EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve

EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve
scris 30 apr 2018

În Adunarea Generală a Acționarilor de la Transelectrica au fost adoptate propunerile ulterioare ale Ministerului Economiei privind operațiunile bilanțiere în vederea acoperirii pierderii rezultate din obligațiile suplimentare de plată de 75 milioane lei în urma unui raport ANAF pentru controale din 2011. Deocamdată, dinspre stat nu a fost exprimat interesul pentru încasarea de dividende, însă conducerea executivă a pus în evidență separat capitolul rezerve pentru o eventuală acordare de dividende suplimentare. Nu există impediment tehnic și legislativ, spune directorul general Corina Popescu.

Zi de acalmie pe piața de capital românească. Deși bursa este deschisă, piața pare mai degrabă conectată la minivacanța de 1 mai acordată de autorități. În piața secundară de la BVB, la jumătatea orarului de tranzacționare, abia se cumulaseră ordine depășind cu puțin peste 1 milion de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii și-au luat o pauză, iar aceasta s-a văzut și la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL), unde, deși cvorumul a fost de 70,83%, majoritatea opțiunilor au fost exprimate prin corespondența, iar prezența fizică a acționarilor a fost cvasiinexistentă. Un domn în vârstă, deținător a numai 10 acțiuni, echivalentul a aproximativ 220 de lei, este o prezență insolită. Își manifestă încă dinainte de începerea lucrărilor AGA nemulțumirea față de faptul că în Consiliul de Supraveghere de la transportatorul energetic numirile sunt politice. „Unul este cu istoria, altul este biolog... Nu se poate așa ceva. Îți vine să strigi”, spune acesta. subliniind discrepanța între specificitatea activității și numirile neglijente. „Aicea-i lucrul dracului, Transelectrica... E companie strategică...”

\ CITEȘTE ȘI "Mâna greblă se făcu" din nou: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să distribuie ca dividende întreg profitul pe 2017, plus 1 miliard de lei din cel reportat

Investitorul se arată nemulțumit, în general, de politica statului la companiile din portofoliu și mai ales de strategia distribuirilor agresive de dividende, echivalentul a 90% din profitul net și inclusiv din rezerve, despre care spune că secătuiește respectivii emitenți. „Nu se poate să jefuiești profitul societății, profit obținut cu chin”, zice. „Asta nu e politică economică; e politică de azi pe mâine.”

Care sunt șansele la dividende suplimentare?

La Transelectrica, nemulțumirea sa nu are obiect. Compania nu distribuie dividende. Acționarii au aprobat astăzi varianta propusă de Ministerul Economiei pentru acoperirea pierderii rezultată din obligațiille suplimentare de plată de 75 milioane lei în urma unui raport ANAF pentru controale din 2011. Președintele Consiliului de Supraveghere, Gheorghe Olteanu, spune că nu este neapărat că statul ar fi abdicat să ia dividende pentru anul 2017, dar momentan o astfel de opțiune nu s-a aflat la AGA de bilanț.

Din afirmațiile directorului general Corina Popescu transpare ideea că, acum, conducerea executivă nu ar fi confortabilă cu luarea de lichidități de către stat, având în vedere planurile de investiții pentru interconectare, dar decizia finală aparține acționarilor.

Într-o astfel de variantă, în bilanț a fost creată o secțiune dedicată pentru rezervele în care se poate intra în vederea acordării de dividende suplimentare. „Nu sunt impedimente tehnice sau legislative pentru acordarea de dividende suplimentare”, a afirmat Popescu în AGA. Directorul financiar Cristina Stoian spune că a specificat clar modalitatea consitituirii rezervelor.

Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSF Goldring, a declarat pentru Profit.ro la finele săptămânii trecute că se așteaptă ca în cele din urmă Transelectrica să acorde dividende suplimentare din rezervele constituite din profiturile reportate în anii anteriori. Este o afirmație care are la bază experiențe trecute. În 2017 și în acest an, la societăți cu capital majoritar de stat precum Nuclearelectrica (SNN) sau Transgaz Mediaș (TGN) statul și-a impus punctul de vedere și a extras dividende în cuantum mai ridicat decât în propunerile inițiale ale conducerilor administrative ale societăților.

