Miliardarul american Paul Singer, șeful grupului Elliott, care indirect controlează aproximativ 19% din acțiunile FP, spune că metalul galben ar trebui să reprezinte măcar 5-10% din deținerile investitorilor într-o perioadă în care băncile centrale degradează deliberat banii de hârtie.
Aurul este nedreptățit de investitori, care nu îl includ într-o proporție adecvată în portofoliile lor, spune magnatul american Paul Singer, cel care în piețele financiare și-a câștigat reputația de "vultur" pentru cum obține câștiguri din creditul deteriorat. "Îmi place aurul. Cred că este deținut în măsură prea mică. Ar trebui să fie parte a fiecărui portofoliu de investiții, poate în proporție de 5% până la 10%", a declarat miercuri într-o conferință la Tel-Aviv, preluat de Zero Hedge, Paul Singer, al cărui grup financiar Elliott controlează, prin Manchester Securities Corp. și Beresford Energy Corp., aproximativ 19% din acțiunile Fondului Proprietatea (FP).
Investitorii au revenit cu mult curaj în piețele hârtiilor de valoare după criza finanicară din anul 2008, bazându-se pe "cultul băncilor centrale", care ajută acțiunile și bondurile să "leviteze" la prețuri ridicate, însă este surprinzător cât de puțini dintre participanții la piață cu care se întâlnește dețin aur. Într-o lume se încearcă deliberat degradarea banilor de hârtie prin politica băncilor centrale este chiar neașteptat că investitorii nu vin să cumpere aur într-o proporție mai mare, afirmă Singer care are în administrare 26 miliarde dolari la Elliott Management Corporation.
Declarațiile sale nu sunt surprinzătoare. În luna mai a acestui an, într-o conferință la New York, el a fost la fel de favorabil acumulării de aur. "Aurul reprezintă singurul ban real" și cea mai eficientă protecție față de inflație și de politicile guvernamentale. În opinia sa, autoritățile executive din întreaga lume nu au făcut nimic pentru a îndrepta elementele negative care au precipitat ultima criză financiară lăsând băncile centrale să conducă lumea.
Elliott este cel mai mare investitor de portofoliu cu plasamente pe acțiuni din România prin participația sa de la Fondul Proprietatea, care se ridică la aproximativ 2 miliarde lei (516 milioane dolari). Începând cu data de 22 septembrie și până în prezent Machester Securities Corp., parte a grupului, a realizat achiziții reprezentând 0,42% din acțiunile FP pe bursa de la București și pe segmentul Specialized Fund Market de la Londra. Fondul Proprietatea are o capitalizare bursieră de 10,07 miliarde lei (2,6 miliarde dolari).
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum