Crispin Odey, care are în administrare 8,8 miliarde dolari, anticipează că economia britanică va intra în recesiune și inflația va crește. Acesta este tabloul în care bursa de la Londra ar urma să scadă cu 80% față de valorile actuale, spune managerul de fonduri.
Pe strada lui a venit deja Apocalipsa, dar o vestește și altora. Crispin Odey are de la începutul anului un randament negativ de 43% pentru fondul său de hedging administrat de Odey Asset Management, dar crede că acest lucru ar urma să li se întâmple mai multor investitori în anii ce vin. El preconizează nici mai mult nici mai puțin decât o prăbușire de 80% a bursei de la Londra, transmite Bloomberg.
Explicația pentru care portofoliul distrus al lui Odey. În baza așteptărilor pesimiste, a pariat prea devreme pe o scădere a pieței de acțiuni londoneze în care indicele FTSE100 are deocamdată un randament de 30% în ultimii 5 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Care ar fi contextul care să conducă la o anulare a acestor câștiguri și să arunce cotațiile la valori nemaivăzute de la apogeul crizei financiare? În opinia lui Odey, economia britanică ar urma să intre în recesiune, în paralel cu o majorare a inflației în țară. „Va fi dificil pentru bursă să rămână deasupra a tot ce se va întâmpla”, scrie managerul de fond în nota către investitorii cu plsamente totale de 8,8 miliardev dolari.
A prezis Brexit-ul, dar nu a făcut bani din asta
Odey a vorbit favorabil despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și a anticipat așa-numitul Brexit pentru care cetățenii din Regatul Unit s-au pronunțat în iunie. Indicele FTSE100 al Bursei de la Londra a urcat cu 10% de la respectivul scrutin în condițiile în care investitorii au interpretat că deprecierea lirei sterline va impulsiona exporturile.
Ultima dată când fondul de hedging a câștigat bani a fost în anul 2014, cu un randament pozitiv de 5,5%. Anul trecut a avut pierdere de 13%. Odey ține poziții de vânzări în lipsă pe acțiuni ale unor companii precum Tullow Oil Plc., Intu Properties Plc. și ITV Plc.
Odey mizează pe inflație și crede că rata creșterii prețurilor ar urma să depășească 3,5%. Este un nivel de 3 ori și jumătate mai ridicat decât maximul anualizat al ultimilor 2 ani, consemnat în septembrie la doar 1%. Adminstratorul de fond a fost un critic al politicii de injecție de lichiditate a Băncii Angliei, prin intermediul achizițiilor de titluri de stat în piața secundară, promovate de actualul guvernator, canadianul Mark Carney. „Este sub presiune să majoreze dobânzile, dar se pare că nu va face acest lucru decât peste cadavrul său”, mai scria Odey.