Cum a ajuns Transelectrica să nu poată veni cu dividend în 2017

Monopol în transportul de electricitate în România, Transelectrica are și anumite obligații legate de liniile de interconexiune la nivel european, iar un anumit procetaj din venituri trebuie alocat, conform reglementărilor supervizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru investiții pentru creșterea interconectivității cu rețelele din statele din jurul nostru, explică directorul general Popescu.

În mod normal aceasta, nu ar trebui să influențeze politica de dividend în măsura în care sunt puse deoparte profituri în anii cu eforturi financiare mai mici pentru a fi distribuite către acționari ulterior. Totuși, anul trecut, dividendele au fost foarte mari, urmare a politicii statului de încasare a 90% din profiturile nete sub formă de dividende cărora li se adaugă dividendele suplimentare, iar acum, la AGA de bilanț, s-a ajuns în situația de a nu există nicio propunere de dividend pentru acționari.

Obligațiile Transelectrica sunt de realizare a unor investiții care să majoreze nivelul de interconectivitate cu 10% până în 2020 și cu 15% până în 2030, amintește Popescu care insistă că ar trebui ca Transelectrica să-și schimbe politicile de dividende în sensul unui comportament mai prudent, „constant pe termen lung”, care să asigure distribuirea de dividende an de an. La ciclurile de 5 ani, în mod normal, ar trebui să se aplice un „factor de linearizare”, astfel încât și pentru investitorii de portofoliu repartzările de câștiguri să fie mai predictibile.

De unde vine pierderea. De la un incendiu din vremea crizei

Un șoc în bilanțuri apărut parcă de nicăieri. Transelectrica trebuie să achite către Fisc bani din impuneri pentru încasări pe care nu le-a avut vreodată. Este rezultatul unei convergențe nefericite dintre o pierdere de documente și schimbarea legislației în vigoare. Transportatorul de electricitate și-a văzut mistuite de flăcări chitanțierele în incediul din vara anului 2009 de la clădirea Millennium Business Center, unde compania își avea sediul.

Fiscul a solicitat plăți aferente inclusiv unor facturi prezumtiv neemise în ideea că cineva ar putea solicita deduceri TVA în viitor în baza acestora. Pentru un prim calup de 100 de facturi aferente anilor 2005-2009, în valoare de aproximativ 44 milioane lei, ANAF a câștigat anul trecut pentru un proces demarat în baza unui control din 2011. Deși Transelectrica a negat că a emis acele facturi, deși piața de transport de energie este mică din punctul de vedere al numărului de contracte, totuși instanța i-a dat câștig de cauză Fiscului care a venit astfel, după ce s-a asigurat că speța este câștigată cu alte 349 de facturi care acum trebuie prinse negativ în bilanț. Este mișcarea care afectează compania.

Titlurile Transelectrica s-au aflat pe o traiectorie puternic descendentă, atingând la finele săptămânii trecute un minim al ultimelor 44 de luni, inclusiv pe fondul dezamăgirii legate de nedistribuirea de dividende. Trendul negativ este coerent și chiar exagerat, cu prețul aflat mult sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), iar vânzările accelerate, lucru subliniat de panta foarte abruptă în care coboară mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve

La prețul de 22,20 lei/acțiune al închiderii de vineri, capitalizarea bursieră a companiei este de 1,63 miliarde lei (349,22 milioane euro).

Propunerea inițială a fost pentru acoperirea „găurii” din veniturile din 2017, însă s-a impus în AGA opțiunea Ministerului Economiei care a vizat o utilizare în acest sens a rezervelor constituite în anii anteriori, cu atât mai mult cu cât sumele vizează operațiuni din trecutul mai îndepărtat.

Mai este cale de mers înapoi? „Evident că decizia e contestată. Evident că e un abut că ANAF ne-a luat banii din conturi”, spunea un reprezentant al Transelectrica încă dinainte de AGA. Un răspuns favorabil ar fi, iarăși, cu un impact bilanțier, de data aceasta favorabil, pe care în prezent nu scontează investitorii. Speranțele lor mai degrabă s-ar putea lega de posibilitatea acordării dividend suplimentar din acordat din rezerve. Rămâne de văzut cu ce șanse de materializare...

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bvb
buzrsa
dividende
nuclearelectrica
transgaz
ministerul economiei