost neapărat persoana potrivită pentru ce are nevoie bursa românească și astfel s-a ajuns la concluzia că este mai nimerit cineva care să vină din interiorul pieței și să cunoască particularitățile acesteia, de unde a venit și soluția cu Tănase. Scindarea boardului în timpul lui Sobolewski a contribuit la această debarcare intempestivă a sa, încă de pe atunci văzută ca o validare a unui eșec al lui Anghel.
CITEȘTE ȘI După THR Marea Neagră, o altă companie hotelieră din portofoliul SIF Transilvania vrea să lanseze program de răscumpărări. Beneficiile ar urma să meargă spre conducerePromovată la statutul de piață emergentă de către agenția FTSE Russell la finele lunii trecute, Bursa de Valori București are o provocare importantă în configurarea Contrapărții Centrale și operaționalizarea acesteia astfel încât de la sfârșitul anului viitor să apară primele instrumente financiare derivate lichide având care să urmărească traiectoria indicilor de la BVB și care să aibă ca activ suport acțiuni românești.
Peste toate, Bursa ar trebui să găsească modalitățle în care să se facă atractivă astfel încât pe platforma sa să vină să tranzacționeze un număr cât mai mare de investitori individuali. Acționarii ar urma să se pronunțe prin vot pentru alegerea unui board și președinte care să navigheze prin aceste ape grele.
Primul nume care a venit a fost cel al lui Ciprian Păltineanu, cel care a pierdut cursa în fața lui Tănase în urmă cu un an de zile pentru postul de director general spre care a fost promovat de așa-numitul „grup al băncilor”. Numele fostului bancher de investiții de la UniCredit Bank, a fost rostit într-o discuție cu Profit.ro încă din vară de cineva apropiat zonei care a ieșit câștigătoare în 2018, dar nu a fost confirmat de alți reprezentanți ai aceleiași grupări. Cineva chiar a infirmat respectiva variantă, spunând că persoana care l-a avansat nu era neapărat informată, ci doar zicea din inerție ceva despre care știa de mai demult „de la securiștii lui”. Multe din actualele necunoscute se vor fi lămurit atunci când vor apărea primii candidați.