A schimbat în sens negativ recomandarea la „acumulează”, de la „cumpără”. Erste Group vede însă valoarea de piață a Hidroelectrica cu 5% peste cea actuală, respectiv un preț-țintă de 130 lei/acțiune.
Un raport de analiză al grupului bancar austriac Erste remis clienților și analizat de Profit.ro retrogradează așteptările pentru performanța bursieră a acțiunilor Hidroelectrica (H2O), în contextul declinului prețurilor la energie din Europa, însă prețul-țintă avansat este peste ultima cotație de la BVB.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, capitalizarea bursieră ancorată de instituția de credit care deține pachetul majoritar al BCR este de 58,47 miliarde lei (11,75 miliarde euro), cu 5,01% mai mult decât valoarea de piață de vineri, de 55,68 miliarde lei (11,19 miliarde euro) aferentă prețului de închidere, de 123,80 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”Erste mută în jos recomandarea la „acumulează”, de la „cumpără”, având în vedere că „slăbiciunea generală a prețurilor la electricitate pe termen scurt și mediu impactează de o manieră considerabilă Hidroelectrica”.
Prețul-țintă dat din Austria este de 130,00 lei/acțiune, cu 3,70% sub cel de 135,00 lei/acțiune dat de banca britanică Barclays în ultima parte a lunii trecute, dar superior prognozelor avansate de pe Wall Street. Astfel, valoarea de piață este văzută ca fiind cu 19,26% mai mare decât cea de 49,03 miliarde lei (9,85 miliarde euro) estiamtă de Citigroup prin prețul-țintă de 109,00 lei/acțiune și cu 36,84% deasupra celei de 42,73 miliarde lei (8,58 miliarde euro) indicată de banca americană de investiții Morgan Stanley prin ținta de preț de 95,00 lei/acțiune care a precipitat corecțiile pe acest simbol de la sfârșitul lujnii trecute.
Raportul Erste spune că, față de companiile cu profil similar din Europa, Hidroelectrica are avantajul de a furniza deja energie la prețuri premium, precum și potențialul unui hedging indirect. Capacitățile de stocare din lacurile de acumulare perm,it companiei să amelioreze profitabilitatea pentru livrările pe termen scurt, într-.o manieră eficientă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitoriPrognozele pentru rezultatele financiare nu indică o repetabilitate a profiturilor obținute urmare a exploziei prețurilor la energie din anul 2022. Astfel, Hidroelectrica ar urma să realizeze în anul 2025 vânzări nete de 9,79 miliarde lei, cu 18,48% mai mici decât cele de 12,01 miliarde lei din 2023, dar peste cele de 5,98 miliarde lei din anul 2022.
În cazul câștigului pretaxare EBITDA, declinul ar urma să fie de 26,28%, la 5,89 miliarde lei în 2025, față de 7,99 miliarde lei din 2023, respectiv o valoare mai mică decât cel de 5,98 miliarde lei. Rezultatul net estimat pentru 2025 este de 4,31 miliarde lei, în scădere cu 30,25% față de 6,18 miliarde lei în 2023 și chiar mai redus decât cel de 4,46 miliarde lei din 2022.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuniSunt asumări care, coroborate cu ținta de preț, ar urma să aducă indicatorul P/E ce raportează câștigul la cotația de piață la 11,3 în cazul Hidroelctrica, împreună cu un randament al dividendului de 6,9%.
Raportul Erste și ținta de preț rezultată, care este apreciată ca un suport rezonabil la actualele prețuri din piața de energie, au la bază asumări caracterizate drept conservatoare. Astfel, cheltuielile de capital sunt puse de la început integral pentru ulterioare majorări de capacități, o rată de distribuție de dividende de 90% și asumări prudente privind costurile, cu presiuni ale cheltuielilor cu beneficiile angajaților și impactul acestora asupra datoriilor nete.