Piețele financiare din România au avut o reacție moderată la demisia premierului Victor Ponta. Leul a slăbit nesemnificativ în raport cu euro, în timp acțiunile cotate la Bursa de Valori București au rămas în zona nivelurilor de referință ale ședinței precedente.
Guvernul Ponta nu a căzut cu zgomot. Cel puțin acesta nu a fost auzit în piețele finanicare, unde participanții nu au antrenat fluctuații puternice la nivelul cotațiilor. Impactul s-a resimțit mai degrabă pe leu, care a slăbit cu 1% față de euro, urcând către reperul de 4,446 lei pentru un euro, însă mișcarea a fost contracarată către închiderea piețelor europene, printr-o corecție accelerată spre reperul de 4,437 lei pentru un euro. Pe Bursa de la București s-a conturat o tendință ușor descendentă către jumătatea sesiunii, însă aceasta a fost amendată la final, când indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a închis la nivelul de 7.349,82 puncte, în urcare cu 0,06%, iar indicele BET Plus a marcat un avans de 0,11%. "Inițial a fost o recție emoțională, însă până la final nu a fost mai nimic", a declarat pentru Profit.ro analistul financiar Radu Ciofu, cu experiență de peste 7 ani la BVB ca broker și apoi autor de webinarii pentru case de brokeraj active în piața românească.
O reacție mai puternică, într-o primă fază, a fost pe segmentul obligațiunilor. Un schimb cu 1.000 de titluri de stat din emisiunea pe 10 ani a Ministerului Finanțelor Publice cu scadența în iunie 2021, în valoare de 11,9 milioane lei, a fost realizată la ora 10:53 la un randament în scădere față de ultimul transfer din 29 iulie.
Transferurile cu acțiuni au însumat 42,33 milioane lei (9,52 milioane euro), aproape jumătate din segmentul regular realizându-se cu acțiunile Fondului Proprietatea (FP) care s-au apreciat cu 0,72%, până la prețul de 0,841 lei/acțiune, pe un rulaj de 17,93 milioane lei. Pe locul doi în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 8,67 milioane lei, s-au situat acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 1,31%, până la prețul de 2,635 lei/acțiune, după creșterile susținute din ultimele săptămâni. Următorii zece emitenți din top 10 lichiditate au reunit transferuri depășind cu puțin 10 milioane lei. Dintre aceștia, unul singur, SIF Moldova (SIF2), cu o scădere de 1,82%, a avut o oscilație mai mare de 1,50%.
"Pe ansamblu, ziua a fost slăbuță ca variații. Bursa a revenit pe zero. A fost, acolo, un pic de panică la început, dar până la final cotațile nu s-au modificat mult", spune Ciofu. În prezent angajat al furnizorului de servicii de ranzacționare forex Admiral Markets, el observă că traiectoria din piață a leului era de ceva mai mult timp de depreciere față de euro, mișcarea de la anunțul demisiei premierului reprezentând doar un nou impuls în aceeași direcție. Potrivit cotațiilor publicate de Deutsche Bank, prima de asigurare pentru un faliment al României pe titlurile de stat - instrumentele credit default swap (CDS) - se află pe o traiectorie ușor ascendentă de aproximativ trei luni. "Riscul de țară este ușor în creștere din punctul de vedere al investitorilor instituționali, însă nu este nimic panicard", a conchis Ciofu.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum