S&P 500, indicele de referință al bursei americane, a înregistrat cel mai lung șir de pierderi de la începutul acestui an în contextul ultimelor declarații făcute de Fed și a randamentului ridicat al obligațiunilor emise de guvernul american, relatează Markets Insider.
S&P 500 a scăzut cu încă 0,2% la închiderea bursei luni, după alte 4 zile consecutive de declin săptămâna trecută. Potrivit datelor firmei de specialitate Refinitiv, ultima oară când bursa americană a încheiat 5 zile consecutive pe roșu a fost în luna decembrie a anului trecut, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bursa de la New York s-a bucurat însă anul acesta de aprecieri spectaculoase în contextul entuziasmului față de inteligența artificială (A.I.) și a companiilor din acest domeniu, precum și a așteptărilor pe scară largă ale investitorilor ca Fed, banca centrală de la Washington, să treacă la relaxarea politicii monetare.
Fed a majorat în mod repetat dobânda de referință anul trecut pentru a reduce inflația istorică, însă atât investitorii, cât și majoritatea analiștilor, se așteptau ca banca centrală a SUA să înceapă să o reducă pentru a evita intrarea economiei americane în recesiune.
Însă în contextul în care cea mai puternică economie a lumii a sfidat așteptările economiștilor și pare să fi evitat o recesiune tehnică, Fed a mai majorat chiar dobânda de referință anul acesta pentru a scădea și mai mult inflația în contextul în care SUA se pregătesc pentru alegeri prezidențiale în 2024.
De altfel, în luna mai a anului trecut președintele Joe Biden a avut o întrevedere rară cu Powell la Casa Albă pentru a discuta despre combaterea inflației, pe care liderul democrat a numit-o „cea mai importantă prioritate” a președinției sale.
CITEȘTE ȘI Electromagnetica schimbă conducerea după 32 de ani De ce a intrat bursa americană pe „roșu”
Săptămâna trecută Powell a sugerat că oficialii Fed înclină spre menținerea nemodificată a dobânzilor la reuniunea lor din noiembrie, dar că rămân deschiși la posibilitatea unei noi majorări a costului creditului, dacă economia americană va stimula „riscurile inflaționiste”.
În aceste condiții indicele S&P 500 s-a depreciat acum cu 8% față de vârful înregistrat pe 31 iulie, Nasdaq Composite cu 9% și Dow Jones Industrial Average cu peste 2.500 de puncte în același interval de timp.
Pe lângă reevaluarea așteptărilor privind politica monetară a Fed, bursa americană a fost afectată și de faptul că randamentele pentru obligațiunile pe 10 ani emise de Trezoreria SUA au crescut luni cu nouă puncte de bază, până la 5,01%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2007.
„Dintr-o perspectivă economică, 5% este doar o altă cifră. Dar pentru investitori este un semnal”, a declarat Chris Scicluna, economist-șef al Daiwa Capital.
Bursa americană tinde să scadă în perioadele în care obligațiunile emise de Trezoreria de la Washington, considerate unele dintre cele mai sigure investiții din lume, au randamente ridicate.
Acest lucru se datorează faptului că în astfel de perioade investitorii preferă să își redirecționeze banii către cumpărarea de obligațiuni în detrimentul acțiunilor listate pe bursă, din moment ce primele sunt garantate de Trezoreria americană și aduc un randament sigur, în timp ce acțiunile companiilor private pot oricând să scadă.
De la finele lunii iulie și până în prezent, dolarul american s-a apreciat cu 4% în raport cu moneda euro și cu 5% în raport cu lira sterlină.