Lira s-a confruntat cu un puseu de depreciere puternic, atingând a 3-a cea mai slabă valoare din istorie în raport cu dolarul SUA, după maximele de slăbiciune de anul trecut. Prețul plătit reprezintă ieșiri de valută masive din băncile turcești cu capital de stat.
Băncile turcești deținute de stat au cheltuit săptămâna trecută 4,5 miliarde dolari în apărarea monedei naționale, transmite Reuters, care menționează 2 surse. Este utilizarea de resurse pentru contracararea cu succes a atacului speculativ de la începutul săptămânii trecute care a adus cursul de schimb dolar/liră turcească la nivelul de 6,2460 lire turcești pentru un dolar, un alt vârf major de derepciere a lirei turcești după puseele de anul trecut.
Cursul de schimb a plecat de la repere cu puțin sub 6,00 lire turcești pentru un dolar, a atins maximele amintite, însă de joi s-a confruntat cu riposta entităților financiare locale. Respingerea a fost totală, iar la final cursul de schimb a închis săptămâna la nivelul de 5,9955 lire turcești pentru un dolar, practic la punctul de plecare a mișcării violente de depreciere a monedei naționale a Turciei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vineri, accelerarea impulsului de respingere s-a datorat intervenției instituțiilor locale. „Băncile de stat au intervenit între ora 18.00 și ora 20.00 GMT”,a declarat un investitor care rezumă că au fost 2 intervenții realizate după închiderea piețelor financiare din SUA. Băncile au vândut dolari când piața era complet ilichidă.
Vânzările de lire turcești care au început luni au fost precipitate de decizia autorităților locale de a ține din nou alegerile pentru muncipailitatea din Istanbul care fuseseră câștigate de partidul de opoziție.
Banca centrală a Turciei a reacționat ridicând ratele de dobândă pentru ca puteau fi împrumutate lire turcești pe termen scurt. Intervenția a fost coordonat. Surse din piață menționează și cumpărări de titluri de stat ale fondurilor de pensii locale. Pe de altă parte, un investitor semnalează că au fost „zero semne” că au fost cumpărători nerezistenți. Raliul din piața bonduri a fost de natură să susțină lira tucească.